Nynas Türkiye CEO'su Güney Devrim İldiri ile Röportaj

Nynas Türkiye CEO'su Güney Devrim İldiri ile Röportaj
  • 29.03.2021
Nynas Türkiye CEO’su Sayın Güney Devrim İldiri ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, naftenik yağların kimya sektörü için olan önemine değindik. İldiri aynı zamanda firmanın gerçekleştirmiş olduğu Ar-Ge faaliyetlerinden ve sürdürülebilirliğe verdikleri önemden bahsetti. [caption id="attachment_124010" align="aligncenter" width="538"]Güney Devrim İldiri Güney Devrim İldiri[/caption]  

Bize kendinizden, profesyonel geçmişinizden bahseder misiniz?

Doğu Akdeniz, Orta Asya, Balkanlar ve Orta Doğu bölgelerinde deneyimli, kıdemli bir üst düzey Petrol ve Enerji Yöneticisiyim. Eğitim olarak; 1995 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra, lisans eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’nde, yüksek lisans eğitimimi ise Boğaziçi Üniversitesi Sistem ve Kontrol Mühendisliği’nde ve Austin Texas Üniversitesi Makine Mühendisliği’nde tamamladım. Profesyonel kariyerime 1999 yılında başladım. Son 22 yılda, ExxonMobil ve SOCAR gibi çok uluslu şirketler için petrol, elektrik ve yenilenebilir enerji alanlarında çalıştım ve farklı iş modelleri ile çok kültürlü ortamlarda çeşitli üst düzey yönetim ve danışmanlık pozisyonlarını yürüttüm. Bugün itibariyle, çok uluslu bir petrol firması olan Nynas’ın Türkiye CEO’luğunu yapmaktayım. Bu görevimin yanı sıra, Petrol Ürünleri, Elektrik Üretimi, Enerji Ekonomisi, Enerji Görünümü, Enerji Ticareti ve Enerji Verimliliği konularında tecrübe ve bilgi birikimimi kullanarak üniversitelerdeki akademik çalışmalara katkıda bulunmaktayım. Gezegenimizin geleceğini tehlikeye atmadan enerji talebini karşılama konusundaki kararlılığım doğrultusunda, Galatasaray Üniversitesi’nde Enerji Politikası ve Strateji dersi vermekteyim ve aynı zamanda Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nde Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktayım.

Ürün çeşitlerinizden ve hizmet verdiğiniz sektörlerden bahseder misiniz?

Nynas, büyüyen küresel pazar için özel naftenik yağları ve bitümü araştırıyor, üretiyor ve tedarik ediyor. Bugün itibariyle Nynas Türkiye olarak trafo, lastik, kauçuk, madeni yağ ve kimya sektörlerinde faaliyet gösteren sanayi müşterilerimize trafo yağları, baz yağları, proses yağları ve özel yağlar tedarik ediyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz 4 odak sektöre bağlı olarak, dünyada yaklaşık 1.25 milyar kişiye sağlanan elektrikten sorumluyuz. Her yıl yarım milyon metrekareye yakın yol Nynas bitümleriyle yeniden kaplanıyor ve bu yollarda araç kullanan yaklaşık 300 milyon sürücünün lastiklerinin üretiminde bizim yağlarımız kullanılmakta.

Naftenik hakkında sizden bilgi alabilir miyiz? Özellikle nafteniğin kimya sektörü için önemi nedir? Bu çerçevede Nynas Türkiye’nin globaldeki yeri ve önemi nedir?

Küresel olarak petrolün yakılarak kullanımı azalıyor. Fakat petrol, günlük hayatımızın her yerinde varlığını sürdürmekte. Plastik üretiminde ve sanayide kullanımı artacağı su götürmez bir gerçek. Diğer petrol firmalarından farklı olarak, biz petrolü yakmayı değil, kullanmayı tercih ediyoruz. Özel naftenik yağlarımızın birçoğu 40 yılı aşkın kullanım ömrüne sahip. Müşterilerimizden talep gelmeden, pazar dinamiklerini analiz ederek yeni ürünlerin gelişimini sağlayarak, pazarda lider kalıyoruz. Her zaman yeni pazar ihtiyaçlarına uyum sağlıyor ve yenilikçi çözümler yaratmaya çalışıyoruz ve önümüzde bulunan tüm zorlukların üstesinden gelmek için çalışıyoruz. Naftenik yağların kimyasal uygulamalardaki başarısının sırrı yüksek çözücülük özelliğidir. Çözücü güç, yağın kullanıldığı tüm üretim süreçlerinde önemli bir rol oynar. Yüksek çözücü güç formülatörlere daha farklı hammaddeler kullanabilme esnekliği, daha yüksek miktarda etken madde veya katkı maddesi ekleyebilme fırsatı ve daha kısa işlem süreleri sunar.

