Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Güncellemeler ve Tehlikeli Madde Olarak Arıtma Kimyasalları

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Güncellemeler ve Tehlikeli Madde Olarak Arıtma Kimyasalları
  • 20.11.2017
Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Taşınması Hakkında Yönetmelik üzerinde yapılan güncellemeler ve son olarak yayınlanan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşları’nın (TMGDK) Yetkilendirilmesi Hakkında Yönerge ile Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hizmet kalitesi ve uygulanabilirliği çağ atlamış ve değer göreceği bir konuma ulaşmıştır. Bugün onlarca farklı sektörde ihtiyaç duyulan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları, TMGDK koordinesinde sektöre ivme kazandırmakta ve destek olduğu firmalara olumlu katkılar yaparak operasyonel verimlilik sağlamaktadır.
(TMGDK; T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tarafından Yetkilendirilmiş Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu)
1 Ocak 2018 ile TMGDK bünyesinde bulunan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları, toplam 8 farklı işletmeye ya da şubeleriyle birlikte toplam 8 farklı lokasyona hizmet verebilecektir. Firma danışmanını kendi bünyesinde istihdam etmek isterse; Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının sigortasını tam zamanlı olarak TMGD meslek kodu ile yatırması ve sadece bu mesleki çalışmalarda görevlendirmesi gerekmektedir. Tam zamanlı istihtam edilen danışman tek bir firmada ya da bu firmanın aynı vergi numarasına ait farklı 5 lokasyonunda hizmet verebilecektir. Farklı meslek kodu ile TMGD çalıştırılması ciddi ceza-i yaptırımları beraberinde getireceğinden, sonuçları firmayı hem mali hem de etik açıdan sıkıntılı süreçlere sürükleyecektir. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hizmeti alma ya da tam zamanlı istihdam etme zorunluluğu için belirlenen kriterler tabi ki devam etmektedir. Sınıf 1, Sınıf 6.2 ve Sınıf 7 için miktar sorgulanmaksızın Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alınması gerekmektedir. Diğer tüm tehlike sınıfları için yıllık faaliyet miktarı 50 ton ve üzeri olan işletmeler Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadır. Sonrasında Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşlarından hizmet almak ya da bünyesinde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmak zorunluluğu devreye girmektedir. Ayrıca patlayıcı maddelerde dahil olmak üzere Taşıma Kategorisi sıfır (0) olan maddelerle iştigal eden işletmelerin miktarına bakılmaksızın Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etme ya da TMGDK’lardan hizmet alma zorunluluğu bulunmaktadır.tehlikeli madde Son olarak tehlikeli madde iştigali 50 ton altında olan firmalar için de yapılması gereken çalışmalar bulunmaktadır. 50 ton altında faaliyeti olduğunu düşünen firma TMGDK ile anlaşarak tüm tehlikeli maddeleri için bir çalışma yaptırmak ve rapor hazırlatmak zorundadır. Hazırlanan rapor doğrultusunda eğer 50 ton altında faaliyet çıkar ise T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına müracat ederek “Muafiyet Belgesi” talep edecektir. Bu belge ve yıllık faaliyet miktar çalışması her yıl yenilenecektir. T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri bilgilendirmesi ile tüm belediye – itfaiye ruhsat denetimlerinde önce Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi – Danışman yoksa Muafiyet Belgesi sorgulanacaktır.tmgd mühendislik

İşletmelerin Kendi Bünyesinde TMGD İstihdam Etmesiyle TMGDK’ lardan Hizmeti Alması Arasında Ne Gibi Farklar Vardır?

