TİM İklim Sohbetleri Programının İkincisi Düzenlendi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen “TİM İklim Sohbetleri” programının ikincisi düzenlendi. İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin’ın moderatörlüğnde gerçekleşen organizasyona Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott’un konuk oldu.
İkincisi düzenlenen TİM İklim Sohbetleri dijital platformlar üzerinden gerçekleşti ve sohbete 15 bin kişi erişim sağladı. Sohbete katılım gösteren Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott; “Net sıfıra giden yolda, Türkiye gibi güçlü uluslararası ortaklarla birlikte çalışarak iklim değişikliğiyle mücadele etmeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.
Açılış Konuşmasını TİM Başkanı İsmail Gülle Gerçekleştirdi
TİM İklim Sohbetlerinin ikincisine TİM İklim Komitesi, TİM Kadın Konseyi, TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi üyeleri ile İhracatçılar, KOBİ’ler, girişimciler, STK’lar başta olmak üzere ekosistemin ilgili tüm paydaşlar katılım gösterdi. Yoğun bir katılım gösterilen programın açılış konuşmasını ise TİM Başkanı İsmail Gülle gerçekleştirdi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin, 2021 yılında gerçekleştirdiği 225 milyar dolarlık ihracatının yüzde 41’inin 27 Avrupa Birliği ülkesine yapıldığını ve sektörlerin 2021 yılında AB pazarına ihracatının toplam ihracatına oranının yüzde 11 ilâ yüzde 74 arasında değişiklik gösterdiğini belirtti ve; “Sektörel bazda bu oranların ortalaması ise yüzde 40 civarında. Yeşil Mutabakata Benzer yasal düzenlemeleri gündemine almış olan Birleşik Krallık ve ABD’yi de katınca bu oran yüzde 54’ü buluyor. Bu önemli hacimdeki ticaret doğru adımlar atılmazsa yüklü bir karbon vergisi anlamına gelebilir” ifadelerini kullandı.
‘Dünyayı Tüketmeden, Dünya için Üretmek’
Gülle; hayata geçirdikleri proje ile ilgili de konuştu. Gülle; Bu mücadeleye TİM İklim Komitesi’ni kurarak başladık. ‘Dünyayı tüketmeden, dünya için üretmek’ mottosu ile hazırladığımız, 12 ana hedeften oluşan TİM Sürdürülebilirlik Eylem Planımızı geçtiğimiz yıl haziran ayında kamuoyu ile paylaştık. Bu doğrultuda TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi’ni üniversiteler, kamu ve özel sektör, ulusal ve uluslararası STK’lar ve finans kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan oldukça kapsamlı bir kadroyla kurduk.
İhracat 2021 Raporunun Odağına Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı Yerleştirdiklerini Vurguladı
Bilim komitemiz, sanayide sürdürülebilir politikaların belirlenmesi ve uygulanması noktasında sektörlerimize rehberlik ederek, yeşil dönüşüm sürecinde önemli bir sorumluluk üstleniyor. Komitemizin danışmanlığında, üyelerimizin inisiyatifi ile sektörel eylem planlarımızı oluşturmaya başladık. 2021 Temmuz ayında Tekstil sektörü, Geçtiğimiz ay da Tarım ve Hayvancılık sektörü özelinde sektörel eylem planlarımızı açıkladık. İklim değişikliği başta olmak üzere ülkelerin sürdürülebilirlik alanında öne çıkan strateji ve düzenlemelerini ihracatçılarımızı yeşil dönüşüm ve yeşil mutabakat odağında bilinçlendirmek için pek çok etkinlik ve eğitim programı düzenledik.” dedi.
İhracat 2021 raporunun odağına Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı yerleştirdiklerini vurgulayan TİM Başkanı İsmail Gülle, yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşacakları İhracat 2022 raporunun odak konusunu da Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve İhracata Etkileri şeklinde belirledikleri bilgisini aktardı.
“Doğayı ve Çevreyi Önceleyen Bir Üretim Anlayışına Davetimizi Yineliyorum”
TİM Başkanı İsmail Gülle Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki dostane ilişkilerin somut adımlarla taçlanmasının çok değerli olduğunu ve 2021 yılında 19 milyar doları aşan ticaret hacmi ile Türkiye’nin en büyük ticaret ortaklarından biri olan Birleşik Krallık’a, 8 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiklerini de ifade etti. Gülle; “Birleşik Krallık’a ihracatımız 2022 yılında da güçlü bir performansla ilerliyor. Yılın ilk çeyreğinde ihracatımız önceki yıla göre yüzde 13 artarak 3,2 milyar doları aştı. Bugünkü buluşmamızın bu güçlü ilişkileri daha öteye taşımasını temenni ediyorum. Bu vesileyle, tüm sanayicilerimizi, üreticilerimizi, tedarikçilerimizi ve ihracatçılarımızı doğayı ve çevreyi önceleyen bir üretim anlayışına davetimizi yineliyorum” dedi.
Sürdürülebilir bir dünya için başlattıkları iş birliğinden gurur duyduğunu söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, “Eylem planımızdaki 12 hedefi sırayla gerçekleştirerek, Türkiye’yi sürdürülebilirlik alanında marka ülke haline getirecek ve Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticarette önemli bir aşama kat edeceğiz” sözlerini kullandı.
Türkiye, Yenilenebilir Enerjide Etkileyici Bir Büyüme Gösterdi
TİM İklim Sohbetleri programına konuk olan Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott da organizasyonda konuşma yaptı. Chilcott “Yeşil dönüşüm açısından ikili ticaretimiz için en büyük fırsat, iki ülkenin birbirini tamamlayan uzmanlıklarında yatmaktadır. Türkiye, son on yılda yenilenebilir elektrik üretimini neredeyse üç katına çıkararak yenilenebilir enerjide etkileyici bir büyüme gösterdi. Bu alanda, yerli imalatta önemli bir ilerleme kaydetti. Öte yandan Birleşik Krallık, deniz üstü rüzgar enerjisi, düşük karbonlu araçlar ve elektrikli motorlar için güç elektroniği, güneş enerjisi, temiz enerji olarak hidrojen gibi teknolojilerde üst düzey uzmanlığa ve düşük karbon ve yenilenebilir enerji hizmetleri ve yeşil finansmanda küresel liderliğe sahip” ifadelerini kullandı.
Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott ve İngiltere Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi David Machin Açılış Programı sonrasında, yeşil dönüşüm hedeflerine yönelik Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki iş birliği fırsatları değerlendirilirken, sektör temsilcilerinin yeşil dönüşümüne yönelik sorularını yanıtladı.