Arata Isozaki
Arata Isozaki, Kyushu adasında Oita’da doğdu ve savaş sonrası Japonya döneminde büyüdü. 1954’te Tokyo Üniversitesi’nden Mimarlık ve Mühendislik öğrenimin tamamlamıştır. Bunu aynı üniversitenin mimarlık alanında yaptığı doktora programı izlemiştir. Isozaki, 1963’te kendi firmasını kurmadan önce Kenzo Tange altında da çalıştı. Reyner Banham’a göre, Sozaki’nin ilk projeleri, “Yeni Brütalizm” ile “Metabolist Mimari” (Oita Medical Hall, 1959-1960) arasında karışık bir tarzda Avrupa deneyimlerinden etkilenmiştir. Tarzı Fujimi Country Club (1973-74) ve Kitakyushu Merkez Kütüphanesi (1973-74) gibi binalarla gelişmeye devam etti. Daha sonra İspanya Galiçya’daki Mito Sanat Kulesi (1986-90) ve Domus-Casa del Hombre (19911995) gibi binalarla daha modern bir tarz geliştirdi. Los Angeles’ta 1986 yılında tamamlanan Çağdaş Sanat Müzesi (MOCA), ilk uluslararası projesi ve ABD’de en iyi bilinen eseriydi. Japonya’nın içinde ve dışında binalar tasarlamasına rağmen Isozaki, sıkışmayı reddeden bir mimar olarak tanımlandı Bir mimari tarzda, “tasarımlarının her birinin projenin bağlamından doğan özel bir çözüm olduğunu” vurgulamaktadır. Isozaki, 2019 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır.
Art Tower Mito
Art Tower Mito, Mito’nun resmi bir şehir olarak 100. yıldönümünü anmak için 1990 yılında açılan 100 metre yüksekliğindeki titanyum kulenin simgelediği kapsamlı bir kültür tesisidir. Titanyum kulesi, her biri farklı bir açıya yerleştirilmiş birbirinin üstüne yerleştirilmiş 28 bitişik tetrahedrondan (üçgen piramitler) oluşur. Bu kulenin ön cephesi için seçilen malzeme (titanyum) mimarın “kalıcı mimari inşa etmek için yüksek kaliteli malzemeler seçme” vizyonunu yakalar. Titanyum, korozyona ve hava koşullarına karşı yüksek direnci nedeniyle bakım gerektirmeyen bir malzeme olarak bilinir. Çelikten %60 daha hafiftir ve mukavemet ve işlenebilirlik bakımından diğer metallerden daha üstündür. Bu üstün özelliklere rağmen, titanyum kullanımı yüksek malzeme maliyeti nedeniyle mimaride sınırlıdır. Bu proje, Japonya’da büyük ölçekte titanyum kullanımına öncülük etmiştir.
Titanyum eşkenar üçgenler
Bu kuleyi oluşturan titanyum tetrahedronlar, 9.6m kenarlı 57 adet eşkenar üçgen ile oluşturulmuştur. Her üçgen, uzunluğu 1050 mm genişliğinde ve trapezoidlerden üçgenlere kadar değişen 8 parça 1.5mm kalınlığında saç çizgisi bitmiş titanyumdan oluşur. Panellerin yapısal kirişle buluştuğu köşeler, φ95mm yarım daire içinde 1.5mm paslanmaz çelik kesim ile birleştirilir. Taşıyıcı çerçeveler, bir birime monte edilmiş bükülmüş 1.5 mm paslanmaz çelikten oluşur. Bütünlüğü, rüzgar direncini ve su sızdırmazlığını sağlamak için paneller ve çerçeveler dikkatlice tasarlanmış ve hesaplanmıştır. Bu, panelin kenarındaki 230 mm yükselticiler gibi ayrıntılarda açıktır.
