Yedi Ülkeden 14 Ortakla Araştırma Projesi Başlatıldı

Yedi Ülkeden 14 Ortakla Araştırma Projesi Başlatıldı
  • 06.11.2017

Avrupalılar CO2 Üzerinde Güçlerini Birleştiriyor

CO2Covestro ’nun önderliğinde yedi ülkeden 14 ortağın oluşturduğu konsorsiyum, çelik endüstrisinden çıkan baca gazının özellikle etkili ve sürdürülebilir bir şekilde plastik üretimi için nasıl kullanılabileceğini araştırmayı planlıyor. Karbon dioksit ve diğer atık gazların yeni hammadde kaynağı giderek Avrupa düzeyinde bir ilgi konusu haline geliyor. Bu, konvansiyonel yöntemlerde kullanılan hammaddeyi, ham petrolden kurtaracak. Carbon-4PUR adı verilen sektörler arası proje Avrupa Birliği’nden finansman alıyor. Covestro Yenilik, Pazarlama ve Satışran Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Markus Steilemann, “Çelik endüstrisindeki atık gaz karışımları, kimyasal süreçler için karbon sağlayabilir ve nihai olarak yalıtım malzemeleri ve kaplamaları üretmek için kullanılabilir” şeklindeki açıklamasını “Bu, kaynak tabanımızı genişletmemize ve tüm değer zincirinin iklim ayak izini azaltmamıza yardımcı oluyor. Aynı zamanda, Avrupa’daki endüstriyel ve akademik ortaklarla ortaklık kurarak güçlerimizi birleştiriyoruz“ şeklinde tamamladı.

Sınırlar Ötesi İşbirliği

Yeni proje, atık gaz kaynağından plastik üreticisine uzanan benzeri görülmemiş bir işbirliğini ortaya koyuyor. Avrupa Birliği, süreç endüstrileri tarafından sağlanan kaynak ve enerji verimliliğinde yeniliklere odaklanan SPIRE, Avrupa Kamu-Özel Ortaklığı’nın himayesinde Carbon4PUR’u desteklemektedir, üç yıl süreyle yaklaşık sekiz milyon avro sağlanacak. Endüstri ortakları bu katkıyı daha fazla yatırım yaparak geliştirecekler. Proje özellikle, çelik üretimi sırasında üretilen karbon dioksit ve karbon monoksit karışımlarını, geleneksel olarak ham petrolden elde edilen poliüretan esaslı yalıtım malzemelerinin ve kaplamaların kilit bileşenlerini üretmek için kullanmayı amaçlıyor.

Önemli Ölçüde Daha Az Karbon Ayak İzi

Geliştirilen süreç özel, çünkü atık gazın farklı bileşenlerine ayrılması için şimdiye kadar gereken, kaynak yoğun bir adımı ortadan kaldırıyor. Bunun yerine, gaz karışımı bir kemokatalitik işleme tabi tutulacak ve doğrudan poliüretanlar için yapı taşları ve ara maddelere dönüştürülecek. Bu, karbon ayak izini yüzde 20 ila 60 oranındaazaltabilir. Endüstriyel pilot proje için ise ideal başlangıç koşulları şimdiden mevcut; Güney Fransız kasabası Fossur-Mer’de bir ArcelorMittal çelik fabrikası ve bir Covestro üretim tesisi birbirlerine oldukça yakın. Gaz kurtarma projesi konsorsiyumu, RWTH Aachen Üniversitesi, TU Berlin, Dechema, Londra İmparatorluk Koleji, Gent ve Leiden üniversiteleri, Fransız Alternatif Enerjiler ve Atom Enerjisi Komisyonu, Güney Kutbu Karbon Varlık Yönetimi, Marsilya Büyük Liman Denizciliği ve PNO Innovatieadvies gibi akademik ve kurumsal ortaklardan oluşuyor. Güney Fransa’daki merkezinden Covestro, yenilikçi ara ürünlerini, Belçika merkezli bir poliüretan köpük üreticisi olan Recticel ve kaplama endüstrisinin Yunan tedarikçisi olan Megara Reçineler gibi endüstriyel ortaklara sunabilecek. Geçen yıl Covestro, döşemeli mobilyalar ve şiltelerde kullanılmak üzere tasarlanmış yumuşak poliüretan köpük ön maddesi üretmek için karbon dioksit kullanmaya başlamıştı. Şirket, CO2 temelli hammaddeler için ilave uygulama alanları araştırmaya devam ediyor.  

Yazıyı Paylaş