Plastik Ambalajlar ve Ambalaj Materyallerine Yönelik Testler
İlaç endüstrisinde plastik ambalajlar parenteral çözelti torbaları, şişeler, kartuşlar veya önceden doldurulmuş şırıngalar gibi çeşitli formlarda kullanılmaktadır. Ambalajların bu kullanımlar için uygunluğu, Mayıs 2016’dan itibaren geçerli olan USP 39-NF34’e uygun olarak test edilmektedir.
Söz konusu talimatta başlık “Plastik Ambalajlar ve Ambalaj Materyalleri” olarak düzenlenmiş ve iki yeni bölüm hazırlanmıştır. Bu uygulama notu, bu bölümlerden biri olan 661.2 ile ilgilidir
661.2 Plastik Ambalajlar
Bu bölüm, çoğunlukla birden fazla plastik malzemeden oluşan ambalajlara uygulanan son ürün testleriyle ilgilidir. Son ürünlerin karakterizasyonu için biyouyumluluğun, genel fizikokimyasal özelliklerin ve katkı maddelerinin tanımlanması ve tespitigerekmektedir.
TOC parametresi, ekstrakte edilebilir organik materyalin bir göstergesi olarak belirlenmesi gereken fizikokimyasal özelliklerden biridir. Test edilecek olan ambalaj, ultra saf su ile doldurulur, bir otoklavın içinde kapatılır ve ısıtılır.
Sıcaklık ve bekleme süresi kullanılan plastik malzemeye bağlıdır. Blank (kör) değerini belirlemek üzere, ultra saf su bir cam şişeye dökülür ve aynı sıcaklığa ısıtılır. Her iki çözeltinin TOC değerleri belirlenir. Ölçülen iki TOC değeri arasındaki fark 8 ppm (mg/L)’i geçmemelidir.
Farmasötik Uygulamalarda TOC Analizi
TOC analizi ilgili USP’ye göre yapılır. Bu düzenleme, saf su, arıtılmış su ve enjektabl su için TOC tayinini konu almaktadır. TOCsistemleri, inorganik ve organik karbonları ayırt edebilmelidir. Bu, inorganik karbonun çıkarılması (NPOC yöntemi) yoluyla ya daözel bir yöntemle (fark yöntemi) gerçekleştirilebilir.
TOC tespit limiti en az 0.05 mg/L olmalıdır. Metodun uygulanabilirliği bir sistemuygunluğu testi ile belirlenmelidir. Bununla birlikte, çözünen organik maddeler nedeniyle ambalaj malzemelerinin ekstraktlarınınTOC değerleri, arıtılmış suyunkinden daha yüksek olabilir.
Bu nedenle, gerçekleştirilen TOC analizlerinin dedeksiyon limitleri0,2 mg/L olmalı ve 0,2- 20 mg/L’lik bir doğrusal dinamik aralık göstermelidir.
Shimadzu TOC-Sistemi
Shimadzu TOC ürün portföyünde, ultra saf suda TOC analizi için farklı oksidasyon yöntemleri ile çalışan iki model bulunmaktadır. TOC-LCPH, 680°C’de katalitik yakma yöntemini kullanırken, TOC-VWP/WS, ıslak-kimyasal oksidasyon yöntemini kullanır.
Farklı oksidasyon yöntemlerine sahip olan bu cihazların her ikisi de ABD Farmakopesi (USP <643>) ve Avrupa Farmakopesi (EP 2.2.44) uyarınca TOC tespiti için kullanılabilir.
SHIMADZU TOC-L Serisi Toplam Organik Karbon Analizörü
0,2- 20mg/L Arası Doğrusal Dinamik Aralık
Gerekli dinamik aralığın elde edilebilmesi için TOC-L CPH (yüksek hassasiyetli katalizörlü) ile 1.0 mg/L- 20 mg/L aralığında bir kalibrasyon gerçekleştirilmiştir.
Şekil 1: Kalibrasyon Eğrisi 20mg/L, sonuçlar
Seyreltmeler için TOC-L sisteminin otomatik seyreltme fonksiyonu uygulanır.
Enjeksiyon hacmi, en yüksek kalibrasyon standardına göre belirlenir. 20mg/L için varsayılan enjeksiyon hacmi 50μl’dir.
Şekil 2: Kalibrasyon Eğrisi 20mg/L, grafik
DIN 32645’e göre dedeksiyon limitinin hesaplanması:
Özellikler
Eğim a: 5,503
Kesim b: 0,091
Korelasyon katsayısı r: 0,9999
Ölçüm belirsizliği: 33,3%
Hata olasılığı (a): 5,00%
Enjeksiyon sayısı: 2
© DINTEST
Dedeksiyon Limiti: 0,2mg/L
Bu sonuçlar, yüksek hassasiyetli katalizör ile TOC-L CPH’ın gerekli olan 0,2-20mg/L’den doğrusal dinamik aralığının kapsandığını göstermektedir. Bu, arıtılmış su ve ekstraksiyon çözeltisinin tek bir TOC-L CPH cihazı ile ölçülebileceği anlamına gelmektedir.
Zafer Bayram - Yüksek Kimya Mühendisi İlaç Grup Müdürü ANT Teknik Cihazlar Ltd. Şti.
Referans : Shimadzu Europa GmbH TOC Aplikasyon Bülteni No. SCA-130-208