Sanayi, Doğal Afetlere Hazır Olmalı
- Proses Güvenliği, Deprem Gerçeği Perspektifinde Tartışıldı
- Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi Yoğun Katılımla Tamamlandı
“Sanayi Depreme, Diğer Doğal Afetlere ve Büyük Endüstriyel Kaza Risklerine Ne Kadar Hazır?” temasıyla düzenlenen 4. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi, yoğun bir katılımla 12-13 Eylül tarihleri arasında Kocaeli Sanayi Odası koordinatörlüğünde ve Chem Media-Artkim Group organizatörlüğünde düzenlendi.
İki panel ve iki oturuma ev sahipliği yapan seminer programında ayrıca dört özel konuşmacı da yer aldı. Kocaeli Kongre Merkezinde düzenlenen 4. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’ni toplam 1843 kişi ziyaret etti. Ziyaretçiler, 41 katılımcı firmanın yer aldığı sergi alanında en son teknolojilere ulaşırken, düzenlenen 8 ayrı workshop programı sayesinde etkileşimli eğitimler alma fırsatı buldular.
Proses Emniyeti Sempozyumu Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan, proses güvenliğinde dijitalleşmenin öneminin altını çizdi. Şerefhan, yeni teknolojilerin proses güvenliğine entegre edilmesinin, riskleri azaltmada etkili olacağına vurgu yaptı.
Proses Emniyeti Sempozyumunun, sektör yöneticilerinin ve bilim insanlarımızın görüş ve yorumlarına ulaşılabilecek eşsiz bir fırsat sunduğunu ifade eden Artkim Group Kurucusu ve CEO’su Cengiz Yaman, bu sempozyumun, ülkemizdeki proses güvenliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacağına inandıklarını söyledi.
Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, Kocaeli’nin ülke ekonomisi açısından önemini hatırlattı ve gerçekleştirdikleri projeler ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Deprem Gerçeği: Sanayide Afet ve Acil Durum Planı
Sempozyum programı, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış’ın gerçekleştirdiği özel bir sunumla başladı. Barış, sunumunda Sanayide Afet ve Acil Durum Planı konusunu inceledi, alınması gereken önlemler hakkında örneklerle bilgi verdi. Prof. Dr. Şerif Barış ayrıca, büyük afetlerde yaşanan kesintiler dolayısıyla tedarik zincirinin de Afet ve Acil Durum Planlarına eklenmesi gerektiğini belirtti.
Japon Uzman Moriwaki Alınması Gereken Önlemlere Işık Tuttu
Gerçekleştirdiği özel sunumda, Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki felaketleri önleme konusunda Japonya ve Türkiye’nin arasında farklılıkları ele aldı. Özellikle, depremin etkisiyle esneyen ve ortaya çıkan enerjiyi sönümleyen sismik izolatörlerin önemini vurgulayan Moriwaki, bu sistemlerin Türkiye’de sadece bazı hastanelerde yer aldığını, Japonya’da ise hastanelerin yanı sıra okul ve kamu kurumlarında da sıklıkla kullanıldığına dikkat çekti.
Moriwaki ayrıca, Japonya’da organizasyonun hükümet, devlet daireleri, okullar, şirketleri de kapsayacak şekilde tasarlandığını, eğitimlerin ve tatbikatların çok ciddi bir şekilde icra edildiğinin altını çizdi.
Doğal Afetlerin Oluşturduğu Risklere Çözüm Arandı
Özel konuşmacıların yanı sıra, iki gün süren bu kapsamlı etkinlikte, iki oturum ve iki panel de düzenlendi. Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un moderatörlüğünde düzenlenen “Sanayi, Doğal Afetlere ve Endüstriyel Kaza Risklerine Ne Kadar Hazır? Riskleri Yönetmek İçin Neler Yapılmalı?” başlıklı panel kapsamında depremin yanı sıra, yangın ve sel gibi diğer doğal afetler de, uzman konuşmacılar ve sektör yöneticileri tarafından yaşanan deneyimlerden elde edilen tecrübelerle örneklendirildi ve alınması gereken önlemler tartışıldı.
Doğal afetlerin yanı sıra, özellikle kimyasal, petrol, gaz ve enerji sektörlerinde kullanılan tehlikeli maddeler ve yüksek basınç sistemlerinin yaratabileceği risklere de dikkat çeken Tuğrul, işletmelerin risk yönetimi süreçlerinde insan faktörüne özel önem vermesi gerekliliğinin altını çizdi.
Çok Sayıda Kurum ve Kuruluş Destekledi
4. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yanı sıra, 30 sanayi kuruluşu ve 18 sivil toplum ve medya kuruluşu tarafından desteklendi.
Proses Güvenliğinde Son Teknolojiler Sergi ve Workshop Alanlarında
Etkinlik kapsamında düzenlenen sergi alanında yer alan firmalar, en yeni ürün, hizmet ve teknolojilerini sundu ve sempozyum ziyaretçileri proses güvenliği alanındaki en optimal çözümlere ulaşma olanağı buldu. Workshop alanında ise, sektörün önde gelen isimleri yaptıkları sunumlarla son derece önemli bilgileri etkileşimli olarak ziyaretçilere aktardı.
Chem Media Hakkında
20 yılı aşkın süredir kimya sektörünün birçok farklı alanında fuarlar düzenleyen ve yayıncılık yapan Artkim Group, 2013 yılında ihtisaslaşarak; Chem Media markasını yaratmış, Kimya Medya Yayıncılık ve İnsan Kaynakları Tic. A.Ş. firmasını faaliyete geçirerek sektörel yayın, kongre, konferans, dijital platform (E-Bülten, Portal, Turkchem TV), ajans ve insan kaynakları hizmetlerini tek bir çatı altında toplamıştır. Chem Media, Turkchem.net kimya sanayi haber portalı, 7 sektörel yayın, dijital ve basılı katalog ve insan kaynakları platformu ile kimya sektörünün tüm tanıtım faaliyetlerini yurt içi ve yurt dışı pazara ulaştırmaktadır.
Ayrıntılı Bilgi ve İletişim İçin:
Ali Kaan Mermercan
Pazarlama ve Etkinlik Sorumlusu
Kimya Medya A.Ş.
P: +90 212 324 00 00 (124)
M: +90 533 590 71 23
F: +90 212 324 00 00
kaan.mermercan@chemmedia.com.tr