METYX’in CEO’su Uğur Üstünel ile bu sayımızda keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Sayın Üstünel bizlerle METYX’in faaliyetleri, sosyal sorumluluk projeleri ve 2023 yılı hedeflerine dair çok değerli bilgiler paylaştı.
Okurlarımıza kendinizden ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
1973 yılında doğdum. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun
olduktan sonra Boston Üniversitesi’nde yüksek lisansımı tamamladım. 2000 yılında
Teradyne’de Müşteri Yöneticisi olarak çalışmaya başladım.
2004 yılında ise Türkiye’ye döndüm ve aile firmamız METYX’te Yönetici Ortak olarak görev yapmaya başladım. 2019 yılından itibaren de CEO olarak görevime devam etmekteyim.
METYX’in kuruluş hikayesini, tesislerini ve hizmet verdiği sektörleri paylaşabilir misiniz?
Hikayemiz, 1945 yılında İstanbul’da tela üretimi ile başladı. 2003 yılında ilk multiaxial makinamızı Tuzla fabrikamızda devreye sokarak METYX markasıyla büyük potansiyel gördüğümüz kompozit sektörüne giriş yaptık.
Daha sonrasında hem üretim hatlarımızı çoğaltarak hem de ürün ve hizmet portföyümüzü geliştirerek kompozite dair tüm ihtiyaçları tek çatı altında sunabilecek bir yapı kurduk.
İstanbul Tuzla fabrikamızla başladığımız yolculuğumuza, şu anda, Manisa, Macaristan ve ABD’deki son teknolojiye sahip toplamda 6 üretim tesisimizle global düzeyde devam ediyoruz.
Dünyada 30’dan fazla ülkede ürün ve hizmetlerimize ulaşılabiliyor. Rüzgar enerjisi, marin, otomotiv, altyapı, mimari uygulamalar, eğlence gibi yüksek kalite standartları; mühendislik
bilgisi ve tecrübe gerektiren birçok sektör için çözüm sunabiliyoruz.
Kompozit sektörüne sunduğunuz ürün gruplarınız nelerdir?
Çok eksenli, RTM, dokuma takviye kumaşları, vakum torbalama, yüzey tülleri takviye kumaşları ile beraber,model ve kalıp, core ve kumaş kit üretimi yaparak kompozit alanında tasarımdan seri üretime kadar birçok çözüm sağlıyoruz.
Scott Bader, Axel, Composite Integration, Westlake, Adapa gibi dünyaca ünlü kimyasal, vakum sarf malzeme ve ekipman markalarının da Türkiye distribütörlüklerini de yaparak müşterilerimizin tüm taleplerini karşılayabiliyoruz. Test, laboratuvar ve mühendislik hizmetlerini de verebiliyoruz.
Ürünlerinizi geliştirmek için yaptığınız çalışmalardan ve bu çalışmalara ayırdığınız imkanlardan bahsedebilir misiniz?
Ür-Ge ve Ar-Ge bizim önceliklendirdiğimiz konular arasında. O yüzden bu bölümlerde çalışanlarımıza yatırım yapmaya devam ederken güncel trend teknolojileri de yakından takip ediyoruz.
Bunun için tüm online-offline mecraları radarımız altında tutmanın yanı sıra sektörümüzün öncü fuarlarında da mutlaka yerimizi alıyoruz. Devlet destekli programlara da katılmaya
çalışıyoruz.
Metyx olarak distribütörlük hizmeti de vermektesiniz. Ürün portföyünüzü oluştururken dikkat ettiğiniz başlıca noktalar nelerdir?
Distribütörlüğünü yaptığımız tüm ürünleri ve ekipmanları, müşterilerimize, METYX güvencesi altında tedarik ettiğimiz için kaliteli ve güvenilir olması en önemli unsur. Tedariği ve lojistiği ile ilgili bir sıkıntı yaşamamalıyız.
Gerektiğinde müşterilerimizin üretim yöntemlerine uygun şekilde ürünlerinin kullanımını
gösterebilecek uzman bir teknik ekibin destek olacağına emin olmalıyız. Distribütörlüğünü yaptığımız firma sadece bir tedarikçi değil, problem çözme ve rehberlik konusunda da bir çözüm ortağı olmalı.
Çevre dostu ürün ve hizmetler sunmak için yaptığınız çalışmaları aktarabilir misiniz?
Sürdürülebilirlik ilkelerimiz doğrultusunda kurum içinde birçok çalışma başlattık. Bunlara paralel olarak da inovatif ve çevre dostu ürün ve hizmet geliştirmek adına Ar-Ge departmanımız çalışmalarını sürdürüyor.
