İşbank İş Kuleleri
İşbank İş Kuleleri, İstanbul siluetinin önemli bir elmanıdır. İş Kulelerinin projelendirme süreci, 1980’li yıllara kadar uzanıyor. İlk önce, Türkiye Şişe Cam Fabrikaları Genel Müdürlüğü için yapılan sınırlı proje yarışmasında seçilmiş olan proje, İş Bankası’nın arsayı satın alması üzerine değiştiriliyor.
Ekonomik sebepler de göz önünde bulundurularak, bir adet büyük kule ve nispeten iki küçük kulenin yapılması kararlaştırılıyor. Böylece tek yüksek yapı olacak banka genel müdürlüğü, diğer kulelerden ayrılarak egemen bir pozisyona oturtulmuştur.
Tasarımında Doğan Tekeli - Sami Sisa imzası bulunan, 26 Ağustos 2000 tarihinde tamamlanan İş Kuleleri, açıldığı günden beri dikkatleri üzerine çekmektedir.
Zamanın en ileri teknikleri ile inşa edilen bu kompleks, birçok üstün özelliğe sahiptir. Büyük kule, Ankara’daki T. İş Bankası Genel Müdürlük Binası’nın yaklaşık 8 katı büyüklüğündedir.
Yapıda kullanılan BS 35 kalitesindeki beton ile 5 katlı 1.000 apartman dairesi, kullanılan BÇ III beton çeliği ile de 100 m²’lik 8.000 apartman dairesi inşa edilebilecek miktardadır. Isıtma, havalandırma, klima (HVAC) tesisatında kullanılan hava kanallarının toplamı, 150 bin metrekareye ulaşmaktadır ki, bu yaklaşık 26 futbol sahasının alanına eşittir. Binada kullanılan boru miktarı ise, uç uca dizildiğinde İstanbul Bursa arası, yaklaşık 300 kilometrelik yola eşdeğer uzunluğa ulaşmaktadır.
Türkiye İş Bankası A.Ş.’nin Genel Müdürlük ofislerini bulunduran Kule 1’in yüksekliği 181,20 metredir. Kule 2 ve Kule 3’ün yükseklikleri ise 117,61 metredir.
Atatürk Barajı
GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) kapsamında inşa edilmiş Atatürk Barajı, dünyanın en büyük barajlarından biridir. Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kuruludur. 1992 yılında işletmeye açılan barajın inşaatı yaklaşık 9 yıl sürmüştür.
169 metre yüksekliğe ulaşan yapının gövde hacmi 84.5 milyon metreküptür. Kaya dolgu tipinde bir baraj olan Atatürk Barajı’nın boyu 1644, eni 15 metredir.
Türk mühendislik tarihinin en büyük başarılardan birisi olan Atatürk Barajı’nın göl alanı 817 kilometrekareyi bulmaktadır. 2 bin 400 megavat kurulu güce sahip baraj, Türkiye’deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20’sini tek başına üretebiliyor.
48,7 milyar metreküp su depolama hacmi ile Atatürk Barajı Türkiye’nin 7 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayabilecek seviyede suyu bulundurabilme kapasitesine sahip. 2019 yılında üretilen yaklaşık 8,3 milyar kWh enerji ile ülke ekonomisine 3,3 milyar lira katkı sağlanmıştır.
Hizmete alındığı tarihten bu yana yaklaşık 184 milyar kWh enerji üreten Atatürk Barajı, ülkemize yaklaşık 110 milyar lira kazandırmıştır.
Atatürk Kültür Merkezi (AKM)
Atatürk Kültür Merkezi’nin ilk projesi Mimar Feridun Kip ile mimar Rüknettin Güney tarafından tasarlanmıştır. Temeli 29 Mayıs 1946’da atılan bina, ödenek yokluğu nedeniyle tamamlanamayınca 1953 yılında Bayındırlık Bakanlığı’na devredilmiştir.
Mimar Hayati Tabanlıoğlu tarafından revize edilen projeyle birlikte, inşa süreci 1956 yılında yeniden başlamıştır. Revizyon kapsamında ön çıkan en önemli değişiklik, yapının dört köşesindeki girintilerin ve cephesindeki pencerelerin kaldırılması olmuştu.
Meydana bakan cephe tamamen cam olarak çözülmüş, bu cam alanın üzeri ise alüminyum elemanlarla hareketlendirilmiştir.İnşaatın tamamlanması 12 Nisan 1969’u bulmuş ve bina, İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete girmiştir. Ancak, kısa sayılabilecek bir süre sonra, 27 Kasım 1970’te çıkan yangın yüzünden bina kullanılmaz hale gelmişti.
Hayati Tabanlıoğlu tarafından onarılan binanın yeniden açılması ise yine uzun bir zaman almıştır. 27691 m2’lik bir arsada bulunan AKM, 14821 m2’ye oturmaktaydı ve 52000 m2 inşaat alanına sahipti. Yapı, 6 Ekim 1978 tarihinde, isim değiştirerek bu sefer Atatürk Kültür Merkezi adıyla hizmete girmiştir.
AKM, 2000’lere kadar sayısız etkinliğe sahne olmuştur ve Türk kültür sanat hayatında çok özel bir hatıraya sahiptir. 2018 yılında yıkılan Atatürk Kültür Merkezi’nin yeni bir tasarımla tekrar inşa edilmesi için çalışmalar sürdürülüyor.
Yazı Dizisi:Bölüm 6
Hazırlayan: B. Serhat Cengiz
Kaynakça
• https://v3.arkitera.com/g42-is-bankasi-gokdeleni.html?year=&aID=360
• https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/ataturk-barajinda-doluluk-rekor-seviyede/1496773
• http://atilganblog.blogspot.com/2015/07/
• http://www.tekelisisa.com/