Terralab CEO’su Sayın Ufuk Özgen ile firmaya ve sektöre dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sayın Özgen bizlere şirketin hedeflerinden, kriterlerinden ve Ar-Ge çalışmalarından da bahsetti. Keyifli okumalar.
Okurlarımıza kendinizden ve özgeçmişinizden bahseder misiniz?
1984 yılında Ankara’da doğdum. Orta ve lise öğrenimimi TED Ankara Koleji’nde tamamladım. Üniversitede ODTÜ, Kimya bölümünden mezun oldum. 2006 yılında
Servis Mühendisi olarak çalışma hayatıma başladığım Terralab’da 2016 yılından beri CEO pozisyonunda şirketin yönetimini üstlenmiş bulunuyorum. 2019 yılında ODTÜ, Executive MBA programını bitirirerek yönetimsel anlamda da kendimi geliştirip akademik eğitimimi
tamamladım.
Firmanız hakkında neler söylemek istersiniz? Başarı politikanızı oluşturan kriterler nelerdir?
1997 yılında Ankara’da Yüksek Kimya Mühendisi Bülent Atamer tarafından kurulan firmamız çok sayıda yurtdışı üretici firmanın Türkiye tek yetkili temsilcisi olup, Kimyasal Analiz ve Çevre Analitiği, Biyoteknolojik ve Kimyasal Prosesler, Yüzey ve Malzeme Karakterizasyonu ve son olarak Akışkan Transferi olmak üzere dört ana ürün grubu altında sanayi kuruluşlarının Ar-Ge, kalite kontrol ve denetim birimleri ile kamusal denetim kuruluşlarının laboratuvarlarına çözümler sunmaktadır.
Porföyündeki ürünlerin satışı ve satış sonrası servis desteği ile hizmet veren firmamızın ülke genelinde 1500’den fazla kurulu cihazı bulunmaktadır. Kurulduğumuz günden bu yana müşteri memnuniyetini birincil öncelik haline getirmenin ve müşterilerimizin sorunlarına çözüm ortağı bilinciyle yaklaşmanın başarımızın sırrı olduğunu söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz yıl pandemi etkilerinin yoğun hissedildiği bir yıl oldu ve bu etkiler hali hazırda devam ediyor. Firmanız bu durumdan nasıl etkilendi ve ne gibi önlemler aldı?
Pandeminin etkileri her sektör ve her firmada olduğu gibi bizde de etkili oldu. Her türlü dünya ve ülke gündemini yakın takip etmemiz sayesinde yaklaşan durumu öngördük ve 2020 Mart itibariyle henüz yasal önlemler ve kapanmalar başlamadan önleyici davranarak evden çalışmaya geçtik. Doğrusunu söylemek gerekirse, evden çalışma sırasında sahada yüz yüze temasın işimizde ne kadar fark yarattığını, bir arada olduğumuzda iş süreçlerini ne kadar verimli yürütebildiğimizi bir kez daha fark ettik.
İlerleyen zamanlarda kademeli olarak gerekli maske-mesafe-hijyen önlemlerini aldıktan sonra ofislerimize dönüş yaptık. Hala titizlikle sürdürdüğümüz bazı önlemler kapsamında önceliğimiz bütün çalışma arkadaşlarımızın ve ailelerinin sağlıklarını korumayı sağlamaktır.
Hangi sektörlere hitap etmektesiniz? Ürün çeşitleriniz nelerdir?
Ürün çeşitlerimizi yüzey ve malzeme karakterizasyonu, kimyasal analiz ve çevre analitiği, biyoteknolojik ve kimyasal prosesler ve son olarak da akışkan transferi olmak üzere 4 ana grup altında topluyoruz. Çevre, enerji, ilaç ve klinik, kimya, malzeme ve metalurji, tarım
ve gıda, maden, biyoteknoloji gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmamız ürün portföyünde bulunan 250’den fazla cihaz ile bu alanlarda çözüm sağlamaktadır.
Ar-Ge’nin Terralab için önemi nedir? Son dönemlerde yürütmüş olduğunuz Ar-Ge projelerinizden bahseder misiniz?
