Sera Gazları Hammaddeye Dönüşüyor

Sera Gazları Hammaddeye Dönüşüyor
  • 01.07.2019

Almanya'nın Aachen kentinde düzenlenen büyük bir konferansta, dünyanın dört bir yanından pek çok bilim insanı, CO2'nin kimya endüstrisini petrole nasıl daha az bağımlı hale getirebileceğini tartıştı. Beş günlük toplantıda, bu konunun büyük bir potansiyele sahip olduğu yine belli oldu.

Örneğin, endüstriyel egzoz gazlarından ve hatta atmosferden gelen karbon dioksit yüksek kaliteli kimyasallar, plastikler veya yakıtlar üretmek için kullanılabilir.

Bu, uzun vadede döngüsel bir ekonominin merkezi bir unsuru olarak, kapalı bir karbon döngüsü oluşturmak için kullanılabilir. Konferans, CO2 kullanımında öncü olarak görülen, malzeme üreticisi Covestro tarafından ortaklaşa organize edildi ve desteklendi.

17. “Uluslararası Karbon Dioksit Kullanımı Konferansı” (International Conference on Carbon Dioxide Utilization - ICCDU) ​​“Bilimden Uygulamaya” sloganıyla gerçekleştirildi.

RWTH Aachen Üniversitesi'nden Profesör ve Max Planck Kimyasal Enerji Dönüşüm Enstitüsü Direktörü ve ICCDU Başkanlarından biri olan Walter Leitner “CO2 kullanımı için sayısız yaratıcı fikrin, büyük sanayi şirketleri ve çevik girişimciler tarafından pazarlanan yenilikçi ürünler ve süreçlerle sonuçlanmasından memnunuz. Bunlar, kimyayı daha sürdürülebilir hale getirmek için umut verici adımlardır” dedi.

Başarının Anahtarı: İşbirliği

Covestro'daki Kataliz Araştırmaları Başkanı Eş Başkanı Dr. Christoph Gürtler ise şunları ekledi: “CO2 kullanımı hiç de kolay olmayan çok inert bir moleküldür. Başarının anahtarı, uygulama odaklı bilim ve araştırmaya dayalı endüstri arasındaki iş birliğinde yatmaktadır”.

Bu yaklaşımla, örneğin Covestro, CO2'yi köpük ve diğer plastikler için yapı taşı olarak kullanmak için RWTH Aachen Üniversitesi ile yakın işbirliği içinde bir platform teknolojisi geliştirmeyi başardı.

Konferansın özel bir odak noktası ise yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen karbondioksit ve elektriğin eşleştirilmesiydi. Bu işlemle, yakıtlar ve metanol, formaldehit veya formik asit gibi önemli kimyasal yapı taşları, özellikle sürdürülebilir bir şekilde üretilebilir.

Profesör Leitner “Enerji üretiminin, rüzgar ve güneş santralleri tarafından, sera gazı CO2’nin de yardımıyla “karbonsuzlaşması”, kimya endüstrisinin ‘defossilization’una (fosil yakıttan arındırılmasına) katkıda bulunabilir” diye belirtti.

Yazıyı Paylaş