Gerçekleştirdiğimiz söyleşide Boltas Kontrat Lojistiği Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Sayın Evren Orkun İğdemir sorularımızı yanıtladı. İğdemir, Boltas’ın özellikle kimyasal maddelerin taşınmasıyla ilgili depolama ve taşımacılık faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Sizi okurlarımıza tanıtmak istiyoruz. Eğitim geçmişiniz, mesleki kariyeriniz ve ilgi alanlarınız hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Ben Evren Orkun İğdemir, 1981 yılında İstanbul’da doğdum. 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Ekonometri bölümünden mezun oldum ve lojistik sektöründe 19 yıllık deneyime sahibim. Boltas’ta Ocak 2022’den beri Kontrat Lojistiği Direktörlüğü görevini yürütüyorum.
Faaliyet gösterdiğiniz ürün ve hizmetleri açıklayabilir misiniz? Özellikle kimyasal maddelerin taşınmasıyla ilgili depolama ve taşımacılık faaliyetlerinde dikkate alınması gereken faktörler nelerdir?
Boltas olarak kara yolu, hava yolu, deniz yolu, minivan, demiryolu, proje taşımacılığı, yurt içi taşımacılık, ADR’li taşımacılık ve depolama alanlarında yenilikçi ve uçtan uca hizmetler sunuyoruz. Bini aşkın özmal araç ve ekipman filomuzla yıllık 50 bini aşan yükleme
gerçekleştiriyoruz.
Lojistiğin en kritik noktalarından olan depolama hizmetlerinde ise, Türkiye’nin ve Avrupa’nın farklı noktalarındaki 50 bin metrekareyi geçen depolama alanıyla müşterilerimize özel çözümler üretiyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında hizmet kalitemizi müşterilerimiz ile buluşturmaya özen gösteriyoruz.
Almanya ve İtalya başta olmak üzere Avrupa’nın önemli noktalarında depolama alanında gümrüklü depolama, serbest depolama, katma değerli hizmetler ve stok yönetimi hizmetlerini sürdürüyoruz.
[caption id="attachment_158066" align="aligncenter" width="696"]
Boltas Kontrat Lojistiği Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Sayın Evren Orkun İğdemir[/caption]
Özel ekipman, uzmanlık ve deneyim isteyen kimyasal maddelerin taşınması konusunda ise ADR yönetmeliği ve uluslararası standartlara uygun araçlarımız, sertifikalı sürücülerimiz ile depolarımızda, mevzuatın öngördüğü şartlar ve koşullarda tüm tehlikeli maddelerin (yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, sıvı, gaz) taşınması ve depolanması hizmetlerini en üst seviye güvenlik
sistemleri ve teknolojileri ile yönetiyoruz.
Tüm bu süreçleri titizlikle yöneterek, kimyasal maddelerin özelliklerinin iyi anlaşılması, uygun etiketleme yapılması, uygun ambalajlarda saklanması, taşınması ve depolanması için uygun alanların belirlenmesi konularında özenle davranıyoruz. Bu tür ürünlerin depolanması ve taşınması sırasında uygun koruyucu ekipmanların kullanılması yangın, patlama ve diğer
acil durumlara karşı hazırlıklı olunması gibi başlıkları, faaliyet esnasında dikkate alınması gereken faktörler olarak değerlendiriyoruz.
Boltas’ın çevre dostu uygulamaları ve sürdürülebilirlik konusundaki faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?
Doğayı korumak, sürdürülebilirliğe her anlamda katkı sağlamak adına tüm operasyon süreçlerimizden ofis ve depolama alanlarımıza kadar tüm iş akışlarımızda karbon ayak izimizi azaltıyoruz. Teknolojiyi doğru okumak ve hizmetlerimize entegre edebilmek için dijital altyapımızı da en güncel sistemlerle donatıyoruz.
Dünya genelindeki değişimler ve dönüşümler, özellikle stratejik bir konumda bulunan Türkiye gibi ülkeler için büyük etkiler doğuruyor. Bu bağlamda, Boltas olarak değişen koşullara uyum sağlamak için aldığınız önlemler nelerdir?
Özellikle pandemi döneminde ve yakın tarihte bulunduğumuz coğrafyada yaşanılan gelişmeler ile birlikte değişim ve dönüşümlerin ne kadar hızlı yaşanabildiğini tüm dünya ve Türkiye olarak hep beraber tecrübe ettik, ediyoruz. Bu değişme ayak uydurabilmek adına
hizmet çeşitliliğimizi artırıyoruz. Farklı modlarla hizmet verdiğimiz sektörleri ve coğrafyayı çeşitlendirecek yatırımlar yapıyoruz. Böylece öngörülemez riskleri dengeleyerek piyasa koşullarına daha hızlı adapte olabilmeyi hedefliyoruz.
Bu süre zarfında Boltas olarak anlık değişiklikleri proaktif bir yaklaşımla okuyarak depolama hacmimizi yüzde 25 artırdık ve depolama alanımızı 50.000 metrekarenin üzerine çıkarttık. Yine aynı dönem içerisinde yurt içi taşıma kapasitemizi yıllık 8.500 seferden, 11.500 sefere çıkararak bu alanda da yüzde 35’lik bir büyüme sağladık.
Hem depolama hem de yurt içi taşımacılık alanında gerçekleştirdiğimiz bu büyüme ile müşterilerimiz için de sürdürülebilir lojistik hizmeti sağlamış olduk. Bununla birlikte “müşteri deneyimi” de odaklandığımız diğer bir konu oldu. Hizmet verdiğimiz
müşterilerimizin bizi tedarikçi olarak değil, bir çözüm ortağı olarak görmelerini sağlamak adına NPS – Net Promoter Score ölçümlemeleri yaparak deneyimlerini nasıl daha iyi hale getirebileceğimiz üzerinde çalışıyoruz.
Değişen koşullara daha kolay uyum sağlayabilmenin önemli argümanlarını, satılabilir ürün çeşitlerini artırmak, insana ve eğitime yatırım yapmak, Ar-Ge yatırımlarını önceliklendirmek olarak sıralayabiliriz. Boltas olarak bu üç konu da 3 yıllık stratejik planlarımız arasında bulunuyor.
Gelecek dönemlerde yapmayı planladığınız yatırımlar var mı? Varsa, bu yatırım planlarınızda öncelik verdiğiniz kriterler nelerdir?
Dünya, lojistiğin ve teknolojinin gelişmesiyle artık eskisinden daha hızlı dönüyor. Günün değişen koşullarına ve değişen müşteri beklentilerine yönelik geçmişimizden aldığımız güç ve potansiyeli, geleceğe taşımak adına sorumluluk duygusuyla taşımaya devam edeceğiz.
Üç yıllık stratejik gelişim planlarımız kapsamında, özellikle depolama ve teknoloji odaklı katma değerli hizmetler alanında yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımların bir kısmını Türkiye’de bir kısmını ise Avrupa’da gerçekleştireceğiz. 2025 yılı sonuna kadar toplam depolama hacmimizi yüzde 140 artırmayı hedefliyoruz.
Buna ek olarak taşımacılık ayağında özellikle ADR’li taşımacılık alanında yatırımlarımızı
sürdürerek bu alandaki hacmimizi de yine 2025 yılı sonuna kadar yüzde 75 artırmayı planlıyoruz.