Rafineri sektöründeki süregelen değişim sebebiyle zor bulunur hale gelen Grup I baz yağlarının yerini almak üzere piyasaya sürdüğümüz Nynas “alternatif” baz yağları, Grup I’in piyasadaki yerini hızla dolduruyor. Nynas özel proses yağları, yapıştırıcı, deri bakımı, kalıp sökücü, köpük kesici, mürekkep, endüstriyel patlayıcılar, silikon, batarya ayırıcılar için Grup 1 yağları yerine ikame olarak kullanılıyor ve önümüzdeki dönemde kullanımının artacağını ön görmekteyim.

Örneğin, silikon ve dolgu macunları için geliştirdiğimiz NYFLEX® naftenik yağları düşük viskozite, iyi uyumluluk, renk kararlılığı ve mükemmel düşük sıcaklık performansı gibi temel gereksinimleri karşılıyor. Naftenik yağlarımızın yüksek çözücü özelliği, formülatörlerin uyumluluğu korurken plastikleştirici konsantrasyonunu optimize etmelerini sağlıyor, bu da çok düşük sıcaklıklarda bile net ve şeffaf bir sızdırmazlık sağlar. Ek olarak, naftenik yağların moleküler yapısı, nemli bir ortamda kullanılan sızdırmazlık maddelerinde bakteri ve küf oluşumunu engelleyen yerleşik bir işleve sahip. Nynas Türkiye 22 sene önce İstanbul’da kuruldu. İstekli, güçlü ve gelişen bir yapıya sahibiz. Hem ürün çeşitliliği ve performansı hem de lojistik ve hizmetler ile ilgili olarak çalışmalarımızı daha da iyileştirmeye yönelik adımlar atıyoruz. Türkiye’de özel yağlar alanında lider tedarikçilerden biri olarak, uzun vadeli büyüme stratejimizin bir unsuru da bu.

Yurt içi ve yurt dışı satış hacminizden bahseder misiniz?

Nynas, niş pazarlarda güçlü bir konuma sahip küresel bir şirket. Bitüm ve Naftenik Özel Ürünlerdeki uzmanlığı Nynas’ı diğer petrol şirketlerinden ayırır. Nynas’ın temel yetkinliği, ağır ham petrolü rafine etmektir. Naftenik yağı, sürdürülebilir kullanım için uzun ömürlü, yüksek performanslı özel ürünlerin dengeli bir karışımı haline getirir. Nynas özel naftenik yağ üretiminde lider bir marka ve küresel pazar lideri. Nynas’ın ürünleri varlığıyla her gün neredeyse herkesin hayatına dokunuyor. Örnek olarak koşu ayakkabıları, yapıştırıcılar, kauçuk, boya, dergiler ve yağlayıcılar verilebilir ki bunlar binlerce nesneden sadece birkaçı. Nynas bünyesinde Nynas Türkiye olarak CEETMEIA (Central Eastern Europe Turkey Middle East India Africa) bölgesine bağlıyız. Bugün itibariyle bu bölgede satış hacmi olarak ikinci durumdayız, hedefimiz 5 yıl içerisinde birinci olabilmek. Bu nedenle, Türkiye’deki distribütör ağımızı daha da kuvvetlendirmek istiyoruz.

Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Ar-Ge çalışmalarınızı gerçekleştirirken kullanmış olduğunuz teknolojiler nedir? 

Ar-Ge’ye çok yatırım yapıyoruz ve yapmak zorundayız. Hem müşterilerimizin üretimlerinde hem de ürün standartlarında ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamanın tek yolu bu. Hidrojenleme bizim özel uygulamalarımızdan biridir. Distilatlarını bizim kadar katı bir şekilde hidrojenleme işleminden geçiren petrol şirketi sayısı bir hayli az. Peki bu işlem nasıl oluyor? Distilat, reaktörde bir katalizör yatağı üzerinde yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkta hidrojen gazı ile karıştırılır. Bu işlem sonucunda sülfür ve nitrojen ayrıştırılırken, aromatik içerik de azaltılır. Sonuç olarak da pek çok uygulama için ideal ve son derece temiz bir ürün elde edersiniz. Yoğun hidrojenleme işlemiyle yağdan kanserojen moleküllerin çıkarılması mümkün. Genel olarak, tüketici ürünlerindeki yasal standartları karşılamak için gereken yüksek kaliteyi garanti etmeyi hedefliyoruz. Süreçleri optimize etmek için tasarlanan ürünlerimizle, müşterilerimizin düşük maliyet ve verimlilik çalışmalarına nasıl katkı sağlayabileceğimizi biliyoruz.

Son dönemlerde piyasaya sunmuş olduğunuz ürününüzden bahseder misiniz? Bu ürünün markanıza, müşterilerinize ve sektörünüze katacağı avantajlar nedir?

