Stres Yönetimi
Kendimizi hasta hissettiğimizde çoğunlukla rahatsızlıklarımızı internete yazıp ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. “Baş ağrısı sebepleri?”, “Mide bulantısı neden olur?” gibi…
Bütün bu soruların cevaplarında ise bazen karşımıza stres çıkıyor.
Stres, iş hayatımızda başarımızı ve motivasyonumuzu etkilediği gibi; sosyal ilişkilerimizi, sağlığımızı da kötü etkiliyor ve hatta kronik hastalıklara sebep olabiliyor.
Bu sebeple de yalnızca işlerimize odaklanmak, başarılı olmak için değil sağlığımızı ve sosyal ilişkilerimiz için de stresimizi yönetebiliyor olmamız gerekiyor.
Stres aslında her zaman kötü değil. Aksine bazen bizi motive tutan ve odaklanmamıza sağlayan stresimizdir. Vücudumuz stres altına girdiğinde; olası tehlikeleri, yaşanabilecek hataları algılama gereksinimi duyar ve daha etkili bir şekilde çalışabilir. Ama vücudumuzu
ve zihnimizi tetikte tutan bu stresin fazlası ise bizde tam tersi bir etki yaratır.
Stres yüzünden olası hataları düşünmekten yapılması gerekenlere odaklanamayız,
uykumuzu iyi alamayabiliriz ve bu sebeple konsantre olamayız ve daha nice kötü etkiler yaşayabiliriz. Bu sebeple de aslında stres yönetimi, tamamen stresten uzak durma anlamına gelmemektedir.
Stressiz bir hayat hiç kimse için mümkün değil; her zaman için bizi endişelendiren ya da çok önemsediğimiz için üzerine fazla düşündüğümüz konular olacak hayatımızda. Önemli olan bu noktada stres seviyemizi belli bir düzeyde tutarak stresi bizi motive eden, harekete geçiren bir duygu haline getirmek.
Strese uzun süre maruz kalmanın psikolojik ve fiziksel belirtileri oluyor. Psikolojik belirtilere baktığımızda; odaklanma problemleri yaşıyor, daha dalgın oluyor, sinirli ve kaygılı bir ruh haline bürünüyoruz. Bunun yanında kendimizi üzgün, kızgın ve baskı altında hissediyoruz.
Fiziksel olarak etkilerine baktığımızda ise; stres altındaki kişilerde mide bulantısı ve yanması, sindirim sistemi problemleri, baş ağrısı, hızlı nefes alıp verme, kalpte çarpıntı, ellerde titreme ve terleme, vücut ısısında yükselme görülebiliyor. Bu belirtiler bu şekilde aktarılsa da tabii ki herkesin strese verdiği tepki, gösterdiği belirti farklı olabiliyor.
Kronik olarak stresli olan ve bu stresin etkileri ile baş etmekte zorlanan bireylerin mutlaka bir profesyonelden yardım alması öneriliyor.
Stres Yönetimi Nasıl Yapılmalı?
Stres yönetimine başlarken öncelikle bizi strese sokan durumu fark etmemiz gerekiyor. Fark ettikten sonra ise bu durumu iyi bir şekilde analiz etmemiz ve neden bizi strese soktuğunu anlayarak bizi strese sokan faktörlerin üzerimizdeki kötü etkisini en aza indirgemek
için aksiyon almalıyız. Bu aksiyon alma eylemine ise stres yönetimi denmektedir.
Pozitif Düşünmek
Aslında en başta gelen pozitif düşünmek. Zihnimiz her zaman bizi negatif ihtimallere itiyor ve bu da bizi daha stresli yapıyor. Fakat zihnimizin bize söylediği kötü ihtimallerin gerçekleşme olasılıkları aslında düşük oluyor. Bu noktada iç sesimizi daha pozitif konuşmaya
itmek, doğru bir risk yönetimi yapmak çok önemli.
Zaman Yönetimi
Zaman yönetimi de yine stresle baş etme yöntemlerinden biri. Yapılacak bir işi sürekli ertelemek ve son anda yetiştirmeye çalışmak; daha da stres olmamıza ve bunun sonucunda da odaklanma problemleri yaşamamıza sebep oluyor.
