Olası Bir Yangından Yalıtım ile Korunun!

Olası Bir Yangından Yalıtım ile Korunun!
  • 29.08.2016
Ülkemizde her yıl 25 Eylül haftası "Yangından Korunma Haftası” olarak kutlanıyor. İzocam Yangından Korunma Haftası kapsamında yangın güvenliğinin sağlanmasında yalıtımın önemine vurgu yapıyor.
Yapıların yönetmeliğe uygun olarak çatıdan zemine, kat aralarından tesisata, ara bölmelerden iç ve dış duvarlara kadar doğru yalıtımın uygulanması ve kullanılan ürünlerin taşyünü ve camyünü olması karşılaşabilecek yangınlardan korunmayı mümkün kılıyor. "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamında yangında can ve mal kaybı yaşanmaması için doğru yalıtımın öneminin altı çiziliyor.
Binalarda, ofislerde, okullarda, kamu binalarında, fabrikalarda, sanayi yapılarında, hastane, AVM ve spor salonu gibi insanların toplu olarak bulundukları mekanlarda meydana gelebilecek olası yangınlar üzücü olayların yaşanmasına sebep olabiliyor. Yapıların yangından korunması için doğru malzemelerle uygulanan kalın yalıtım büyük önem taşıyor. Yüksek bir binada uygulanması gereken yalıtım ile site veya sokak arasında bulunan binalara uygulanması gereken yalıtım şeklinin uzmanlarca değerlendirilerek, doğru kişilerce, doğru malzeme ile doğru kalınlıkta uygulanması can ve mal kayıplarını büyük oranda azaltıyor. Binaların inşa edilirken zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar uygulanan etkili yalıtım sistemleri ile enerji tasarrufuna katkıda bulunulduğunu belirten
İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut;
"Yalıtımın sağladığı çözümlerden biri de Yangın Güvenliği… Son yıllarda hızla gelişen yapılaşma, yeni projeler, kentsel dönüşüm gibi fırsatların Yangın Güvenliği için çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle çarpık kentleşmenin neden olduğu yangında can ve mal kaybı oranları bu sayede düşürülebilir. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uygun olarak yalıtımda uzman bir firma ile çalışılmalı…” diyor. Dış cephelerde, özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe ve mantolamada taşyününün vazgeçilmez tercih olması gerektiğini vurgulayan Bulut, "Isı yalıtımı nasıl bölgelere göre farklılık gösteriyor ise yangın yalıtımı da binaların yüksekliğine ve konumlarına göre değişkenlik gösteriyor. Yüksek bir binada uygulanması gereken yalıtım ile alçak binalara uygulanması gereken yalıtım şeklinin uzmanlarca değerlendirilmesi gerekiyor. Örneğin, yakın zamanda yönetmelikte yapılan değişiklikle 7 katlı ve daha yüksek binalarda yangın güvenliği için sıvalı dış cephe ısı yalıtım sistemi uygulamalarında A1 sınıfı hiç yanmaz "taşyünü” zorunluluğu, 28,5 metre ve daha yüksek binalar için şart koşuluyor. Plastik ürünlerin kullanılması durumunda ise yangın bariyerlerinin uygulanması şarttır. Yine A1 sınıfı olan Camyünü de giydirme cephelerde emniyetli olarak kullanılabilir.
Burada önemle vurgulamak istediğim husus yangın önlemlerinin işlerlik kazanması için sadece yönetmeliklerin yeterli olamayacağı, doğru tasarımın doğru malzeme ve uygulama ile hayata geçirilmesinin de gerekli olduğudur” diyor.
Yangın Güvenliği konusunda bilincin artırılmasının önemine de vurgu yapan Nuri Bulut, "Yeni ev alacakların binanın yalıtım detaylarını, yangın güvenliğini sorgulaması çok önemli… Öte yandan mevcut evi için yalıtım uygulatacaklar da yangın güvenliği konusunda bilgi sahibi olmalı. İlgili yönetmeliğe göre yüksek binalarda cephelerinde ve kat aralarında yanmaz olarak sınıflandırılan A sınıfı malzemelerin kullanımı zorunlu hale getirildi. Bunun yanı sıra olası bir yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla yapının ana konstrüksiyonu ile katlar arası noktalarda veya ilgili uzmanlarca tanımlanan noktalarında yangın bariyerleri mutlaka oluşturulması gerekiyor. Özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe uygulamalarında mineral yünler olarak adlandırılan camyünü ve taşyünü ve sıvalı dış cephe ısı yalıtım sistemi (mantolama) uygulamalarında Manto Taşyünü kullanılması büyük önem taşıyor. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olan camyünü ve taşyünü yangın yalıtımında yüksek korunum sağlıyor” diyor. Yangında kayıplar çoğunlukla duman yayılımıyla oluşan panik ve gaz zehirlenmelerinden kaynaklanıyor. Yangın esnasında bütünlüğünü kaybetmeyen ve ısıyı geçirmeyen duvarlar sayesinde binayı güvenli şekilde boşaltmaya yetecek süre kazanılıyor. Yangın yayılımının bir alandan veya kattan diğer alana geçişini engellemek için de her katta kompartmanlama yapılması gerekiyor. İzocam ve Rigips işbirliği ile geliştirilen bölme duvar sistemi InWall taşıyıcı olmayan duvarlarda yüksek yangın güvenliği sağlayan bir sistem... EI30, EI60 ve EI90 sertifikalarıyla taşıyıcı olmayan duvarlarda bütünlük ve yalıtım konusunda 90 dakikaya kadar koruma sağlayan InWall Bölme Duvar Sistemleri özellikle; ofisler, okullar, oteller, alışveriş merkezleri ve hastaneler gibi insanların yoğun olarak birlikte bulundukları mekânlara uygulanmaya elverişli özellikler içeriyor. InWall olası yangın durumlarında 90 dakikaya kadar zaman kazandırıyor, can ve mal kaybı risklerini en aza indiriyor.

Sertifikalı İzocam Tekiz panelleri yangın güvenliğinde etkili çözüm sunuyor

Yangın güvenliği konusunda çalışmalar yürüten ve olası yangınlara karşı ürünlerini geliştiren İzocam, ‘EI60 ve E120 Yangın Dayanımı’ sertifikasına sahip olan Tekiz taşyünü panelleri ile yangına karşı koruyor. Çevreye zarar veren madde içermeyen panellerde yer alan mineral yün dolgu, yüksek yangın dayanımı, ses ve ısı yalıtımı için de etkili çözümler sunuyor. Mineral yün yalıtımlı çatı ve cephe panelleri her iki yüzü sac kaplı olarak üretiliyor. Çatılarda da yangın güvenliğinin göz ardı etmeyen İzocam, "REI 120 Yangın Dayanımı Sertifikası”na sahip Tekiz Taşyünü Çatı Paneliyle, yangın esnasında zaman kazandırıyor, olası büyük zararlardan kurtulma imkânı sağlıyor. Yangın riskinin yüksek olduğu fabrika, işyeri, alışveriş merkezi, restoran gibi alanlarda Tekiz Taşyünü Çatı Paneli kullanımı yüksek yangın güvenliği sağlıyor.

Yazıyı Paylaş