Son dönemde yaptığımız Ar-Ge yatırımları sonucunda, piyasaya sunduğumuz biyolojik tabanlı yağlar, üreticilere performans avantajlarını koruyarak sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma fırsatı tanıyor. Çeşitli uluslararası standartları karşılayan yüksek performanslı ve farklı çevre koşullarına uyum sağlayabilen teknoloji lideri bir seri trafo yağını bünyemizde barındırıyoruz. Buna ek olarak, konvansiyonel yağlardan daha üstün performansa sahip, yenilenebilir bir trafo yağı olan biyolojik bazlı NYTRO® BIO 300X’i satışa sunduk. Ayrıca, lastik endüstrisinin yenilenebilir kaynaklardan üretilen hammaddelere dönme isteği, kısa süre önce sürdürebilirlik çabalarını desteklemek amacıyla geliştirdiğimiz ve piyasaya sürdüğümüz biyolojik tabanlı NYTEX® BIO 6200’ün zamanlamasının doğruluğunu kanıtladı. Her iki ürünümüzün de performans ve sürdürülebilirliği aynı anda sunuyor olması bu alanda gerçekleştirdiğimiz yoğun Ar-Ge çalışmalarının işe yaradığını gösteriyor. Biyolojik tabanlı çözümlerin geliştirilmesi, hem müşterilerimizin ürünlerimizden beklediği yüksek kaliteyi almasını sağlıyor hem de sürdürülebilir eğilimi desteklemeye gösterdiğimiz bağlılığı işaret ediyor.

Sürdürülebilirliğin önemini nasıl tanımlıyorsunuz? Bu çerçevede gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınız hakkında okuyucularımıza bilgi verebilir misiniz?

Sorumlu bir şirket olarak Nynas, sürdürülebilir kalkınmanın birçok çevresel, ekonomik ve sosyal yönünü ele alan bir dizi politikaya sahiptir. Nynas olarak sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunma çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz, sürdürülebilir bir gelecek için üzerimize düşen sorumluluğu maksimum seviyede yerine getirmek. Nynas’ın temel yetkinliği, ağır ham petrolü sürdürülebilir kullanım için uzun ömürlü, yüksek performanslı özel ürünlerin dengeli bir karışımı halinde rafine etmektir. Nynas, NSP (Naftenik Özel Ürünler) alanında ve bitümde lider bir marka ve küresel pazar lideri. Petrol ve enerji pazarı sürekli gelişen ve büyüyen aktif bir sistem. Gelişen teknolojiyi takip etmek ve bu gelişime katkıda bulunmak iş ortaklarımızın ve müşterilerimizin sürdürülebilirlik çabalarını olumlu yönde etkiliyor. Nynas’ta Sürdürülebilir Kalkınma, özellikle insan ve doğal kaynakları gelecek nesiller için korumak ve sürdürmek anlamı taşır. Nynas, fark yaratan bir petrol şirketi, kalıcı değer sağlayan ürünler üretmeye odaklanıyoruz; bunu “petrolü daha ileri götürmek” olarak tanımlıyoruz. Sürdürülebilir kalkınmaya yönelik ilerici bir yaklaşım izlemek, içinde faaliyet gösterdiğimiz dünyaya bütünsel bir bakış açısı getirmemizi sağlıyor.

Bu dünyada yaşayan her birey ve kurum gibi biz de çevreyi korumakla görevliyiz. Bu nedenle, rafinerilerimizi ve operasyonlarımızı, asgari düzeyde CO2 emisyonu salınımı yapar hale getirmek için büyük yatırımlar yapıyoruz. Nynashamn’daki rafinerimiz her yıl yaklaşık 1 milyon ton ham petrol işliyor. Bu bölgede son 5 yıllık dönemde 2 milyar İsveç Kronu harcadık. İlk büyük adım, 2004 yılında biyoyakıtla çalışan bir kojenerasyon tesisi açıldığında atıldı. Rafineriye buhar sağlayan bu tesis yılda CO2 emisyonunu 100.000 ton azaltmaktadır.

Diğer bir örnek, hidrojen üretimi için hammadde olarak doğalgaza geçiştir. Bu sayede, yılda 20.000 ton CO2 emisyonu azaltıldı. Sonuç olarak, yapılan bu yatırımlar, gelecekte yapılacak olan çalışmalara sağlam bir temel oluşturacaktır. 2020 yılı, küresel enerji sistemi için çalkantılı bir yıl oldu. Covid-19 krizi, yakın tarihteki diğer olaylardan daha fazla yıkıma neden oldu ve yıllarca sürecek izler bıraktı. Ancak bu kargaşanın, temiz enerji geçişlerini hızlandırma ve uluslararası enerji ve iklim hedeflerine ulaşma çabalarına nihayetinde yardımcı olup olmadığı gelecekte belli olacaktır.

Gelecek yıllar için hedefleriniz nelerdir? Sektöre sunacağınız yenilikler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Müşterilerimizin çalışmalarını ve ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Buna bağlı olarak ilerleyen dönemlerde, aktif oldukları sektörlerdeki rekabetçiliklerini destekleyecek ve sürdürlebilirlik hedeflerine katkı sağlayacak yeni ürünleri Türkiye pazarına sunmak istiyoruz. Nynas’ın 4 odak sektöründen biri olan kimya sektörü, Nynas Türkiye’nin büyüme stratejisinin önemli bir ayağı. Bu sektördeki büyük ve orta ölçekteki işletmelere kolay ve hızlı hizmet götürebilmek için sektör içinden uzman firmalarla yaptığı iş birlikteliklerini artırmayı hedefliyoruz.  

Yazıyı Paylaş