Firma TMGD personelini kendi bünyesinde istihdam ettiğinde tam zamanlı olarak ve sadece TMGD SGK meslek kodu ile tek işletmede görevlendirilebilecektir. Eğer bu işletmenin vergi numaraları aynı olan şubeleri var ise TMGD toplamda 5 işletmeye kadar hizmet verebilecektir. TMGD bulundurmakla yükümlü firma kendi bünyesinde çalıştıracağı TMGD için belirlenmiş olan SGK Meslek kodu ile sigorta primlerini yatıracak ve personeli başka çalışmalarda yetkilendiremeyecektir. Örneğin; bir İş Güvenliği Uzmanının da SGK primleri kendi sigorta kodu üzerinden yatırıldığından iki mesleği beraber yürütemeyecektir. Bu sebeple Maaş – Sigorta – Tazminat ve Sorumluluklar düşünüldüğünde profesyonel hizmet almak kuruluşlar için daha uygun olmaktadır. Yetkilendirilmiş bir TMGDK’dan hizmet alındığında zorunluluklara uyulmaması veya yükümlülüklerin yanlış yorumlanması durumunda doğacak maddi zarardan TMGD hizmetini sunan firma sorumlu olacakken işletmenin kendi istihdam ettiği TMGD’den kaynaklanabilecek problemlerde, işletme tüm yükümlülüğü üstüne almış durumdadır. Öte yandan dışarıdan hizmet alındığında, hizmet alınan firmanın sektörel tecrübe ve bilgisi çeşitlilik sahibi olacağı için çözüm üretme ve değişken koşullara karşı daha tedbirli olma yetisi, tek bir firmaya hizmet vermekte olan TMGD’den daha gelişmiş olacaktır. Sonuç olarak hem mali açıdan hem organizasyon olarak sektöre ivme kazandıran Yetkilendirilmiş Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşları ile çalışmak firmalar için büyük avantaj sağlamaktadır.

Arıtma Kimyasalları Tehlikeli Madde Midir?

Bir maddenin ADR kapsamında tehlikeli olup olmadığını tespit etmek için bu maddenin TÜRKAK onaylı Güvenlik Bilgi Formu Hazırlayıcıları tarafından hazırlanmış, onaylı ve güncel SDS formlarını kontrol etmek gerekmektedir. SDS uluslararası düzeyde kabul edilmiş olan 16 başlık içerir. SDS’ler yakın bir gelecekte REACH/ KKDİK uyarınca Maruziyet Senaryolarını da içeren bir ek ile düzenlenecektir Özetle, Zararlı Maddeler ve Karışımlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında 29204 Sayılı Yönetmeliğin amacı, piyasaya arz edilen zararlı maddelerin ve karışımların insan sağlığı ve çevre üzerinde yaratabilecekleri olumsuz etkilere karşı etkin kontrol ve gözetimi sağlamak üzere Güvenlik Bilgi Formları’nın hazırlanması ve dağıtılmasına ilişkin idari ve teknik usul ve esasları düzenlemektir. SDS içeriğinde 14.Başlık ADR-IMDG-RID yani Tehlikeli Maddelerin Karayolu-Denizyolu-Demiryolu ile taşınmasına ilişkin zorunlulukları bildirir. Arıtma Kimyasalları içinde kontrol etmemiz gereken; güncel ve akredite bir SDS üzerinde 14. ana başlıktır. Saha ve içerik olarak edindiğim tecrübe ile birçok Arıtma Kimyasalının hem Çevre hem de ADR mevzuatında Tehlikeli Madde olarak sınıflandırıldığına şahit olduğumu belirtmek isterim. Arıtma Kimyasalı üreten, alan – satan ya da taşıyan firmalarda tehlikeli olarak sınıflandırılmış maddeler ile yıllık iştigal miktarı olarak toplam 50 ton ve üzerinde faaliyet gösteriyorsa mutlaka bir Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almalı ve Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmalıdır. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı kültürünün oluşması ve organizasyonunun profesyonelce uygulanması halinde sadece kaza sayılarında azalma değil; kalite ve operasyonel verimlilik gibi aşamalarda da firmalara sınıf atlatacaktır. Aktif şekilde sistemini oluşturan ve çalıştığı Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşuna destek olan firmalar kesinlikle daha iyi finansal performans ile pozitif yönde yol alacaktır. Seyit Erdem Türkmen / Kimya Mühendisi ve TMGD Bölgeler Koordinatörü / TMGD TR Mühendislik LTD. ŞTİ. Okay Selçuk / Kimya Mühendisi ve TMGD Bölgeler Koordinatörü / TMGD TR Mühendislik LTD. ŞTİ.        
BÖLÜM SPONSORU

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU