SMARTECH, Teknofest Karadeniz'den Ödüllerle Döndü

SMARTECH, Teknofest Karadeniz'den Ödüllerle Döndü
  • 06.09.2022
TEKNOFEST 2022'de Arel Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve ArelPOTKAM Malzeme Teknolojileri Uzmanı Erdi Buluş ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Uzman Gülseren Sakarya Buluş’un liderlik ettiği SMARTECH Takımı Türkiye 3.sü oldu. Bireylerin ve takımların teknoloji kullanarak tarımdaki problemlere yönelik çözümler oluşturmasını amaçlayan yarışmada Arel Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Öğretim Görevlisi ve ArelPOTKAM Malzeme Teknolojileri Uzmanı Erdi Buluş ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Uzman Gülseren Sakarya Buluş’un liderlik ettiği SMARTECH takımı, “Yenilikçi Dokusuz Yüzeylerle Yeni Nesil ve Sürdürülebilir Bitki Islahı Malzemelerinin Geliştirilmesi” projesiyle Türkiye üçüncüsü oldu. erdi buluş ve gülseren buluş Ödül kazanan SMARTECH takım üyeleri arasında Öğretim Görevlisi Erdi Buluş (Takım Kaptanı), Gülseren Sakarya Buluş, Ferdi Buluş, Dr. Öğretim Üyesi Çağlar Sivri ve Doç. Dr. Mehmet Akkaş bulunuyor. 107 ülkeden katılan 600.000 yarışmacı arasında yarışan ve nanoteknoloji temelli projeleri ile üniversite ve üzeri her iki kategoride derece yapan Smartech takımı başarılarını ödülle taçlandırarak Teknofest Karadeniz'i güzel bir şekilde tamamladı. 30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleşen TEKNOFEST 2022 Tarım Teknolojileri Yarışmasında 2 yıldır gerçekleşen TEKNOFEST Tarım Teknolojileri ve bir yıldır düzenlenen Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışmaları'nda 10bin yarışmacı yer aldı.

Proje Katılımcılardan Büyük İlgi Topladı

"Yenilikçi ve Dokusuz Yüzeyler ile Yeni Nesil ve Sürdürülebilir Bitki Islahı Malzemelerinin Geliştirilmesi’’ isimli projesiyle yarışan Arel Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Öğretim Görevlisi ve ArelPOTKAM Malzeme Teknolojileri Uzmanı Erdi Buluş ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Uzman Gülseren Sakarya Buluş’un liderlik ettiği Smartech takımı üniversitelerini ve çalıştığı birimleri tanıtıcı başarılı bir yarışma süreci gerçekleştirdi. Proje; bakanlar, firma temsilcileri ve katılımcılardan büyük ilgi topladı. Projede yerli ve milli cihaz üretimi gerçekleştirerek bitki ıslahında verimi arttıracak, bitkinin mikro iklimindeki ısıl düzenleme sağlayacak ve bitkiyi yağmur, rüzgar ve kuş saldırıları gibi dış etkilerden koruyabilecek geri dönüşümlü polimerlerden üretilmiş sürdürülebilir dokusuz yüzey malzemeleri geliştirildi.  

Suyumuz Bize ve Geleceğimiz Çocuklarımıza Kalır

Smartech takımı tarafından proje tanıtılırken; “İklim değişikliği, yağmurun düzensiz yağmasına, bölgelerin toprak yapısına ve kalitesine olumsuz etkilerini olmaktadır. Seracılığın bu süreçte artışı söz konusudur. Seralar ile nem yani su içerde kalabilecek, sıcaklık kontrolü bir miktar da olsa kontrol edilebilir hale gelecektir. Seralar içinde de üretim şekli, topraksız tarıma doğru yöneltecektir. Bitkilerin rafların içindeki saksılarda sadece köklerinin olduğu, meyvelerinin ise ince, sık dokulu, yüksekte, üzüm bağlarındaki gibi yere değmeyecek şekilde, alt ve üstü bu fileler ile kaplanmış ve ürettiğimiz filelerin üzerine konulduğu gözlemlenmiştir. Filelerin birbiri arası da 1 metre yaklaşık mesafe vardır. Filelerin üzerinde duran karpuz, patlıcan gibi meyve sebzelerde uygulama, damla sulama ile yapılmaktadır. Toprağa değmediği için, meyveler sebzeler nemlenip çürümedikleri için, az toprakla ve hava alabilecek sık dokulu fileler ile böceklenmeyen üretim oluşturulmaktadır. Suyumuzda bize ve geleceğimiz çocuklarımıza kalır.” ifadelerine yer verildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Arel Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Öğretim Görevlisi ve ArelPOTKAM Malzeme Teknolojileri Uzmanı Erdi Buluş; “Smartech takımının hazırladığı makale Putech & Composite dergisi Temmuz-Ağustos 2022 sayısında yayınlanmıştır. Değerli okumalar dileriz. Bize senelerdir desteğini esirgemeyen ARTKİM Group ve Chem Media Şirket sahipleri, yönetici, çalışanları, Serap Kaptan hanımefendi, Editörümüz Nilsu Kotil hanımefendi ve Serhat Cengiz Beyefendiye SMARTECH takımım adına bilimin ve teknolojinin gelişimine katkı sağlamanız, değerli paylaşımlarınız ve hoşgörünüz için teşekkür ederiz.” dedi.

Sağlık ve İlk Yardım Kategorisini İlk 10’da Tamamladılar

Ayrıca TEKNOFEST 2022 İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nı Sağlık ve İlkyardım Kategorisinde "Çok Amaçlı Polimerik Membran Üretici Yerli Üretim Hava Püskürtücü Cihaz" projeleri ile 10’da tamamladıklarını belirten Buluş; “Sağlık sektöründe çığır açacak yara örtüsü, cilt maskesi, damar, kansere yönelik mikro/nano partikül üretimi, biyosensör, diyaliz hastalığına yönelik kan süzücü filtre gibi farklı birçok üretimi yapabilen patentli bir cihaz Arel Üniversitesi bünyesinde geliştirilmiştir” ifadelerini kullandı. Buluş açıklamasını; “Bu süreçte destekleri için Üniversitemiz Mütevelli Heyet Başkanı Özgür Gözükara’ya, Rektörümüz Prof. Dr. A. Ercan Gegez’e, Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Bahtişen Kavak’a, MYO Yönetimine, Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Bölüm Başkanımız Öğr. Gör. Ersin Paşa Kılıç ve Bölüm Hocalarımıza, ArelPOTKAM Merkez Müdürü Doç. Dr. Yeşim Müge Şahin’e, Dr. Öğr. Üyesi Alper Tezcan’a, Uzman Salih Asker’e, Uzman Kibar Aras’a, Arel Üniversitesi yönetimi, çalışanlarına ve ailelerimize çok teşekkür ediyorum. Sponsorlarımız POWER ELEKTRONİK SAN. Ve TİC. A.Ş., Creavit Türkiye Creavit Belgium ve Winergy Technologies Firma Sahibi, Yöneticileri çalışanlarına, Sayın Vedat Emanet'e, Sayın Orçun Zırtıl Beyefendi ve Sayın Mehmet Ali Ünal Beyefendiye çok ama çok teşekkür ederiz.” ifadeleri ile tamamladı.
BÖLÜM SPONSORU

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU