Eskilere dayanan tarihi dokusuyla ziyaretçileri cezbeden Romanya, sahip olduğu doğal kaynaklar ile yabancı yatırımcıların da ilgi odağında olmaya devam ediyor.

Eskilere dayanan tarihi dokusuyla ziyaretçileri cezbeden Romanya, sahip olduğu doğal kaynaklar ile yabancı yatırımcıların da ilgi odağında olmaya devam ediyor.
  • 15.11.2017
Büyüleyici Tarihi ve Doğal Güzellikleriyle Yeşilin Bin Bir Tonu: Romanya, Türkiye’nin Kuzeybatısında ve Balkan Yarım Adası’nda bulunan Doğu Avrupa ülkesidir. Doğuda Karadeniz,Ukrayna ve Moldovya,kuzeyde Ukrayna, batısında Macaristan ve Yugoslavya, güneyinde Bulgaristan ile çevrilidir. Ülkenin dörtte biri ormanlıktır ve geniş ovalara,ırmaklara, verimli topraklara sahiptir. Bu nedenle tarıma ve hayvancılığa uygun bir yapısı vardır. Tuz ve demir yataklarına sahiptir. Üstelik bu topraklarda hemen hemen 2000 civarında mineral yatakları bulunur. Avrupa kıtasındaki petrol rezervini ele alırsak Rusya’dan sonra ikinci sırada Romanya yer alır. Romanya dünyada nadir olarak çıkarılan metan gazının büyük bir kısmına sahiptir.Romanya Türkiye ile Romanya arasındaki ekonomik ilişkiye bakacak olursak,başlıca ihraç ettiğimiz ürünler; tekstil, demir-çelik, kara taşıtları, enerji üreten makinelerdir. İthal ürünlerimizi ise metal cevherleri, demir-çelik, kara taşıtları ve ham petrol ürünleri oluşturmaktadır. Romanya Bunların yanı sıra kömür, linyit, demir filizi, manganez, krom, molibtenyum, bakır, kurşun, çinko, gümüş, altın, antimon, boksit, cıva ve uranyum gibi doğal kaynaklara ev sahipliği yapmaktadır. Romanya’nın tarihine bakacak olursak, tarihinin çok eskilere dayandığını görebiliriz. Hint-Avrupa grubuna mensup olan Trakyalıların, Romanya toprakları üzerinde yaşadığı bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu ilk yıllarda özellikle İslamiyet’i Avrupa’ya yaymak için Balkanlara ve dolayısıyla bugünkü Romanya toprakları üzerine seferler düzenlemiş,Eflak ve Boğdan’ısınırlarına katmıştır.

Yeniden Yapılanan Bir Ülke, Yeniden Yapılanan Bir Ekonomi

1989 yılları sonlarında Doğu Blok Devletleri’nde komünist rejimin sarsılmasıyla birlikte gösteriler de başlamış oldu. Halkın ayaklanmasının ardından ordunun da halkın yanında yer almasıyla Çavuşesku dönemi sona erdi ve Ulusal Kurtuluş Cephesi yönetime el koydu böylece 1990’da serbest seçimler yapılmaya başlandı. Bu dönemde Romanya, ciddi sanayi alt yapısı eksikliği ile özelleştirmeye gitti. Yapılan yatırımlarla beraber 2000’li yıllarda büyük bir  ekonomik kalkınma başarısı gösterdi.Ekonomik politikanın başarıyla sürdürülmesiyle, demokrasinin de gelişmesinde önemli adımlar atılmış oldu. Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi konumuna geçen Romanya,yoksullukla mücadele de oldukça başarılı oldu. Ancak 2000’li yılların sonuna gelindiğinde yaşanan ekonomik kriz ülkedeki istikrarı bozdu. Ekonomik istikrarın alt üst olmasıyla ülkede siyasi istikrar da zarar gördü ve AB’nin en yoksul 2. ülkesi konumuna düştü. Özellikle 2007-2008 yıllarında enflasyon yükseldi ve buna bağlı olarak 2009 yılında ekonomi %7 oranında daraldı.Krize bir son vermek için Uluslararası Para Fonu ile Romanya Hükümeti arasında 26 milyon dolarlık anlaşma sağlandı, IMF desteğiyle beraber ekonomide bir ivme yakalandıysa da bu fazla süren bir durum olmadı. 2011 yılına geldiğimizde IMF ve Dünya Bankası-Romanya arasında yeni bir anlaşma imzalandı. Günümüzde IMF’ye en fazla borcu olan ülke Romanya’dır.Kişi başına düşen GSYİH 2 bin 300 dolarken, işsizlik oranı%7, enflasyon oranı ise %3 olarak kayıtlar arasında yerini aldı.Ülke ekonomisi ağırlıklı olarak (%80) tarıma dayanır. Bunun en büyük sebebi verimli arazilerin ülke topraklarının büyük bir kısmını oluşturmasıdır.Buna rağmen milli gelirin yalnızca %40’ı tarımdan sağlanır. Dünya üzerinde tahıl üretiminde ilk sırada yer alan ülke Romanya’dır. %8’lik bir pay ile endüstri ekonomideki yerini almaktadır.Metal işçiliği ve büyük makina yapımında dünyanın 14. ülkesi konumunda yer alır. Çoğunlukla; traktör, lokomotif ve elektrikli aletler üretilir. Demir-çelik üzerine kurulu olan bir endüstriye sahip olmasının, ülkenin tabii kaynakları neden olarak gösterilebilir. Bunun yanında kimya sanayi ve inşaat sektörü de ekonomiyi belirleyen unsurladır.Romanya dünyada nadir olarak çıkarılan metan gazının büyük bir kısmına sahiptir .Bir genelleme yapacak olursak Romanya ithalatının%16’sını Rusya ile yapar. Yine toplam ihracatının %18’ini Rusya ile yapar. Diğer ithalat yaptığı ülkelerin başında Almanya, ABD ve Irak gelir. Ayrıca Almanya ile ihracat da yapmaktadır.

Türkiye ile Ekonomik İlişkiler

Türkiye ile Romanya arasındaki ekonomik ilişkiye bakacak olursak, başlıca ihraç ettiğimiz ürünler; tekstil, demir-çelik, kara taşıtları, enerji üreten makinalardır. İthal ürünlerimizi ise metal cevherleri, demir-çelik, kara taşıtları ve ham petrol ürünleri oluşturmaktadır. Romanya’ya ihracatımız 2015 yılında 2,8 milyar dolarlık ciddi bir rakama ulaşmıştır. 2,6 milyar dolarla ise ithalatımız gerçekleşmiştir. Günümüzde Romanya’da 7.000 civarında Türk firması bulunur. Aşağı yukarı 90 Türk müteahhitlik firmaları, yaklaşık 6,2 milyar dolar tutarında proje gerçekleştirmiştir.
Kaynaklar [1] http://www.aljazeera.com.tr/ulke-profili/ulkeprofili-romanya [2] http://www.tarih.gen.tr/ulkeler-tarihi-romanyatarihi.html [3] http://www.mfa.gov.tr [4] http://www.cografya.gen.tr/siyasi/devletler/romanya.htm

Yazıyı Paylaş