Romatizmal Kalp Hastalığına Karşı Alınacak Önlemler
Romatizmal hastalıkların en tehlikelisi olarak gösterilen romatizmal kalp hastalığı diğer adı ile kalp romatizması özellikle bebekler başta olmak üzere yetişkinleri de etkiliyor. Beta mikrobu ile ortaya çıkan bu hastalıkla ilgili Avrasya Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram değerli bilgiler paylaştı.
Hastalıkla ilgili bilgiler paylaşan Prof. Dr. Ali Bayram bu hastalığın kalp kapakçığında oluşan bir iltihaplanma olduğunu belirtti. Bebeklerde sıklıkla gözlemlenen bu hastalık romatizmal ateş sonucunda meydana geliyor. Özellikle üst solunum yolları hastalıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan uzman isim, tedavisi yapılmayan üst solunum yolu hastalıkları 2-3 hafta sonra romatizmal ateşe dönüşerek kalbe kadar ulaştığını vurguladı.
Romatizmal kalp hastalığının birçok belirtisi vardır ve en erken zamanda doktora başvurmak hastalığın ilerlememesi adına çok önemlidir. Nefes almada zorlanma, kalp ritminde düzensizlik, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, düşük veya yüksek kan basıncı, sürekli yorgunluk hissi, sürekli üşüme hissi, baş dönmesi, mide bulantısı, eklem ağrıları, bölgesel morarma ve soğuk algınlığı en sık görülen belirtileridir.
En Çok Çocuklarda ve Bebeklerde Görülüyor
Kalp romatizması hastalığı yaygın olarak en çok çocuklarda ve bebeklerde görülüyor. Özellikle çocukluk çağında geçirilen boğaz enfeksiyonların erken teşhisi ve tedavisi çok önemli. Boğaz enfeksiyonlarında geç tedavi; romatizmal ateşin kalbe ulaşmasına sebep oluyor. Bu da ilerleyen yaşlarda kalp romatizmasına neden olabiliyor. En önemli noktalardan biri de kalp rahatsızlığı durumuna göre çocuk ve bebeklerin 6 ayda 1 doktor kontrolüne götürülmesi.
Birçok hastalıkta olduğu gibi kalp romatizmasında da erken teşhis oldukça önem taşıyor. Kalp romatizmasında teşhis sürecinde çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan yöntemlerde genellikle kan sayımı, EKG, ekokardiyografi ve boğaz kültürü işlemleri uygulanıyor.
Tedavide Genellikle Aspirin, Kortizon Gibi İlaçlar Kullanılıyor
Kalp romatizmasının tedavisinde enfeksiyona neden olan mikrobik sebepleri önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavide genellikle aspirin, kortizon gibi ilaçlar tercih edilir. Hastalığın tedavisinde penisilin kullanılması gerekiyorsa mutlaka öncesinde hastaya bir test uygulaması yapılmalı, sonuçlar sorun teşkil etmiyorsa bu ilaç kullanılmalıdır. İleri vakalarda ise cerrahi yöntemlere başvurulabilir.