KEIM Mineral Esaslı Potasyum Sol-Silikat Boyalar Neden Daha Uzun Ömürlüdür?

KEIM Mineral Esaslı Potasyum Sol-Silikat Boyalar Neden Daha Uzun Ömürlüdür?
  • 18.03.2019

Potasyum Silikat Boya nedir?

Potasyum Silikat Boya; cam suyunun (potasyum silikat) inorganik renk pigmentleri ve mineral esaslı dolgu maddeleri ile uygun kombinasyonu sonucu oluşturulan, uygulandığı mineral yüzeye hem nüfuz eden hem de yüzeyle kimyasal etkileşime giren bir boyadır. Organik boyalar basitçe yüzeyde bir tür deri oluştururken, silikat boyalar yüzeyin bir parçası haline gelmektedir. Yüksek kaliteli silikat boya sistemleri eşsiz performans, dayanıklılık, koruma ve renk solmazlığı sağlamaktadır. 19. yüzyılda silikat boyalarla boyanan binalar bugün hala ilk günkü görünümünü korumaktadır. Schwyz Belediye Binası - 1891 yılında KEIM Potasyum Silikat Boya ile boyanan yapı hala orijinal ilk boyası ile ilk günkü görünümünü korumaktadır

Çığır Açan Bir Fikrin Tarihçesi KEIM Potasyum Silikat Boyalar

141 yıl önce Adolph Wilhelm Keim, patentini aldığı uygulanabilir niteliklere sahip ilk “silikat boyayı” geliştirmiştir. Elde edilen sonuç; kalite, kalıcılık, koruyuculuk ve ışığı aynen yansıtma yönü ile benzeri olmayan renk tonlarıdır. Silikat boyaların mucidi KEIM, bugün hala sektörde öncü konumunu sürekli araştırma ve geliştirme çalışmaları ile desteklemekte ve korumaktadır.

Kilometre Taşları 1878 – İlk Kuşak (KEIM Purkristalat)

Silikat boyaların uygulanabilir olan ilk formu DIN 18363, 2.4.1 normuna uygun olarak iki bileşenli olarak formüle edilmiş olup, hiçbir organik bileşen içermemektedir. Saf silikat boyalar, uygulandıkları mineral yüzeyler ile kimyasal tepkimeye girmektedir. Bu nedenle sadece emici ve mineral yüzeylerde kullanıma uygundur.

1962 – İkinci Kuşak (KEIM Granital)

1962 yılında “dispersiyon silikat boyalar” ile silikat boyaların ikinci nesli başlamıştır. Bu yeni boyaların sağladığı avantaj, kullanımı kolaylaştıran ve uygulama güvenliğini artıran tek bileşenli formülde gizlidir. İkinci nesil dispersiyon silikat boyalar da başlı başına bir ürün kategorisi içerisinde standartlaştırılmış olup, DIN 18363 normuna göre %5 oranında organik bileşenler (dispersiyon ve katkı maddeleri) içermektedir.

2002- Üçüncü Kuşak (KEIM Soldalit)

2002 yılında üçüncü nesil silikat boya olan “sol silikat boyalar” ile silikat boya sektöründe yeni bir dönem başlamıştır. Sol-silikat boyalar da yine DIN 18363’ün gerektirdiği talepleri karşılamaktadır. Üçüncü kuşak sol silikat boyalar yeni bağlayıcısı sayesinde bugüne kadar düşünülemeyen birçok alanda kullanılabilme imkanı sağlamıştır. Silikat sol ve cam suyunun uygun kombinasyonu ile oluşturulmuş olan sol silikat, mineral yüzeylerle temasa geçtiğinde silikaya dönüşüp  kuvvetli bağların oluşmasını sağlayan yoğun adhezyon gücünü de açığa çıkarmaktadır. K imyasal ve fiziki bağlanmanın bu ortak kullanımı sayesinde ürün, organik ya da mineral esaslı tüm yüzeylerde kullanılabilmektedir. Emülsiyon bağlayıcı boyaların çok yönlülüğü ile klasik silikat boyaların mineral kalitesi özelliklerini kombine etmektedir. Sol silikat teknolojisinin sağladığı bir diğer avantaj ise silisleşme sürecinin kısalmasıdır. Ürün Avrupa’da mimarlar için düzenlenen standart performans kitabında tamamen ayrı bir kalem olarak “silika sol - silikat boyası” şeklinde sınıflandırılmaktadır. Sol silikat boya, piyasaya sürüldüğü ilk günden bugüne kadar bağımsız bir ürün sınıfı olarak kendine pazarda ayrı bir yer edinmiş olup, dispersiyon silikat boyalardan farklı olarak çok yönlü uygulamalarda kolaylıkla kullanılabilmektedir.