Hem tela tarafında hem de kompozit tarafında pazarında beklentilerini karşılayacak projeleri geliştirme aşamasındayız. Yakında bu ürün ve hizmetlerin lansmanını da yaparak herkesle paylaşacağız.
Günümüze kadar gerçekleştirdiğiniz sosyal sorumluluk projeleriniz nelerdir, bizlerle paylaşabilir misiniz?
Güçlü ve istikrarlı bir toplumun iş dünyasında başarılı olmak için en temel unsur olduğuna inanıyoruz. Sosyoekonomik yapının ayrılmaz bir parçası olarak içinde bulunduğumuz toplumun gelişmesi için katkıda bulunmayı kendimize ilke haline getirdik.
Bunun için de önce kendi kuruluşumuzdan başladık, çalışanlarımız arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, inanç, din, mezhep, yaş, fiziksel engel ve benzeri nedenler ile ayrımcılık yapılmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.
İş birliğini destekleyici, pozitif ve uyumlu bir çalışma ortamı yaratıp çatışma ortamlarını önleyerek farklı inanç, düşünce ve görüşe sahip kişilerin uyumlu bir biçimde çalışmalarını sağlıyoruz. 2021’de ayrıca Birleşmiş Milletler’in WEPs (Women Empowerment Principles) ilkelerini de imzalayarak firma içinde cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik bir takım düzenlemeler yaptık.
Bu mikro çalışmalar dışında fabrikalarımızın bulunduğu bölgeleri desteklemek amacıyla
da birçok girişimde bulunduk; Manisa OSB’de fabrikamızı kurduğumuzda çocukları ve gençleri spora yönlendirmek ve sporu hayatlarının bir parçası haline getirerek hem zihinsel hem de fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla 2011’de Manisa Su Sporları Kulübü’nü kurduk.
Şu anda sutopu, yüzme, engelli yüzme alanlarında ülke çapında birçok sporcu yetiştiriyoruz. Türkiye’de yine birçok okulun kütüphane, sıra, teknolojik gereksinimlerini karşılamak için elimizi uzatıyoruz.
Macaristan’da otizm vakfına terapötik cihazların satın alınmasından Covid-19 sebebiyle anne ve babalarını kaybeden çocuklara yapılan bağış kampanyasına kadar birçok projeye dahil olduk.
Yerel toplumların ilerlemesine katkıda bulunabileceğine inandığımız spor karşılaşmalarına, turnuvalarına destek verdik ve vermeye de devam edeceğiz.
Sektörümüze de katkıda olacağına inandığımız üniversite öğrenci kulüplerinin gerçekleştirdikleri özel projelere de sponsorluk yapıyoruz. METYX olarak, önümüzdeki
yıllarda içinde de yaşadığımız yerel toplulukları desteklemeye kararlıyız.
2022 yılını geride bıraktık. 2023 yılına dair firmanızın hedefleri nelerdir?
2022’de yeni teknolojilere, insanlara, yeni üretim hatlarına ve hatta yeni tesislere yatırım yaparak büyüdük ve yıl sonu hedeflerimize ulaştık.
2023 yılında da yeni alanlarda yatırımlarımızla büyümeye devam edeceğimize inanıyorum. Ancak bu yıl önceliklerimiz arasına sürdürülebilirliği aldık.
Yarına daha iyi bir dünya bırakmak adına küresel olarak karşı karşıya olduğumuz
tehlikeleri belirleyerek hem kuruluş hem de bireyler olarak bu tehlikeleri nasıl önleyebileceğimiz ya da bertaraf edebileceğimizle ilgili farkındalık yaratmayı misyon edindik.
Şirketimiz içinde inovasyon kültürünü yaymak için birçok çalışma yapacağız. Bunların başında Ar-Ge çalışmalarımız geliyor, Manisa’daki Ar-Ge merkezimizle ilgili sertifikasyon çalışmalarımıza da devam edeceğiz.
Bu yıl ayrıca, kompozit mühendislerine ve mühendislik öğrencilerine laminat tasarımlarında tahmini rijitlik, mukavemet ve ağırlık hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olmak üzere geliştirdiğimiz ve web sitemizden erişilebilen Metycalc uygulamasını daha geniş bir kitleye yaymayı hedefliyoruz.
Bunların dışında elbette en yüksek standartlarda iş yapmayı sürdüreceğiz ve önümüzdeki 12-24 ay boyunca, hayatımızın bir parçası haline gelen ekonomik zorlukların üstesinden cesaretimiz ve çalışkanlığımızla geleceğiz.