Firmamız Ar-Ge konusunu hep önemsemiş kendini hazır hissettiğinde bu konu ile ilgili ilk aksiyonunu 2007 yılında almıştır. Bir KOSGEB projesi olarak başlattığımız Terralab Ar-Ge birimi, Terralab’ın 10. yılında bir “spinff” olarak TRL-Instruments markası ile ayrı bir tüzel
kişiliğe dönüşmüştür. Çalışmalarına çevre koruma ve tarımsal üretkenlik gibi konularda ekipman ve süreç geliştirme faaliyetleri ile başlayıp 2017 yılından beri bağımsız bir yapı olarak devam eden TRL-Instruments şu an firmamızın önde gelen temsilciliklerinden biridir.
Online Toplam Organik Karbon (TOC) analizörleri, gaz karıştırıcılar, özel tasarıma sahip reaksiyon ve katalizör karakterizasyonu sistemleri, fermenterler ve küçük ölçekli üretimler için biyoreaktörler geliştirip üretmektedir. 10’dan fazla ülkede cihazları ve sistemleri bulunmaktadır.
Terralab ayrıca sahada kurulum ve eğitimlerini verdiği temsilcilerimizin cihazları ile ilgili geliştirdiği yeni metodolojilerle üretici konumda bulunmadığı alanlarda sağlayıcılarına Ar-Ge alanında katkılar sağlamaktadır.
Firmanızın başlattığı ya da öncülük ettiği bir sosyal sorumluluk projesi varsa bunlar hakkında bize bilgi verir misiniz?
Terralab sosyal sorumluluğu ana faaliyetlerinden bağımsız olarak ele almak yerine, paydaşı olduğu süreç ve konularda çevresine nasıl bir katkıda bulunduğunu dikkatle izlemiş ve bu doğrultuda nasıl bir fark yaratabileceğinin yollarını araştırmıştır. Bu bağlamda içinde bulunduğu sosyal halkaların bilincinde olarak, etik kodlara bağlı, çevre duyarlılığı gelişmiş, kendisiyle beraber birincil ve ikincil dış paydaşlarının ilerlemesini de gözeten bir anlayışı benimsemiştir.
Daha sürdürülebilir bir dünya adına üretim yaparken almış olduğunuz önlemler nedir? Bu çerçevede Terralab’ın sürdürülebilirliğe bakış açısını tanımlayabilir misiniz?
Çevre, enerji, malzeme vb. birçok alanda geleceğimizi şekillendirecek, kaynakların sürdürebilir şekilde yönetilmesini merkeze koyan birçok değerli projede müşterilerimizin analiz ve ölçüm ihtiyaçlarına yanıt verebilmek bizim için her zaman övünç kaynağı oldu. Kendi süreçlerimizde de dünyanın doğal kaynaklarını tükettiğimizin bilincinde olarak, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi temel başlıklara kalite politikamızda yer vererek uygulamaya çalıştık.
Gelecek yıllara dair hedeflerinizden bahseder misiniz? Önümüzdeki yıllarda Terralab’ı ne gibi yenilikler beklemekte?
2022 senesi ile 25. yaşını kutlayan Terralab’ın geleceğe dair hedeflerinin ilk sıralarında elbette bizi biz yapan değerlerimizi sürdürüyor olmak var; en başta müşterilerinin, sonrasında çalışanlarının, çözüm ortaklarının ve nihayetinde tüm paydaşlarının memnuniyetini gözeten, etik kodlara ve temel insan haklarına bağlı, sürdürülebilir bir yapıyı yaşatmak. Büyüme trendimizi sağlıklı temellere oturtmak ve bu doğrultuda yeni ortaklıklar kurmak, yeni pazarlara girmek bizin için başlıca önemde. Kendi gelişimimizi sağlamak için eğitim süreçlerimizi güçlendirmek ve takım çalışmasını üst seviyeye çıkaran bir organizasyon yapısına ulaşmak da elbette hedeflerimize ulaşabilmemiz için gerçekleştirmemiz gereken adımlar.