Burada ortaya çıkardığımız işin kalitesi de düşüyor ve içine girdiğimiz stres durumu da psikolojimizi ve bedenimizi kötü etkiliyor. İyi bir zaman yönetimi ile işlerimizi daha bölerek ve düzenli yapmak, stres seviyemizin azalmasına yardımcı olacaktır.
Spor Yapmak
Egzersiz yapmak hem mutluluk hormonu salgılamamıza hem de zihnimizi boşaltmamıza yardımcı oluyor. Burada illa çok ağır antrenmanlar yapmak değil, zihnimizi boşaltmak için kısa bir yürüyüşe çıkmak da iyi gelebiliyor. Pilates de özellikle masa başı çalışan kişiler
için önerilen egzersizlerden biri. Sporu alışkanlık haline getirerek, stresinizi kontrol altına alabilirsiniz.
Meditasyon
Ruhumuzu dinlendirmek ve dinlemek, kötü duygulardan uzaklaşmak için önemli. Meditasyon da ruhumuzu dinlendirmemizi sağlıyor, bir süre bütün düşüncelerden uzaklaşarak; anı hissetmek, kendimizin dışında akıp giden bir dünya olduğunu fark etmek önemli.
Birçok meditasyon çeşidi mevcut, en çok tercih edilenlerden biri ise yoga. Yoga hem ruh hem de beden sağlığı üzerine odaklanarak stresinizi azaltmanıza destek olabilir. Sosyal platformlardan da meditasyonların nasıl yapılacağı ile ilgili bilgilere kolayca ulaşılabiliyor. Hatta meditasyon yapmanıza yardımcı olan aplikasyonlar da mevcut.
Doğayla Buluşmak
Şehir hayatının içinde yaşarken doğada çok fazla zaman geçiremiyoruz. Oysaki doğanın insanı huzurlu hissettiren, elektriğini alan bir yanı var. Uzun doğa yürüyüşleri yapabilir, doğayla iç içe bir tatil planlayabilirsiniz. Doğada zaman geçirmeyi seviyorsanız Türkiye’de kamp yapacak da birçok rota bulunuyor.
Özellikle son zamanlarda İğne ada- Longoz Ormanları oldukça popüler. Hafta sonu stres atmak, şehrin kalabalığından uzaklaşmak için güzel bir rota olabilir.
Hobiler
İş dışındaki zamanı nasıl geçirdiğimiz de işin stresini atmak için oldukça önemli. Uzmanlar iş dışında yapmayı sevdiğimiz şeylerle uğraşmanın, kendimize vakit ayırmanın önemini vurguluyor. Yapmayı sevdiğimiz bir şey bularak iş dışındaki zamanımızı daha keyifli
değerlendirebilir, bu şekilde aklımızı sevdiğimiz başka bir şeye vererek stresimizi azaltabiliriz.
Açık İletişim
İnsanı strese sokan öğelerden biri de başkalarıyla kurulan iletişim. Çoğunlukla kendimizi anlatamadığımız için strese girebiliyoruz. Aynı zamanda iş yerlerinde çatışmalar yaşanabiliyor ve bu da iş ortamının stresli olmasına sebep olabiliyor.
Burada kendi istediğimiz şeyi, beklentimizi, sorunumuzu karşı tarafa açık bir şekilde aktarmak çok önemli. Açık bir iletişim ile çatışmaların olmasını önleyebiliriz ve kendimizi daha iyi aktarabiliriz.
Bunların hepsi stresimizi belli bir seviyede tutmak için önerilen yöntemler. Peki stresli bir andaysak ve bu kriz halini yönetemiyorsak ne yapmalıyız? Öncelikle derin derin nefes almalı ve kendimizi rahatlatmak için mümkünse kısa molalar vermeliyiz.
Yardım istemek asla yanlış değil, yapamadığımız bir iş varsa ve içinden çıkamıyorsak; çevremizden fikir almalı, yardım istemeliyiz. Hafif müzikler dinlemek de yine stresimizi azaltmamıza yardımcı olabilir.
Stres herkesin hayatının içinde birçok anda hissettiği ve baş etmekte zorlandığı bir konu. Stres duygusu oldukça içgüdüsel olarak gelişen, doğal ve bizi hayatta tutan, motive eden bir duygu. Stres yönetiminde odaklanılması gereken stresi tamamen yok etmek değil;
stresle başa çıkarak, stres durumunda zihnimizi ve bedenimizi dengede ve sağlıklı tutmak olmalı.
Hazırlayan - Nilsu Kotil