Doğal güzelliklerini sanayi ve teknolojiyle birleştirmeyi başarabilmiş dünyanın nadir birkaç şehrinden biri olan Bursa, ülkemizin sanayideki lokomotif şehri olma özelliğini taşıyor. Geçmişin en önemli ticaret hattı olan İpekyolu üzerinde Bursa da yer almaktadır.
Bu stratejik konum, geçmişten bu yana Bursa’ya ticaret anlamında avantaj sağlamıştır. Kara ve deniz yollarıyla kolay ve hızlı ulaşım imkanları taşıyan kent, sanayi ve ticaret anlamında gelişerek büyümeye devam etmektedir.
Ekonomik yönüyle Bursa, tarih boyunca Türk sanayisin gelişmesinde ve ivmelenmesinde her zaman önemli bir rol almıştır. Bursa,ihracat yönünde ülke ekonomisine çok büyük bir katkı sağlamaktadır. Altyapısı ve teknolojik birikimiyle Bursa, Türkiye’nin ve bölgenin ticaret ve sanayi açısından önemli bir merkezi konumunda yer almaktadır.
Sanayisi için önemli bir avantaj olan konumu Bursa’ya Anadolu yarımadasının batıya çıkış ve batının Anadolu’ya giriş kapısı olma özelliği kazandırmaktadır. 19. yüzyılda kurulan yabancı sermayeli ipek fabrikaları, Bursa sanayisinin temellerini olmuştur.
Sonrasında, Bursa sanayisi Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte, 1923’lü yıllardan itibaren hızlı bir gelişim göstermiştir. Kamu yatırımlarıyla kurulan Merinos fabrikası, bu alandaki öncü ve önemli tesislerden biridir. Özel sektör eliyle kurulan farklı sanayi kuruluşları da süreci hızlandırmış ve geliştirmiştir.
Bursa’da tekstil, otomotiv,makine-metal imalatı, tarıma dayalı sanayi ve gıda, mobilya gibi sektörler ön plana çıkmakta ve değer üretmektedir.
Bursa, gelişmiş imalat sanayii ve ticareti sayesinde küresel bir çekim merkezi konumundadır. Türkiye’nin ekonomik büyümesinde ve başlıca yükselen ekonomilerden biri olmasında önemli bir paya sahiptir.
Bursa, çağlar boyunca önemli bir kent olmayı sürdürmüştür.Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerinden kalma birçok tarihi yapı, Bursa’yı mimari anlamda zenginleştirmektedir.
Yeşil bir doğaya, şifalı su kaynaklarına, birçok göl ve şelaleye sahip Bursa, doğal güzellikleriyle de öne çıkmaktadır.Hem yerleşik nüfusa, hem de yerli ve yabancı iş adamlarına ve turistlere çok çeşitli alternatifler sunmaktadır.
TÜİK Bursa Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 2016 yılı sonu itibarı ile Bursa nüfusu 2 milyon 901 bin 396 olmuştur. Bursa’da ikamet eden nüfus 2016 yılında, bir önceki yıla göre 58 bin 849 kişi artış göstermiştir.
Erkek nüfus oranı yüzde 50,1 (1 milyon 454 bin 59 ), kadın nüfus oranını ise yüzde 49,9 (1 milyon 447 bin 337)kişi olarak kayıtlara geçti.
Bursa’da yıllık nüfus artış hızının, 2015 yılında binde 19,5 iken, 2016 yılında binde 20,5 olduğu görüldü. Bursa, Türkiye’nin en yüksek nüfuslu 4’üncü kenti olma özelliğini devam ettirdi. Raporda, Bursa’da kilometrekareye düşen kişi sayısı olarak ifade edilen nüfus yoğunluğu ise 278 kişi olarak belirtildi.
Bursa’da Gemlik, İnegöl, İznik, Karacabey, Mudanya, Orhangazi, Yenişehir, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Gürsu, Kestel ilçe nüfusları bir önceki yıla göre artarken, diğer ilçe nüfusları ise azalma gösterdi.
Bursa’nın doğu-batı ekseninde uzanan sıradağları şehre önemli bir coğrafi özellik getirmektedir. Bu dağ sırası arasında en önemlisi ise şüphesiz Uludağ’dır. 2.543 m’lik yüksekliğiyle Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olan Uludağ, ülkemizde kış turizminin merkezi konumundadır.
Bursa’nın 2016 Yılı İhracat Performansı
Bursa’dan gerçekleşen ihracat 2016 yılında, bir önceki yıla göre %11,24 artarak 12.959.783.000.-USD olmuştur. 2016 yılı verilerine göre Türkiye’den yapılan ihracatın %10’u Bursa’dan yapılmıştır.
Altı önemle çizilmelidir ki, Türkiye’de en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 kent içerisinde sadece Bursa bir önceki yıla göre ihracatını arttırma başarısı gösterebilmiştir.Bu rakam aynı zamanda Bursa’nın son 11 yıldır ulaştığı en yüksek ihracat rakamı olmuştur.
Bursa’dan en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler; otomotiv endüstrisi, tekstil ve hammaddeleri, hazır giyim ve konfeksiyon, makine ve aksamları, çelik, kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayi, elektrik-elektronik, madencilik ürünleri, su ürünleri ve hayvancılık mamulleri, meyve ve sebze mamulleri, yaş meyve ve sebze, halı, zeytin ve zeytinyağı mamulleridir.
Bursa ekonomisinin en önemli bileşeni şüphesiz otomotiv sektörüdür. Bursa, otomotiv sektöründe 2016’da gerçekleştirdiği 8,4 milyar dolarlık ihracat ile ülke ekonomisindeki yeri ve önemini bir kez daha kanıtlamıştır.
Organize Sanayi Bölgeleri
1960’lı yıllarda, bir müşavirlik firması “Devlet Planlama Teşkilatı”adına, Türkiye’de en uygun sanayi alanını bulmak için geniş çaplı bir araştırma yapmıştır. Araştırmalar Bursa,İstanbul, Adapazarı, Adana, Mersin ve Zonguldak şehirlerinde yoğunlaşmış, sonucunda en optimum şehir olarak Bursa belirlenmiştir.
Sunulan raporda Bursa’nın özellikleri ve avantajları belirtilmiştir. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bu projeye sahip çıkmış ve Türkiye’de ilk sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi, 1961 yılında faaliyete geçmiştir.
Bu tarihten itibaren ülkemizde organize sanayi bölgeleri kavramı benimsenmiş, hem Bursa’da, hem de Türkiye’nin birçok farklı şehrinde yenileri oluşturulmuştur. Günümüzde, Bursa’da 18 adet organize sanayi bölgesi aktiftir.