İlişkiler bir yarış değil, kadın ve erkeğin ‘biz’ olarak hareket ettiği değerli bir süreçtir. Bu sürecin en sağlıklı şekilde yönetilmesinin önemli olduğunu ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikolog Selin Karabulut, “İlişkinin sağlıklı tutulabilmesi için çiftler birbirlerinin farklılıklarına saygı duymalı, yarışa girmemeli ve ortak gelecekte uzlaşmalı” dedi. Uzman Psikolog Selin Karabulut, sağlıklı ilişki için 6 öneri paylaştı.
Sağlıklı bir ilişkinin iki tarafın da mutlu ve huzurlu olduğu, sevme, sevilme, desteklenme, takdir görme, sosyal ve cinsel ihtiyaçlar gibi ihtiyaçlarının karşılandığı ve kendi öz benliklerini yitirmeden, “biz” olabildikleri bir ilişki olduğunu dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut,
“İlişki öncelikle iki sağlıklı birey ister, o zaman sevgi, saygı, hoşgörü kendiliğinden olur. Anlaşmazlıklar olsa bile, böyle bir ilişki sevgi ve saygı temelleri üzerine kurulu olduğundan, tarafların da mevcut sorunlarla daha kolay başa çıkabilme becerileri gelişir” şeklinde konuştu. Karabulut, sağlıklı ilişki önerilerini şöyle sıraladı:
1- Farklılıklarınıza saygı gösterin.
2- Yarışa girmeyin.
3- Beklentileri gözetin.
4- Ortak geleceğinizde uzlaşın.
5- Cinsel mutluluğu göz ardı etmeyin.
6- Fırsatlar yaratın.
İlişkilerde 3 Büyük Hata
Çiftler arasında en sık gözlemlenen hatalardan biri, herhangi bir sorun olduğunda her iki tarafın da bunu konuşmamasıdır. Konuşmak yerine, imada bulunma ya da karşı tarafın anlamasını sağlamaya yönelik davranışlar sıkça görülüyor. Halbuki çözüm basit; iletişim kurmak...
Bir diğer hata ise evlendikten sonra her şeyin bittiğinin düşünülmesi ve rehavete kapılma. Evliliğin, ilişkiyi en tepe noktaya taşıdığına yönelik genel algı, evlilikten itibaren ilişkiyi de rutine sokuyor. Çiftler böylece monoton bir ilişki yaşamaya başlıyor.
-
Roller Arasında Denge Kuramamak
Çiftler bir çocuk dünyaya getirdiklerinde, bazen hayatlarına sadece anne ve baba olarak devam ediyorlar. Bunun anlamı şu; kadın ve erkek olduklarını unutabiliyorlar. Elbette çocuk olduğunda yeni kimlikler kazanacağız fakat ideal olan, bu kimliklerin getirdiği roller arasında dengeli geçişler yaparak ilişkiyi sürdürebilmektir.