Nezih Barut, Yeniden İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Oldu

Nezih Barut, Yeniden İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Oldu
  • 30.10.2024

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), Olağanüstü Genel Kurulu için 23 Ekim 2024 tarihinde buluştu. Genel Kurul Toplantısı’nın ardından yapılan ilk Yönetim Kurulu Toplantısı’nda Nezih Barut, yeniden Başkan seçildi. Başkan Yardımcılığına ise tekrar Ali Arpacıoğlu getirildi. Nezih Barut Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada, biyoteknoloji alanındaki yatırımların geri ödeme düzenlemelerindeki eksiklikler nedeniyle hayata geçemediğini belirterek, kamu desteklerinin gerekliliğine dikkat çekti.

 

İlaç sektörünün önde gelen isimlerinden Nezih Barut, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın (İEİS) Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı sonrası altıncı kez Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildi. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ise yeniden Ali Arpacıoğlu oldu. Genel Kurul Toplantısı’nda konuşma yapan Nezih Barut, biyoteknoloji alanında Güney Kore örneğine dikkat çekerek, Türkiye’nin de bu alanda kendi mevzuatını oluşturması ve devletin sektöre yatırım yapan firmalara her aşamada destek vermesi gerektiğini vurguladı. İEİS Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut sözlerine şöyle devam etti; “Güney Kore’nin biyoteknoloji alanındaki başarısının anahtarı, kendilerine özgü mevzuata sahip olması ve devletin firmalara her aşamada destek vermesidir. Türkiye olarak biz de SGK bütçesinde giderek artan bir yük oluşturan bu alana hak ettiği desteği vermeliyiz. Türkiye biyoteknoloji ilaç alanında önemli fırsatları kaçırmamalıdır.”

İlaçta yerelleşme ve yatırım teşvikleri artmalı

Nezih Barut, yaptığı konuşmada ilaçta yerelleşme konusunun da önemli bir gündem maddesi olduğunu vurguladı. 2016 yılında başlatılan yerelleşme uygulamasının olumlu sonuçlar verdiğini ancak Dünya Ticaret Örgütü nezdinde açılan dava nedeniyle durdurulduğunu hatırlatan Barut, biyoteknolojik ilaçlarda yeni bir yerelleşme sürecinin başlatılması gerektiğini belirtti. Nezih Barut; “İlaçta yatırım teşviklerinde önemli kazanımlar elde ettik. 2016 yılından bu yana 5. bölge desteklerinden yararlanıyoruz, ancak hedefimiz yatırımlarımızı 6. bölge destekleri kapsamına aldırmaktır" dedi. İEİS Başkanı Nezih Barut, görev süresi boyunca ilaç sektörü adına yapılan tüm çalışmaların sonuç odaklı olduğunu belirterek, kamu kurumları nezdinde sektörün güçlü sesi olmayı sürdürdüklerini vurguladı.

Fiyat sistemi kalıcı şekilde reforme edilmelidir

Barut, dünyada ilaç endüstrisindeki teknolojik trendlerin çok hızlı biçimde değiştiğini belirterek; “Biyoteknolojik ve biyobenzer ilaçlardan gen teknolojilerine, kişiye özel tedaviler ve ilaçtan yapay zekâya, molekül keşfi ve üretim süreçlerinde kullanılmasına kadar devrim niteliğinde gelişmeler yaşanıyor. İlaç endüstrisi Ar-Ge harcamalarına en fazla kaynak ayırmak zorunda olan endüstri. Ancak ülkemizdeki fiyatlandırma sistemi nedeniyle Ar-Ge’ye ayırabildiğimiz bütçeler çok kısıtlı kalıyor” dedi.  Barut, geçici çözümler yerine artık fiyat sisteminin kalıcı şekilde reforme edilmesinin şart olduğunu ifade etti. 

İEİS, kamu politikalarının geliştirilmesinde belirleyici rol oynuyor

İEİS’in sektördeki liderliğini sürdürdüğünü ve birçok alanda öncü rol oynadığını belirten Nezih Barut "Sendika olarak ruhsat süreçlerinin hızlandırılması, geri ödeme sorunlarının çözülmesi ve yatırım teşviklerinde önemli kazanımlar elde ettik. Sendikamız Genel Sekreterliğindeki profesyonel kadromuz kamu politikalarının geliştirilmesinde belirleyici rol oynadı. 12. Kalkınma Planı’nda ilaçla ilgili iki grubun sekreteryası Sendikamız tarafından yürütüldü. İEİS olarak, sektörün kamu nezdindeki en güçlü temsilcisi olmayı sürdürüyoruz" dedi.

Yazıyı Paylaş