DYO’nun, AURA İstanbul iş birliği ile gerçekleştirdiği söyleşi serisi
‘Renkli DYOloglar’ devam ediyor. Bu söyleşi serisinde derin bilgileri ve geniş ilgi alanlarıyla öne çıkan farklı alanlardan konukların sohbetlerini izlemek mümkün.
Gastronomiden seyahate, felsefeden edebiyata, arkeolojiden çağdaş sanata, müzikten mimariye, kendi disiplinleri içerisinde sahip oldukları özgün bakış açılarıyla konuklar, “renk” kavramını yeniden ele alıyor.
Serinin dördüncü canlı yayınına Nevzat Sayın ve Serhan Ada konuk oldu. Gerçekleşen bu keyifli sohbette, Nevzat Sayın’ın yazı ile ilişkisi, araştırmacı ve okur-yazar kimliği, resme, heykele, sanata olan ilgisinin mimarlığa olan etkisi üzerine konuşuldu. Programda Nevzat Sayın ve Serhan Ada, rengi çok geniş bir perspektifle yorumladılar. Coğrafyadan kültüre, edebiyattan psikolojiye kadar pek çok alana değinen ikili, 30 yıllık dostluğun ve yaşadıkları şehrin kendilerinde bıraktığı izleri paylaştılar.
Sayın "Merak Sarı Renklidir"
Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Serhan Ada’nın ‘’Merak kelimesinin
rengi var mıdır?’’ sorusunu, Nevzat Sayın “Evet, koyu sarıdır” diyerek yanıtlandı ve içine beyaz katıldıkça merak duygusunun azaldığını düşündüğünü söyledi.
Sohbetin ilerleyen dakikalarında gölgelerin önce tonu, sonra rengi vardır diyen Nevzat Sayın “Gölgenin, neyin üzerine düştüğü önemlidir, gölgenin neyi örtüyorsa o nesneyi görünmez kılan tuhaf bir gücü vardır. Gün ışığı ve gölgeyle ilişkimiz çok önemli. Zeytin ağaçlarının yeşil-gri-gümüşi bir gölgesi vardır. Mevsiminde bir narenciye bahçesine girdiğinizde gölgedeki turuncuyu görmemek imkansızdır” şeklinde konuştu.
Türkiye coğrafyasının renklerine de değinen Sayın, konuyla ilgili olarak “Toroslar’da morlar ve koyu maviler çok hakim. Ege’ye yaklaştıkça maviler ve yeşiller belirginleşiyor. Aralarında çok ilginç bir fark var, bütün coğrafyanın rengini değiştiren bir farktır bu” dedi.
Sayın, projelerini tasarlarken farklı disiplinlerle iş birliği yapmayı sevdiğini belirtti. Bir projeyi yaratmadan önce çok fazla araştırma yaptığına dikkat çeken Sayın “Proje yönetimlerinde çalışmanın %80’i düşünme ve araştırma, %20’sinin realizasyon olması gerekiyor” dedi. Proje yönetimi, inşaat yönetimi, tasarım yönetimi gibi konularda sorunun doğru aktarılmasının, çözümün doğru üretilmesinin önemini vurgulayan Sayın “Proje yönetiminde tutkulu bir isteğin, makul bir isteğe çevrilmesi gerekiyor. Aksi halde mimarın o çeviriyi kendisinin yapması gerekiyor ve bu mimar için epey yıpratıcı bir süreçtir” diyerek düşünlerini ifade etti.
Renkli DYOloglar her cumartesi saat 15.00’te DYO Boya’nın YouTube sayfasından canlı yayımlanıyor. Söyleşinin kayıtları da DYO Boya YouTube kanalından izlenebilir.