Prof. Dr. Zeki Candan ve 10 kişilik ekibi, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşuna (European Cooperation in Science and Technology-COST) Türkiye’den davet edildi. Prof. Dr. Zeki Candan ve ekibi; karbon ile formaldehit emisyonunu azaltıp daha sağlıklı, güvenli ve hijyenik mobilya ile mimari ürünlerin üretilmesi üzerine çalışacak.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Candan ile ekibi, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşunda daha temiz bir çevre için sürdürülebilir kaynaklardan karbon malzeme üretimi yapacak.
Türkiye'de 6 Farklı Üniversitede Çalışan 9 Bilim İnsanı COST Tarafından Davet Edildi
Avrupa Birliği’nin (AB) TÜBİTAK’ı olarak tanımlanan COST, bilim ve teknolojide Avrupa için iş birliği sağlamak amacıyla kuruldu. Bu kuruluş, ulusal kaynaklarla desteklenmiş araştırma projelerinin Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlıyor ve hükümetler arası bir kuruluş statüsünde bulunuyor.
Sürdürülebilir kaynaklardan mikro ve nanokarbon malzemelerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yürüten Biyomalzeme ve Nanoteknoloji Araştırma Grubu (BioNanoTeam) Kurucusu, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP Üyesi Prof. Dr. Zeki Candan ile Türkiye'de 6 farklı üniversitede çalışan 9 bilim insanı COST tarafından davet edildi.
Gelen davet üzerine çalışma grubuna katılan ekip, araştırmalarını 57 bilim insanıyla birlikte sürdürecek. Prof. Dr. Zeki Candan konu ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Üzerine çalıştıkları karbon esaslı malzemelerin sürdürülebilir kaynaklardan üretilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Candan; doğada en çok bulunan organik polimer olan selüloz ve lignoselülozik kaynaklardan, biyomalzemelerden, orman endüstrisinin, mobilya endüstrisinin, kağıt ve kağıt ürünleri endüstrisinin atıklarından karbon malzemeler elde ettiklerini aktardı.
Candan, bu ürünlerin mobilya üretiminde yoğun kullanılan ağaç bazlı paneller, sandviç levhalar, lamine parke, masif panel gibi ahşap kompozit malzemelerde, tutkallarda ve yüzey kimyasallarında kullanım imkanlarını araştırdıklarını belirtti.
“Daha Sağlıklı, Güvenli ve Hijyenik Mobilya ile Mimari Ürünlerin Üretilmesine Katkı Sunmak İstiyoruz"
Ana hedefleri arasında formaldehit emisyonunu düşürmenin yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Candan, "Malum, formaldehit Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen madde listesinde yer alan bir kimyasal maddedir. Biz de karbon kullanmak suretiyle formaldehit emisyonunu azaltıp daha sağlıklı, güvenli ve hijyenik mobilya ile mimari ürünlerin üretilmesine katkı sunmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Sanayide Enerji Verimliliğinin Sağlanmasını da Amaçlıyorlar
Diğer amaçlarından da bahseden Candan, karbon esaslı malzemelerin kullanımı ile sanayide enerji verimliliğinin sağlanmasını, daha hızlı ve ekonomik üretim yapılmasını amaçladıklarını aktardı ve Kovid-19 salgınının ardından sürdürülebilir teknolojiler ile malzemelerin öne çıktığını ifade etti.
Çalışmalarına TÜBA, COST, çeşitli sanayi kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının destek olduğunu vurgulayan Candan, laboratuvar ortamında geliştirdikleri malzeme ve teknolojilerin fikri sınai mülkiyet haklarının korunması noktasında da Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduklarını da aktardı.
Kuruluşta 57 ülkeden bilim insanlarının bulunduğuna dikkati çeken Candan, "İlgili AB çalışma grubu, AB'nin kalkınmasına ve AB devletlerinin sanayisinin kalkınmasına hizmet etmek üzere kurulmuş bir yapı. Biz de bu 57 ülkenin, onlarca bilim insanının olduğu ve ciddi bir meblağda desteklenen, 2024 yılı Ekim ayına kadar sürecek projede yer almaktayız. Bu proje kapsamında konferanslar, etkinlikler, workshoplar, laboratuvar ziyaretleri düzenleniyor” dedi.
Gidenlerin konuyla ilgili dünyanın en gelişmiş laboratuvar altyapılarında ortak araştırma yapma imkanı bulduğunu anlatan Candan, "Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizin dünyada daha üstün noktalara gelmesi, sanayimizin daha da gelişerek üstün nitelikli, katma değeri yüksek, teknolojik, rekabetçi ürünler üreterek ihracatını artırması noktasında bizler de katkı sunmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak