Sayın Selahattin Aydın Sorularımızı Yanıtladı

Sayın Selahattin Aydın Sorularımızı Yanıtladı
  • 15.05.2023
Gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Klaus Union Türkiye Genel Müdürü Sayın Selahattin Aydın sorularımızı yanıtladı. Klaus Union’ın kuruluş ve gelişim sürecini anlatan Aydın, özellikle kimya sektöründe önemli rol oynayan pompa, pompa sistemleri ve vanalar hakkında bilgi verdi.

Öncelikle okurlarımıza sizi tanıtmak isteriz. Öğrenim hayatınızdan, mesleki kariyerinizden, kişisel ilgi alanlarınızdan ve hobilerinizden bahseder misiniz?

1977 İzmir doğumluyum. İzmir’de liseyi bitirdikten sonra, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden 2001 yılında mezun oldum. 2 sene kadar Alfa Laval firmasında çalıştıktan sonra, 2004 yılında, İzmir’de Seterm Teknik firmasını kurdum. Proses ve prosese yönelik ekipmanlarını öğrenmemde Alfa Laval’ın büyük katkısı oldu. İlk başta sadece plakalı eşanjör ve separasyon işi ile başlamışken, pompa konusunda gelen taleplere cevap arayışına girdim ve 2006 yılında ilk olarak Klaus Union firması ile tanıştım ve uzun soluklu serüvenimiz başlamış oldu. 14 yıllık birlikteliğimizi bir üst seviyeye taşımak için, Klaus Union’la 2020 yılında bir ortaklık yapıp İzmir’de üretime başlamış olduk. Evliyim ve iki çocuk babasıyım. İş dışındaki zamanımın çoğunu ailemle beraber geçirmekteyim. 4 seneden beri de bir müzik grubunda gitar çalmaktayım. Doğa yürüşleri ve spor da haftalık rutinlerimde yer almaktır. [caption id="attachment_152679" align="aligncenter" width="425"]Selahattin Aydın Klaus Union Türkiye Genel Müdürü Sayın Selahattin Aydın[/caption]

Klaus Union, uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren bir firma. Klaus Union’ın kuruluştan günümüze kadar gösterdiği gelişim hakkında bilgi verebilir misiniz? Klaus Union’ın Türkiye’deki yapılanması ve faaliyetlerini anlatır mısınız?

1946 yılında F. Klaus tarafından kurulan Klaus Union firması 1955 yılında ACHEMA fuarında ilk manyetik kavramalı pompayı tanıtmıştır. 1957 yılında vana fabrikasını da kurduktan sonra Almanya’nın Bochum kentinde hem pompa hem vana fabrikalarını birleştirmiştir. ISO 2858 standartlarına uygun manyetik kavramalı pompaları ürettikten sonra kimya sektörüne bu tip pompaları en çok satan firma olmuştur. 2003’te 3500 m3/h debili en büyük manyetik kavramalı pompayı ürettikten sonra, API 685 normundaki SLM AVP serisini de üretmeye başlamıştır. 2012 yılında çift vidalı pompaların üretimine başladıktan sonra ikinci fabrikasını da devriye alarak üretim kapasitesini arttırmıştır. 2020 yılında API 610 normundaki mekanik salmastralı santrifüj pompaların da tedarikine başlanmıştır. Yatırımların durduğu pandemi zamanında, Klaus Union GmbH, Türkiye’ye yatırım kararı alarak, 2021 yılında Klaus Union Türkiye fabrikasını kurdu. Klaus Union Türkiye olarak; ISO 2858 standardında mekanik salmastralı kimyasal endüstriyel pompaların üretimini, şimdilik 1250 m2’lik Kemalpaşa İzmir’deki fabrikada gerçekleştirmekteyiz. Yılda 800-1000 tane arasında pompa üretme kapasitemiz var. Üretimimiz olan NOV-T model mekanik salmastralı pompalar; kimya, maden, petrokimya ve elektrik santrallerinde çalışmaktadır. Standart olarak 1.4408 malzemeli pompaları stok durumuna bağlı olarak kısa sürede teslim edebilmekteyiz. 1.4408 malzeme haricinde, 1.0619, 9.4539 (904L), 1.4409, 1.4470 malzeme opsiyonları da verebilmekteyiz.

Klaus Union’ın özellikle pompalar ve valfler alanında faaliyet gösterdiğini biliyoruz. Bu sistemler kimya endüstrilerinde nasıl rol oynamaktadır, Klaus Union olarak hangi ürünlerinizle ne tür çözümler üretiyorsunuz?

