Nitrowise
Kromavis, uzmanlık alanı endüstriyel boya ve boyahane proses optimizasyonu olan İtalyan, Türk ve Çek ortaklı global bir teknoloji kuruluşudur. Yıllar içinde nitrojenle zenginleştirilmiş havanın boyama süreçlerinde kullanımıyla ilgili özel bir bilgi birikimi geliştirmiştir.
Boyama endüstrisinde verimlilik, çevresel etkilerin azaltılması ve tasarruf önemli konular arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, kompresörden gelen havadaki azotun ayrıştırılarak boyama işlemine dahil edilmesi, son dönemde yapılan yeniliklerden biridir. Bu yöntem,
boyama prosesinin çeşitli yönlerini olumlu şekilde etkileyerek, Endüstri 4.0 teknolojisiyle de birleştirilmiştir.
Farklı uygulama ve teknoloji türlerinden bağımsız olarak (yaş ve toz boya fark etmeksizin), basınçlı hava kullanımının gerektiği her alanda, müşterilere süreçlerini optimize etmek için çözümler sunulmaktadır.
Otomotiv, OEM, beyaz eşya, havacılık, marine, ahşap, plastik, alüminyum, cam gibi birçok sektörde hizmet vererek müşterilere destek sağlanmaktadır. Azotla boyama yöntemi, azot gazının inert özelliği nedeniyle nemlenmeye izin vermez. Nemlenme, boyama işlemi sırasında boya kalitesini ve yüzeye yapışma yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilir.
Nitrowise, azot kullanarak nemlenmeyi engelleyerek boyanın daha homojen ve kaliteli bir şekilde uygulanmasına olanak tanır. Bu doğrultuda, değişen sıcaklık farklarının neden olduğu istikrarsızlık, ATEX sertifikalı ısıtma ve soğutma sistemleri ile kontrol edilebilir bir seviyeye getirilir, böylece her mevsimde sabit sıcaklıkta uygulama yapmak mümkün hale gelir.
Nitrowise sistemi, laboratuvar deneylerinde, hava kullanarak yapılan sprey uygulamasında
boya partiküllerinin yüzeye ulaşma hızı 7 m/s iken, azot gazı kullanılarak yapılan uygulamada bu hız 13 m/s olarak tespit edilmiştir.
Örneğin, normal hava kullanılarak yapılan bir uygulamada, 6 bar atomizasyon basıncı ve 4 bar, 400 ml/dk boya debisi kullanıldığında 40 mikron kalınlığında bir yüzey elde edilir. Nitrowise kullanılarak yapılan aynı uygulamada ise atomizasyon basıncı 6 bar’dan 4.5 bar’a düşürülmüş, boya debisi 4 bar ve 400 ml/dk’dan 3 bar ve 300 ml/dk’ya indirilmiştir.
Sonuç olarak, istenen 40 mikron kalınlık ve yüzey kalitesinde iyileşme sağlanmıştır. Bu doğrultuda, bu örnekte %25’lik tasarruf sağlanmıştır.
Azot gazının düşük nem içeriği ve yüksek hızı, tasarlanan sistemin yüksek basınç ve debi kullanımında bile boya israfını minimize eder. Aynı zamanda, nemden arındırılmış ve kuru bir gaz kullanarak daha yüksek kaliteli bir yüzey elde edilir. Bu, sadece tasarruf sağlamakla
kalmaz, aynı zamanda çevreye salınan zararlı gazların azalmasına ve VOC (uçucu organik bileşik) değerlerinin düşmesine de katkıda bulunur.
Nitrowise, Endüstri 4.0 teknolojisine sahiptir, akıllı sensörler ve veri toplama birimleri sayesinde cihazın çalışma performansı sürekli olarak izlenir ve değerlendirilir. Bu sayede cihazın verimliliği artar ve bakım süreçleri daha etkili hale gelir.
Sonuç olarak, azotla boyama yöntemi, boyama endüstrisinde verimlilik ve tasarruf sağlamanın yanı sıra çevresel etkileri azaltmak için etkili bir teknoloji olarak dikkat çeker. Gelecekte daha fazla gelişme ile birlikte, azotla boyama yöntemi boyama sektöründe daha
yaygın olarak kullanılabilir ve sektörün geleceğine yön verebilir.
Gözde Yurtdaş
İş Geliştirme Mühendisi
Kromavis