Robotik Kumlama ve Akıllı Geri Dönüşüm Sistemleri

Robotik Kumlama ve Akıllı Geri Dönüşüm Sistemleri
  • 23.08.2019
Robotların hayatımızın her yerine girdiği bu günlerde, yüzey işlem teknolojilerinin de kumlama ve boyama proseslerinde kullanılmaya başlanması yeni oluşumlardan biridir. Özellikle yüzey işlemlerinin en zor proseslerinden biri olan nihai kumlamada, robotik sistemlerin kullanılması işlem hızının ve yüzey kalitesinin artması ile kendini göstermiştir. Robotik sistem kumlamanın yatırımlarda optimum kalabilmesi için kumlanacak ürünlerin belli bir standartta ve yakın tiplerde olması önem arz etmektedir. Bu uygulama insan gücü ile yapılan uygulama ile kıyaslandığında birçok farklı özellik taşımaktadır. Bu özellikler başta bir operatör yerine, robotların ve vinç sistemlerinin devreye girmesi, bir başka değişiklik olarak da, makine dairesindeki makinaların sistematiğinin ve içeriğinin değişkenlik göstermesidir. Bu değişikliklerden yola çıkarsak, robotik kumlama tesislerinde en önemli seçim basıncı değişkenlik gösteren kumlama nozulunun taşıyıp kumlama yüzeyindeki ihtiyaç açısına ve mesafesine göre püskürtmeyi yönetecek olan robot seçimidir. Robot sağlıklı bir şekilde seçildikten sonra robotu besleyecek kumlama makinasının dizaynı, aynı zamanda durmaksızın bir kumlama olacağından, minimum aşındırıcı kaybı ile geri dönüşüm sisteminin sistematiği ile yapılmalıdır.
Bu değişikliklere daha detaylı değinirsek, kumlama makinasının yapacağı kumlama sırasında devamlı suretle aşındırıcının gelmesi önemli bir husustur.
Eğer devamlı suretle aşındırıcı gelmez veya kesik kesik gelir ise, yüzeyin bazı noktaları kumlanmadan geçeceği için kontrol zamanında problem olacaktır veya kalıcı kalite problemini doğuracaktır. Kumlama kazanlarının ortalama boyutları standart 200 lt ve 300 lt civarıdır, bunların bitme süreçleri de robotik kumlamadaki bu sektöre değişkenlik göstermektedir. Kumlama makinasının nozul seçimi  kumlanacak yüzeyin genişliği ve kalınlığı ile doğru orantılıdır. Eğer kumlanacak parça araç üstü ekipman veya vagon gibi bir parça ise nozul boyutları ortalama 14 mm veya 16 mm çapındadır. Bu çapta nozulun 200 lt veya 300 lt kazanı bitirmesi ortalama 30 dakika civarındadır. Bu demek oluyor ki, 30 dakika da kazan aşındırıcı yükleme zamanı olacak, yani işlem kısa süreli de olsa duracak, yüzeyde bazı noktalar kumlanmayacak, ilgili bölgelere rötuş yapılmak zorunda kalınacaktır. Bu problemleri önlemek için Alfatechnic Makina’nın imal ettiği “İkiz Kumlama” kazanları bu kesinti olmadan kapalı devre aşındırıcı besleme ile robotu kesintisiz kumlama yapmasını sağlayabilmektedir. Kazan özellikleri bir gövdede iki farklı basınç alanı oluşturup stok silosu ile aynı otomasyon düzleminde hareket ederek kendi kendini otomatik olarak besleyebilmektedir. Tabi ki stok silosunun da akıllı bir geri dönüşüm sistemi ile besleniyor olması gerekmektedir. Literatürde 3 farklı geri dönüşüm sistemi mevcuttur. Bunlardan ilki pnömatik geri dönüşüm sistemi, ikincisi mekanik konveyörlü geri dönüşüm sistemi, üçüncüsü mekanik süpürücülü geri dönüşüm sistemidir. Üç sistemin de önemli detayları vardır. Sistem seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli kriter bölgeye göre ve iş yüküne göre geri dönüşüm sisteminin tayin edilmesidir. Bu seçim konunun uzmanları tarafından yapılmalıdır aksi takdirde öngörülemeyen zaman kayıpları tüm imalatta dar boğaz oluşturarak majör bir sıkıntıya sebebiyet verecektir. Genel itibari ile kumlama sistemlerinin ağır sanayi uygulaması olduğunu unutmamak gerekir. Tolga Zent Tolga Zent Satış Koordinatörü  Alfatechnic Makina San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU