Otomatik Kompozit Sandviç Yerleştirme Sistemi

Otomatik Kompozit Sandviç Yerleştirme Sistemi
  • 27.09.2021
Otomatik Kompozit Sandviç Yerleştirme Sistemi

Cevotec, GKN Aerospace Deutschland GmbH ile birlikte TUM - Karbon Kompozitleri Başkanlığı, SGL Carbon, Augsburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Bavyera Ekonomik İşler, Bölgesel Kalkınma ve Enerji Bakanlığı'nın kurucu yetkisi altında öncü bir Ar-Ge projesi başlattı: Sandviç yapı üretiminin tam otomasyonu.

Havacılık endüstrisindeki emisyonları azaltmaya yönelik devam eden çaba, kompozit malzemelerin ve sandviç yapıların yaygın şekilde uyarlanmasına yol açmıştır. Yeni süreç geliştirmeleri ve parça sertifikaları için önemli bir itici güçtür. Kompozit malzemeler, özellikle sandviç yapılar, çok özel faydalar sunar.

Ancak bugün itibariyle, sıkı kalite spesifikasyonlarına uygunluğu sağlamak için hala büyük ölçüde el emeğine ve sonraki çok sayıda denetim adımına bağımlıdırlar. Cevotec, gelişmiş çevrimiçi denetim yetenekleriyle otomatikleştirilmiş Fiber Yama Yerleştirme (FPP) yerleştirme sürecini geliştirerek bu bileşenlerin üretimini daha ekonomik, daha verimli ve daha kontrollü hale getirmeye çalışıyor.

[caption id="attachment_128714" align="aligncenter" width="2560"]MAI_ACOSALUS MAI ACoSaLUS – Otomatik Kompozit Sandviç Yerleştirme Sistemi[/caption]

Cevotec CEO'su Thorsten Groene, "FPP teknolojisi, elyafları bileşik bükümlü yüzeylere yerleştirme kabiliyetinde benzersizdir ve bunu, çekirdek malzemeler de dahil olmak üzere tam sandviç bileşenlerin otomatik olarak yerleştirilmesine genişletmek istiyoruz" dedi. Projenin temel hedefleri, net döşeme hızını 7-10 kat artırarak 15m²/saat'e çıkarmak ve ihtiyaç duyulan el emeği miktarını %100'e kadar azaltmaktır.

Cevotec'in çalışma alanı hem yazılım hem de donanım geliştirmelerini kapsar. İlk geliştirme alanı, yama yerleştirme sürecinin daha da ilerlemesidir. Cevotec'te ACoSaLUS Proje Lideri Richard Carle, "Yerleştirme işlemi sırasında optimum sıkıştırma kuvvetlerini karşılamak ve aynı zamanda tescilli kavrayıcı teknolojimizi geliştirmek için sistemimize entegre edilmiş robot üzerinde aktif bir kuvvet geri besleme işlevi uygulayacağız", diye açıklıyor.

Augsburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile birlikte Cevotec, bileşen başına toplam döngü süresini azaltmak ve mekanik dayanım tahminlerinin kalitesini daha da artırmak için yerleşim planlama ve simülasyon algoritmalarının optimizasyonu üzerinde çalışıyor.

Üretilen bileşenlerin havacılık ve uzay müşterilerinin ve birinci kademe tedarikçilerin ihtiyaç duyduğu katı üretim spesifikasyonlarına uymasını sağlamak için Cevotec, yerleştirme işlemi sırasında birinci ve ikinci cilt laminatlarını incelemek için bir görüş sistemi geliştirecek. Bu, GKN Aerospace GmbH ve VisCheck GmbH ile yakın işbirliği içinde yapılacaktır.

SGL Carbon tarafından geliştirilen yeni prepreg formülasyonları, Cevotec sistemlerinde kullanımlarını optimize etmek için proje sırasında test edilecektir. Ek olarak, Vabatec GmbH tarafından yeni geliştirilen vakum yardımcıları için tutucu tabanlı bir uygulama teknolojisi geliştirilecektir.

2023 yılındaki projenin sonunda Cevotec, ilgili bileşenlerin net yerleştirme hızını 7-10 kat artırmayı ve gelişmiş çevrimiçi denetim rutinleri ve kendi kendini uyarlayan süreç kontrolü, gelişmiş yerleştirme rutinleri ve otomatik çekirdek işleme de dahil olan Fiber Yama Yerleştirme teknolojisini kullanarak sandviç parçalar için tam otomatik bir yerleştirme süreci geliştirmeyi hedefliyor.

Yazıyı Paylaş