Sigara Kullanımı Yüzünden Kadınlarda Akciğer Kanseri Arttı

Sigara Kullanımı Yüzünden Kadınlarda Akciğer Kanseri Arttı
  • 21.05.2018
Eskiden daha çok erkeklerde görülen akciğer kanserinin sigara kullanımı nedeniyle kadınlarda da arttığına dikkat çeken Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Faysal Dane, “Sigarayla mutlaka çok ciddi mücadele edilmesi gerekiyor. Tüm dünyada sigara tamamen bırakılırsa kansere karşı bugüne kadar geliştirilmiş tüm ilaçlar, radyoterapi, ameliyatlar gibi yöntemlerin hepsinden daha fazla kansere bağlı ölümleri engelleme şansı bulunmakta” dedi. 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını belirten Dane, erken teşhisin önemine dikkat çekti. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Faysal Dane, Kanser Haftası nedeniyle Merck İlaç ofis çalışanlarına kanser oluşumu, teşhis ve tedavi yöntemleri ile önleyici tedbirler konusunda bilgiler verdi. Merck’in “Hastalar İçin Hep Birlikte” (As One For Patients) temalı global iç iletişim projesinin Türkiye uygulamalarından birisi olarak belli aralıklarla gerçekleştirilen sohbet ve bilgilendirme toplantılarının sonuncusuna, Kanser Haftası nedeniyle Prof. Dr. Faysal Dane konuk oldu. Merck İlaç Onkoloji Departmanının ev sahipliğinde geçtiğimiz günlerde gerçekleşen söyleşide Dane, kanser hastalığı, korunma, tanı, teşhis ve tedavi süreçleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.Prof. Dr. Faysal Dane

Bağışıklık Sistemi Kanserleşen Hücreyi Yok Ediyor

Kanserle mücadelede bağışıklık sisteminin önemine işaret eden Prof. Dr. Faysal Dane, “Bizim vücudumuzda normal koşullarda her zaman bir hücre kanserleşebilir fakat bizim bağışıklık sistemimiz bunu fark edip o hücreyi yok eder. Dolayısıyla buradan anlıyoruz ki  tümör supresör gen olarak adlandırılan ve tümörün oluşmasını engelleyen genlerimiz var. Tümör baskılayan bu genlerde kayıp olduğunda ise hücrelerden tümör gelişimi olabilir” diye konuştu.

2030’da Kanser Vakaları Artacak

Kanserin önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Faysal Dane, 2030 yılında kanser vakalarının artacağının öngörüldüğünü belirterek “Bu kadar çok uygulama ve mücadele yapıldığı halde kanser azalıyor mu? Yapılan bilimsel tahminler bize şunu gösteriyor; yeni kanser vaka sayısının 11 milyondan 27 milyona çıkacağı, kanserden ölümlerin 7 milyondan 17 milyona çıkacağı ve yaşayan hasta sayısının 25 milyondan 75 milyona çıkacağı düşünülmekte” diye konuştu.

Kadınlarda Akciğer Kanseri Sık Görülüyor

Kadında en çok meme kanseri görüldüğünü, akciğer kanserinin ise hem kadında hem de erkekte çok görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Faysal Dane, bunda kadınların sigara kullanımının etkili olduğuna dikkat çekti. Dane, “Erkeklerde daha önce daha sık görülen akciğer kanseri, daha sonraki dönemlerde kadınların da sigara kullanımıyla birlikte kadınlarda da çok görülmeye başladı” diye konuştu.

8 Kadından Biri Meme Kanseri Oluyor

Kadınlarda en çok meme kanserinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Faysal Dane,8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını belirterek “Erken teşhis gerçekten çok önemli olabiliyor, tedavi olabilmesi açısından. En azından tarama yöntemleriyle tanısı konulabilecek olan kanserleri atlamamak lazım. Bunların başında meme kanseri geliyor. Kolon kanseri de taramaya erken dönemde yakalanabilir” diye konuştu.

Yazıyı Paylaş