KEIM Potasyum Silikat Boyalar Yüzeyleri Nasıl Korur ve Neden Çok Uzun Ömürlüdür? • Doğal Hammadde Esaslı

Bağlayıcı madde olarak kullanılan sıvı potasyum silikat ile doğal kaynaklı-mineral esaslı dolgu maddeleri ile sadece inorganik esaslı boya pigmentleri arasındaki mükemmel kombinasyon kötü hava koşullarında maksimum dayanıklılık ve eşsiz bir kalıcılık sağlamaktadır. Ekolojik, ekonomik ve sürdürülebilir bir ürün olup tüm ürün grupları DGNB sertifikasına sahiptir.Silikat boyalar                                                                                                 Silikat boyalar doğal hammaddeler içerir.

• Dahice Bir Yapışma Formülü: Silisleşme

Silikat sistemlerde bağlayıcının yüzeye penetre olması sonucu boya ile alt katman (sıva, doğal taş, beton vs.) arasında silisleşme adını verdiğimiz dayanıklı ve kalıcı bir bağ oluşur. Silikat boya yüzeyin ayrılmaz bir parçası haline gelir ve uygulandığı yüzeyle birlikte doğal bir eskime sürecine girer, dökülmez, kabarmaz. Yüzeyin enine kesitine bakıldığında yeşil renkli KEIM silikat boyanın yüzeye penetre olduğu görülmektedir.

• Dayanıklılık- Son Derece Uzun Ömürlü

KEIM Silikat boyalar eşsiz bir dayanıklılığa sahiptir. Dünyanın her yerinde bulunan çok sayıda bina 100 yılı aşkın süredir bunu kanıtlamaktadır. Bağlayıcı olarak kullanılan potasyum silikat aşınmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Potasyum silikat bağlayıcının mineral dolgularla birlikte oluşan mükemmel kombinasyonu sonucu yüzeyle gerçekleşen kimyasal bağ son derece güçlüdür. Silikat boyalar pul pul dökülmez. Bağlayıcısı UV-ışığı ile zarar görmez. Asit gazlarına (asit yağmuru) ve endüstriyel kirliliğe karşı son derece dayanıklıdır.

• Nem Dengesi

Ortalama nem dengesi için yüksek su buharı geçirgenliği en önemli kriterdir. KEIM Silikat boyaların son derece yüksek su buharı geçirgenliği, bağlayıcısı cam suyunun özel yapısının bir sonucudur. Yapı malzemesindeki nem bu sayede dışarıya hızlı ve engelsiz şekilde verilebilir. Boya ile alt katman arasında hasar verebilecek bir nem birikimi yaşanmaz. Düşük su emilimiyle birlikte bu kombinasyon, su ve buz hasarlarına karşı optimum koruma sağlamaktadır.

Geç Kirlenme – Kolay Temizlenme

Boyanmış yüzeylerin kirlenme eğilimi, statik yüklenme özelliklerine bağlıdır: Organik sentetik reçine / silikon reçine bağlayıcı boyalar rüzgarda sürtünme sebebiyle elektrostatik şekilde yüklenirler. Bu yolla havadan kendilerine kir parçacıklarını çekmiş olurlar. Daha yüksek sıcaklıklarda bu bağlayıcılar ayrıca termoplastik tavır sergilerler. Yani ‘yapışkanlaşırlar’ ve kir parçacıklarının yapışması için ideal koşulları sağlarlar. KEIM Silikat boyalar bağlayıcısı camsuyu nedeniyle anti-statik özellikte olup termoplastik davranış sergilemez. Yani uzun süre temiz kalabilirler.

