YÖK ile
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB); maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliğinin algısını yükseltmek, sanayinin ihtiyaç duyduğu yetkinliklere sahip insanlar yetiştirmek ve üniversite sınavında dereceye giren gençlerin bu bölümleri tercih etmesini sağlamak için önemli bir iş birliğine imza attı.
Sanayi-üniversite iş birliği protokolü; YÖK ile İMİB arasında online gerçekleşen tören ile imzalanırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TİM Başkanı İsmail Gülle, İMİB Başkanı Aydın Dinçer, EMİB, EİB, MTA, MAPEG, İMMİB yöneticileri, YÖK üyeleri, İTÜ, Hacettepe ve ODTÜ mühendislik fakültesi bölüm başkanları hazır bulundu.
2020-2021 eğitim ve öğretim yılında uygulanmaya başlanacak olan protokole göre; üniversite sınavında ilk 50 bine giren ve ilk 5 tercihinde maden, jeoloji veya cehver hazırlama mühendisliklerinden birini tercih eden ve yerleşen öğrencilere aylık Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç net asgari ücret tutarı kadar burs verilecek.
Sınav derecesi 50 bin ile 65 bin arasında olanlara AGİ hariç net asgari ücret tutarının yarısı kadar, 65 bin ile 80 bin arasında olanlara ise AGİ hariç net asgari ücret tutarının üçte biri kadar karşılıksız burs verilecek.
Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin de yer aldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu adına İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin imzaladığı protokole göre, burs miktarı her eğitim ve öğretim yılı başında güncellenecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Protokolü detaylı bir şekilde okudum. Ortaya koyduğunuz çerçeve pek çok sektöre örnek olacak nitelikte tasarlanmış. Bakış açınız ve gençlerde bu alanda bir farkındalık oluşturma çabanız takdire şayan. Maalesef, genç işsizliğimiz yüksek.
Bu alandaki mücadelemizde, özel sektörün daha güçlü bir şekilde yanımızda olması gerekiyor. Hükümet olarak, istihdamı teşvik eden benzersiz adımlar atıyoruz.
Bu adımlar; reel sektördeki karşılığını fazlasıyla bulmalı ve istihdam oranları kalıcı şekilde yükselmeli. İşte sizler bu protokolde, arzuladığımız yapıyı hayata geçirmede kritik bir rol oynuyorsunuz.
Bu noktada; İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz İhracatçı Birliklerini de koordine ederek güçlü bir liderlik gösteriyor.
Şundan emin olun lütfen. Gençlere istihdam alanında sunacağınız her fırsat, size misliyle geri dönecek. Onlara sunduğunuz imkânlar hem gençlerin geleceğe umutla bakmasına hem de mesleklerini büyük bir şevkle yapmalarına katkı sağlayacak. Bu çocukların yüksek motivasyonu da sizin fabrikalarınıza verimlilik, etkinlik ve inovasyon olarak geri dönecek.”
dedi.
Varank sözlerini şöyle sürdürdü: “Maden sektörü, sanayinin tüm alt kollarına hammadde üreten ve böylece 40 milyar dolara yakın ekonomik değer oluşturan stratejik bir sektördür. Yer altı rezervlerimiz çok zengin. Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’i ülkemizde bulunuyor.
Ancak, sektörde dış ticaret açığı veriyoruz ve hala işlenemeyen rezervlerimiz var. Dolayısıyla; yaptığınız iş birliği sektördeki üretim kabiliyetlerimizin gelişmesi açısından da son derece isabetli” şeklinde konuştu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise konuyu şu şekilde özetledi: “Başarılı öğrencileri maden sektörüne çekilmesi ve öğrencilerin karşılıksız olarak ödüllendirilmesi, öğrencilerin uygulama becerilerinin geliştirilmesi için staj ve iş yeri eğitimi uygulamalarının artırılması, mezuniyetleri sonrasında istihdam sağlanması’’.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer ise: “Daha iyi, daha yeni, daha yenilikçi bir madencilik için genç nesil bizim geleceğimizi inşa edecek. Kamuda, özel sektörde veya üniversitelerde madencilik üzerine çalışacak olan gençler hem işin niteliğini, hem de çapını ve verimliliğini artıracak.
Bugün imzaladığımız bu protokolle, bu neslin önüne son derece güçlü bir kapı açtığımız gibi, sektörümüzü de onların varlığıyla daha parlak bir hale getirmenin altyapısını oluşturuyoruz. Biz bu adım ile günü kurtarmayı değil, geleceği bugünden inşa etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
TİM Başkanı İsmail Gülle ise konuyla ilgili olarak, geçen yıl YÖK ile ihracatçı birlikleri arasında tekstil mühendisliği bölüm öğrencilerine yönelik benzer bir burs protokolü imzalandığını hatırlatarak, bu yıl ise madencilik tarafında bu şekilde kıymetli bir çalışmanın gerçekleştirilmesinin oldukça önemli olduğunu söyledi.
Gülle, katma değerli ürün üretimine, ihracatına olumlu katkılar yapacağına inandıkları böylesi iş birliklerinin önümüzdeki yıllarda diğer birliklerde de hayata geçmesini umduğunu ifade etti.