Ultraviyole Işınlarla Kürlenen Kaplamalar

Ultraviyole Işınlarla Kürlenen Kaplamalar
  • 15.06.2017
Ultraviyole ışınları ile kürlenen sistemlerde, polimerizasyonu başlatmak için UV ışınları kullanılmaktadır. UV ışınlarının meydana getirdiği reaksiyon, sıvı bir sistemin oda sıcaklığında ve birkaç saniye içerisinde kauçuksu veya camsı özelliklere sahip katı bir sisteme dönüşmesine olanak sağlar. UV lambalarının bulunduğu hızı ayarlanabilen konveyörden geçirilen kaplama, birkaç saniye içerisinde çapraz bağlanarak, tümüyle sertleşen bir yapıya dönüşür. UV ile sertleşebilen sistemlerdeki tüm reaktif bileşenler  reaksiyona girerek polimerin ağ yapısında yer alırlar. Bu tür kaplama formülasyonlarında solvent yer almamaktadır. Kompozisyonlarında oligomerler, fotobaşlatıcılar, monomerler (çapraz bağlanma için) dolgu maddeleri ve çeşitli katkı maddeleri bulunmaktadır. UV ışınlarıyla sertleştirilen kaplamaların avantajlarından bahsedecek olursak; çok hızlı bir şekilde çapraz bağlanmış yapının oluşması ile hızlı üretime imkân vermesi (bu sayede istiflenebilirliği de artırması), düşük yatırım ve üretim maliyetlerine sahip olmaları, formülasyonlarında çevreye ve sağlığa zararlı uçucu organik solvent içermemeleri, oda sıcaklığında uygulanabilmeleri ve geniş bir uygulama alanına sahip olmasını başta sayabiliriz.
Ahşap ve mobilya sektöründe, otomotiv sanayisinde ve elektronik sektörü gibi birçok alanda tercih edilmektedir.
Ultraviyole
UV ışınlarıyla hazırlanan koruyucu kaplama formülasyonlarını oluşturan temel bileşenler; reaktif oligomerler, monomerler (reaktif çözücüler) ve fotobaşlatıcılardır.
Aynı zamanda kaplamaya farklı özellikler kazandırmak amacıyla katkı kimyasalları (reoloji ajanları, köpük kesici, dispersant, yüzey düzenleyici vb.), maliyeti düşürmek için dolgular da (pigmentli sistemlerde) ilave edilmektedir. Reaktif oligomerler, UV ışınları ile hazırlanan kaplamaların fiziksel özelliklerini belirleyen en önemli öğedir. Düşük molekül ağırlıklı doymamış polimerler olup genellikle molekül uçlarına veya polimer zincirine asılı doymamış akrilik gruplar içerirler. Reaksiyon sırasında polimer yapı içinde bağlı kalarak kaplamaların fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerini de etkileyen reaktif çözücülere “monomer” adı verilir. Kullanılan reaktif çözücüler tek ve çok fonksiyonel gruplu monomerler olmak üzere iki ana grupta toplanmaktadır. Genellikle tek fonksiyonel gruplu monomerler oligomerin viskozitesini düşürmek amacıyla kullanılmaktadır. Solvent içeriği olmayan ve %100 katılı olan UV kaplama ile su bazlı UV kaplama için kabaca reçeteler aşağıdaki gibi önerilebilir. Distribütörlüğünü yapmakta olduğumuz BASF firmasının UV ışınla kürlenen sistemlere yönelik sunduğu ürünler, ana reçine olarak adlandırılan oligomerler ve reaktif inceltici olan monomerler ile UV sisteme özel katkı kimyasallarıdır. BASF, uygulamaya ve sisteme göre “Laromer®” adı altında oligomer ve monomerler olarak geniş bir ürün portföyü sunmaktadır. Oligomer olarak epoksi akrilatlar, polyester akrilatlar, polieter akrilatlar, üretan ve su bazlı akrilatlar ile doymamış polyesterler olmak üzere tüm reçine çeşitleri mevcuttur. Fonksiyonel Monomerler olarak ise; PPTTA (pentaeritritol tetraakrilat), TMPEOTA (trimetilpropan triakrilat), GPTA (gliserol triakrilat), TMPTA (trimetilolpropan triakrilat), HDDA (hegzandiol diakrilat), TPGDA (tripropilenglikol diakrilat), DPGDA (dipropilenglikol diakrilat), POEA (fenol egziletilakrilat), TBCH (T-bütil siklohegzil monoakrilat) yapılarda reaktif çözücülerle kaplamanın viskozite ayarı yapılabilir ve kaplamaya sertlik ya da esneklik gibi özellikler kazandırılabilir. Monomerler, elde edilen filmin sağlamlığını ve esnekliğini etkilemekle birlikte, uygulanan yüzeyi iyi ıslatarak filmin yapışmasını ve parlaklığının artmasını da sağlamaktadır. Boysan Boya San. ve Tic. A.Ş. olarak, Türkiye ve Türki cumhuriyetlerinde temsilciliğini yaptığımız BASF firmasının ürettiği, performansına güvenilen, UV ışınla kürlenen Laromer® reçine ve monomerleri hizmetinize sunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Tuğba Sadıç - Teknik Müdür - Boysan Boya A.Ş. .

Yazıyı Paylaş