Akiyoshidai Uluslararası Sanat Köyü (AIAV)
“Akiyoshidai Uluslararası Sanat Köyü (AIAV)” hem uluslararası hem de yerli sanatçıların etkileyici ve yaratıcı etkinliklerinin buluştuğu bir merkez olarak inşa edilmiştir. Shuho Kasabasında, güzel kireçtaşı manzarasının oluşturduğu Akiyoshidai Milli Parkı’nın yanında yer almaktadır. Bu sanat köyü müzik, sanat, dans ve drama gibi çeşitli sanatsal aktiviteler için tam donanımlıdır. Dünyanın dört bir yanından sanatçıları bir araya getirerek ve yaratıcı etkinliklerini geliştirerek, bu bölgedeki kültürel bilgiler uluslararası alanda yayılmaktadır. Günlük yaşamın gürültüsünden uzaklaşmayı başaran bu sanat alanı, Mimar Arata Isozaki tarafından tasarlananmıştır. Akiyoshidai Uluslararası Sanat Köyü (AIAV), 1998 yılında konut sanatçılarının yanı sıra çeşitli sanat formları ve kültürler için bir platform sağlamak amacıyla kuruldu. Günlük şehir hayatının gürültüsünden uzakta yer alan ve birçok farklı tesisten oluşan AIAV, doğal kaynaklarla çevrilidir. Ünlü mimar Isozaki AIAV’ın bu özelliklerini “takımadalar” olarak tanımlamaktadır. “Köy” terimi, AIAV’nin tek bir dev bina değil, geleneksel bir Japon köyünü anımsatan küçük komşu binalardan oluşan bir kolektif olduğunu göstermektedir. Formların sürekli değişmekte olan doğal çevresinin aksine, kare biçimli mimari titizlikle oluşturulmuştur ve bu özel yan yana yerleştirme AIAV’nin tüm manzarasını pitoresk hale getirmektedir.
The Palau Sant Jordi
Palau Sant Jordi, 1992 yılında Olimpiyat Oyunları için inşa edilmiş kapalı çok amaçlı bir mekandır. Her türlü spor etkinliğine, müzikal ve tiyatro performansına ve sosyal toplantılara ev sahipliği yaptığı için en çok kullanılan Olimpik Barselona tesisidir. Arata Isozaki’nin mimarisinin en temel özellikerinden biri sayılabilecek bir olgu burada da görülmektedir. Doğu ve Batı unsurlarının yoğun teknik ve teknolojik kaynaklarla füzyonu bu komplekse bir ölçüde modernite katmaktadır.
Palau, Montjuic dağının arkasındaki muhafazanın yakınında bulunan Akdeniz’e atıfta bulunan, etekli bir çukurlu koni levha formlarına sahiptir ve Katalan başkentinin tartışmasız bir sembolüdür.,
Etkileyici ışığı örtmek için kompleksin merkezi alanı bilinen en hafif yapısal sistemlerden biri olarak mekansal ağ kaynaklı çelik bağlantılardan seçildiği görülmektedir.
Domus – Interactive Museum of Man
Japon mimar Arata Isozaki tarafından tasarlanan bu proje, bir montaj salonu, geçici sergi salonu ve diğer diğer birimlerle birlikte 1200 m2’lik geniş bir sergi alanı etrafında yapılandırılmıştır.
Domus – Interactive Museum of Man (İnteraktif İnsan Evi - Domus) binası, dünyanın küresel ve monografik olarak insana adanmış öncü interaktif müzesidir. Duyular, kalp, motor sistemi, beyin, beceriler ve dil gibi insanın farklı özelliklerini anlatan çeşitli sergilere sahiptir.
Kompleks, çoğunluğu etkileşimli olan ve anlaşılması için bir mekanizmanın etkinleştirilmesi gereken yaklaşık 200 modül içermektedir.
Kaynakça:
Kompleks, çoğunluğu etkileşimli olan ve anlaşılması için bir mekanizmanın etkinleştirilmesi gereken yaklaşık 200 modül içermektedir.
https://www.domusweb.it/en/architecture/gallery/2019/03/04/arata-isozaki-wins-pritzker-prize-2019.html https://aiav.jp/en/
Domus - Interactive Museum of Man - Data, Photos & Plans”. WikiArquitectura. Retrieved 2018-07-12. https://www.arttowermito.or.jp/english/
https://www.kikukawa.com/en/product/art-tower-mito/ Goodwin, Dario. “Spotlight: Arata Isozaki”. ArchDaily. Retrieved 4 March 2019. Allen, Katherine. “Arata Isozaki Named 2019 Pritzker Prize Laureate”. ArchDaily. Retrieved 5 March 2019.
Qin, Amy (Mar 9, 2019). “The man who fused east and west: Arata Isozaki wins Pritzker Prize in architecture”. Independent. Retrieved Jun 26, 2019.