Çok farklı sektörlere pompa, pompa sistemleri ve vana tedariki yapmaktayız. Ana müşterilerimiz kimya sektöründen oluşmaktadır. Manyetik kavramalı pompalar sayesinde mekanik salmastranın kullanılmasının zorlu olduğu korozif; patlayıcı ve zehirleyici kimyasalların transferi için çözümler sunabilmekteyiz. Sıcaklığa duyarlı prosesler için ısıtma ceketli çözümler, korozyonun yoğun olabileceği noktalarda özel alaşımlı malzemeler ile ilerleyebiliyoruz. Kimyasal ya da kondensat transferi için, tek ya da çift mekanik salmastralı ISO 2858 standardında santrifüj pompalar üretmekteyiz. Temiz akışkanlar için kapalı, partikül içeren akışkanlar için açık çarklı pompalar üretmekteyiz. Amonyak, metanol, etanol, kerosen, organik kimyasallar, özel kimyasallar, asit çözeltileri, ısıtma yağları, soğutucu akışkanlar, siyanürlü çözeltilerin transferi için pompa çözümleri sunabilmekteyiz. Hem pompa hem de komple pompa-motor montajı için ATEX sertifikası verebilmekteyiz.

Klaus Union olarak ne tür inovasyonlar ve Ar-Gefaaliyetleri gerçekleştiriyorsunuz? Geliştirdiğiniz teknolojiler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Hem Türkiye’de hem de global olarak; özel çözümlerin gerektirdiği noktalarda çok aktif çalışmaktayız. Örneğin, kaynama noktasına çok yakın uygulamalar için; manyetik kavramalı pompaların izolasyon kovanını farklı malzemeler kullanarak üretmekteyiz. Pompanın içindeki akışkanın modellemeleri yapılarak, noktasal olarak ısınmaları hesaplayabilmekteyiz. Aslında her özel proje bizim için yeni bir Ar-Ge çalışması olmaktadır. Türkiye’de ise izlenebilirliğin tam sağlanabilmesi amacıyla kullanmış olduğumuz ERP için çalışmalar yapmaktayız. Üretimin her anının izlenebilir olması ve süreçlerin kısaltılması için danışmanlarımız ile yeni geliştirmeler yapmaktayız. Son olarak, fabrikamızdaki SCADA-PLC destekli test sistemi kendi içimizde yapılmıştır. Bu şekilde, standartların gerektirdiği tüm şartlar sağlanmış olup, pompaların gerçek operasyonda vereceği değerlere ulaşabilmekte ve müşterilerimize garanti vermekteyiz.  

Geleceğe yönelik stratejileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Yakın ve uzak vadede ne tür yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz? Bu planlamalarınızı yaparken hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz?

Öncelikle, Türkiye’deki fabrikamızda hem miktar hem de ürettiğimiz model sayısını arttırmak en büyük amacımız. Bunu yaparken kaliteden ödün vermemek ve izlenebilirliği korumak için gerekli yatırımlarımızı planladık. İlk başta test düzeneğimizin kapasitesini 500 m3/h’ten 1.000 m3/saat’e çıkardık. Bunun için test motorlarımızın kapasitesini artırdık, yeni ekipman ve elektrik alt yapısı konuda yatırımlarımız oldu. Standart olarak ürettiğimiz 1.4408 malzemeli pompalara 904L, Duplex, çelik döküm malzemeli pompaları ürün programımıza ekledik ve gelecekte farklı malzemeli pompalar için hazırlıklarımızı yapmaktayız. Müşterilerimize hızlı dönüşler sağlamak için, stoklarımızı arttırıyoruz. Stoklarımızda tuttuğumuz hammaddelerin, yarı mamullerin ve bitmiş malzemelerin takibini yaparak müşterilerimizin isteklerine bağlı olarak kapasite arttırımı da yapmaktayız. En büyük yatırımımızı ise çalışanlarımıza yapıyoruz. Ekibimizin %80’i mühendislerden oluşmaktadır. Gelişimleri için eğitimleri planlayıp, planlanan programa göre ilerliyoruz. Ekibimizin dinamik kalması ve heyecanlarının sürmesi için, taleplerini birebir dinleyip, alabileceğimiz aksiyonları yapıyoruz. Geri beslemelerin ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz için şeffaf bir yönetim anlayışına sahibiz. Planlarımıza baktığımızda en büyük kriterimizin insan ve müşteri memnuniyeti olduğunu görebilirsiniz. Ürettiğimiz, mekanik ekipmanlar olsa da, Klaus Union ailesi olarak biz ürettiğimiz pompaları ekipman olarak görmek yerine yaşayan sistemlere katkı sağlayacak ürünler olarak bakıyoruz ve tüm yatırımlarımızı da bu şekilde planlıyoruz.

Yazıyı Paylaş