Estetik

KEIM Silikat boyaları benzersiz ışıma gücü ile dikkat çekerler. Ancak parlaklık burada ışıltılı cila anlamına gelmez. Boyaların parlaklığı genelde pigment üzerine ışığın etki etmesi ve sonra geri yansımasıyla gerçekleşir. Pigmente etki eden ve geri yansıyan ışığın ne kadar az engeli varsa renk tonu o kadar parlak olur. Silikat boyalarda kullanılan mineral bağlayıcılar saydamdır. Işık pigmente engelsiz ulaşır. Bu nedenle doğal mat yüzey etkileyici ve doğal bir optik görünüm kazanır. Ancak emilsiyon veya silikon reçine esaslı boyalarda organik bağlayıcılar pigmentin etrafında bir film oluşturur ve kırılmaya etki ederler. Dolayısı ile pigmentin orijinal parlaklığı bozulur.

Silikat boyaların ışıma gücü yüksektir.

Renk Dayanımı - Renk Solmazlık

Dış cephe boyalarının renk dayanımı pigmentlerin ve bağlayıcıların doğasından etkilenmektedir. UV ışık organik pigmentlerin renklerini değiştirir. KEIM Silikat boyalar, özel, yüksek kaliteli, ışığa dayanıklı inorganik pigmentler içermektedir. UV ışığı ve hava koşullarına maruz kalan organik bağlayıcılar zamanla bozulmaktadır. Işığın kırılmasını etkileyen mikro çatlaklar oluşmakta ve kaplamanın renk tonu daha gri gözükmektedir. Potasyum cam suyu tüm bağlayıcılar içinde en yüksek UV direncini gösterirler ve bununla birlikte tamamen hava koşullarına karşı dirençlidirler. Soldaki bina 1992 yılında KEIM Potasyum silikat boya ile boyanmıştır. Sağdaki bina ise 1995 yılında organik pigmentli bir boya ile boyanmıştır. Resim 14.06.2004 yılında çekilmiştir.

Sağlık ve Güvenlik

Kamuya açık birçok alanda okullarda, metro istasyonlarında, tünellerde, sinemalarda, hastanelerde vb. sadece silikat boyaların tercih edilir ve kullanılır. Çünkü KEIM Potasyum silikat boyalar; • Uçucu organik bileşikler içermez. (VOC) • Toksik materyal içermez. • Duman ya da koku içermez. • Küfü engeller. • Yanmaz. Yangın anında zararlı gaz salımı yapmaz.

Ekoloji

KEIM, hammaddenin elde edilmesinden, üretim, uygulama ve atığa ayırma işlemlerine kadar tüm aşamalarda ekolojik bir prosedür izler. Çevreye zarar veren herhangi bir aşındırma işlemine gerek kalmaz. Çevreye uyumludur. Tüm ürün grupları DGNB sertifikasına sahiptir.

Ekonomi ve Değer Koruma

KEIM Potasyum Silikat Boyaların kalıcılığı, kötü hava koşullarına dayanıklılığı ekonomik avantaj sağlamaktadır. Astarsız 2 kat olarak kullanılan bu ürün ile boyanan yapıların bakım giderleri diğerlerine göre daha düşüktür. Uzun ömürlü ve rengini koruyan bu boyanın kullanımı ile bakım-renovasyon aralıkları uzamakta ve maliyetler düşmektedir. KEIM silikat boyaların daha kolay yenilenebilme özelliği ise diğer bir ekonomik avantajdır. Çünkü KEIM boyalarını sökmeniz gerekmez. Sadece temizleyip boyamanız yeterlidir.

Kısaca Özetlersek

Dökülmeyen, kabarmayan, uzun vadede değişmeyen ışıltılı renk tonları, temiz dış cepheler sadece, malzeme aşağıdaki özellikleri taşıyorsa elde edilebilir: •UV ve asit dirençli pigmentler, •UV ve hava koşullarına dayanıklı bağlayıcılar, •Anti-statik yüzey, •Termoplastik olmayan bağlayıcılar, •Asgari yoğuşma, ideal kuruma, •Saydam bağlayıcı, •Astara ihtiyaç duymayan, yüzeye nüfuz edebilen teknoloji. KEIM Potasyum Silikat Boyalar bu kriterleri en ideal şekilde karşılamaktadır. Müge Günel   Müge Günel Yüksek Mimar - Restoratör Letoon Mimarlık  

Yazıyı Paylaş