KOAH Farkındalığı Artmalı

KOAH Farkındalığı Artmalı
  • 09.07.2019
KOAH tüm dünyada sık görüldüğü halde toplumsal farkındalığı en düşük hastalıklardan biri. Her 10 KOAH’lıdan sadece birinin hastalığının farkında olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanları Prof. Dr. Kemal Tahaoğlu ve Dr. Esra Sönmez, “KOAH’ın asıl nedeni tütün kullanımları. Genetik duyarlılık, çevresel uyaranlara maruziyet, mesleki nedenle toz ve kimyasallara maruz kalmak, hava kirliliği ve kent hayatı da KOAH’ın nedenleri arasında yer alıyor. Son yıllarda kadınlardaki sigara kullanımındaki artış nedeniyle KOAH’ın kadınlarda görülme sıklığı artıyor” şeklinde konuştu.

KOAH Kadınlarda Daha Fazla Görülüyor

KOAH`ın sıklığı ile sigara içme oranlarının birbiriyle yakından ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Kemal Tahaoğlu ve Dr. Esra Sönmez, “Yapılan araştırmalara göre, KOAH olgularının yüzde 80 ile 90`ının nedeni sigara. Sigara içen her beş kişiden birinde KOAH gelişme riski bulunuyor. Toplum genelinde erkek hastalığı olarak algılansa da kadınlardaki sigara kullanım artışı KOAH’ın kadınlarda görülme sıklığını da artırıyor” açıklmasında bulundu. KOAH riski taşıyanların sadece sigara içenler olmadığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanları Prof. Dr. Kemal Tahaoğlu ve Dr. Esra Sönmez, “Daha önce sigara içmiş olan ve sürekli sigara dumanına maruz kalan kişilerde de KOAH gelişebiliyor. Ayrıca KOAH`ın, kimyasal dumanlara ve organik tozlara maruz kalma sonucu da oluşması mümkün” dedi.

Belirtilere Dikkat

Hastalığın önemli bir kısmının özellikle erken dönemlerde görülen bazı şikayetlerle kendini gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Kemal Tahaoğlu ve Dr. Esra Sönmez, “KOAH, ileri evresinde nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum ve morarma gibi yakınmalara yol açıyor. Bu şikayetler sinsice başlayıp, aylarca, hatta yıllarca devam edebiliyor. Ancak hastaların önemli bir kısmında, özellikle erken dönemde belirtisiz olabilmesi ya da başka hastalıklarla da örtüşen bazı şikayetlerin oluşması tanıyı geciktiren bir etken oluyor” dedi. KOAH’ın belirtilerini sıralayan Prof. Tahaoğlu ve Dr. Sönmez, “Daha önce hiçbir problemi olmayan bir kişide aniden nefes darlığı ortaya çıkıyor, ardından öksürük başlıyor ve bu sıkıntı uzun süre devam ediyorsa ve gribal enfeksiyonlardan sonra iyileşmek uzun sürüyor ve kişi risk faktörlerini taşıyorsa KOAH`ın varlığından şüphe edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.      

KOAH Hastaları için 8 Öneri

  • Sigara içmeyin.
  • Grip ve zatürre aşılarınızı yaptırın.
  • KOAH ilaçlarını doğru şekilde kullanın.
  • Egzersiz yapın.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin.
  • Enerjinizi iyi kullanın ve stresten uzak durun.
  • Doktorunuz kan gazı ölçümlerinizin sonucuna göre öneriyorsa, sürekli oksijen tedavisi alın.
  • Ataklarınızı azaltıcı önlemleri alın ve atağa girdiğinizi fark edin.

Yazıyı Paylaş