Üretimde Otonom Sisteme Geçiş ile Verimlilik Artıyor
Üretimde otonom sistemlere geçiş, üretim ve verimliliği artırırken firmaların rekabetçi olabilmesinde önemli rol oynuyor.
Pandemi ile birlikte hız kazanan dijital dönüşüm tüm sektörlerde etkisini gösteriyor. Her alanda geleneksel yöntemlere göre üretim ve verimlilik açısından çok daha avantajlı olan otonom sistemlere geçiş süreci hızlandı. Firmaların rekabet gücünü artırmaları için inovatif bir bakış açısı ile yapay zekalı otonom sistemlere hızlıca entegre olması büyük önem taşıyor.
Teknolojik yeniliklere açık olanların ve yatırım yapanların kazanacağı bir dönemde olduğumuzun altını çizen ZGN Otonom ve Robotik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Doğru: “
Pandemi öncesinde üretim sektöründeki firmalara yapay zeka teknolojilerini anlatırken epey zorlanıyorduk. Size yapay zekalı bir fabrika kuralım, fabrikanızı dijitalleştirelim, bütün süreçleriniz otonomlaşsın, üretime katkı sağlayıp maliyetlerinizi düşürün dediğimizde bir ütopya anlatıyormuşuz gibi dinlenirdik. Geleneksel yöntemlerimizle ilerliyoruz, kurulu düzenimizi bozup boşuna yatırım yapmayalım gibi dönüşler alıyorduk.
Pandemi, insan olmayınca üretimin ve tedarik zincirlerinin durduğunu bize göstermiş oldu. Üretim olmayınca edinme maliyetlerimiz artıyor, maliyetler artınca da birçok üründe stok krizi yaşanıyor. Yaşanan tüm sıkıntılar bize endüstriyel dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Bu dönüşüme ayak uydurmayan şirketlerin de rekabet konusunda epey geri kalacağını ve zamanla yok olacağını söyleyebiliriz.” dedi.
İnsansız Araçlar Sayesinde Üretim ve Verimlilik Artıyor
Firmalar sektörüne göre yapılacak bir fizibilite çalışmasıyla hangi süreçlerin otonomlaşabileceğini analiz edip ne kadar verim ve tasarruf elde edeceğinin çalışmasını yaptırmalı. Özellikle fabrika içerisinde kullanılan araçların otonomlaşması burada önemli bir nokta. Örneğin; ZGN Otonom ve Robotik olarak forklift, istif makinaları gibi araçları otonomlaştırarak angarya işlerde insana bağlılığı ortadan kaldırıyoruz. 7/24 çalışan ve hata payı sıfıra yakın hale gelen bu makinalar, üretimde maliyetleri azaltarak verimliliği artırıyor. Burada istihdam eden insanlardan da daha verimli alanlarda faydalanmanın yolu sağlanmış oluyor.