Netzsch Türkiye’nin Genel Müdürü Sayın Emrah Şenol ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Sayın Emrah Şenol okurlarımızla, Netzsch’in Türkiye’deki organizasyonu ve hizmetleri hakkında değerli bilgiler paylaştı. Keyifli okumalar…
Okurlarımıza kendinizden ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
Profesyonel kariyerime, 2009 Yılında DEU Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi’ndeki MBA eğitimini de ekleyerek başladım. Enerji, saç metal üretim ve iklimlendirme gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda teknik
satış departmanlarında görev aldım. Sonrasında da Netzsch Türkiye’nin kurulması sürecinde firmamıza transfer oldum.
Netzsch’in kuruluş hikayesini ve Türkiye’deki organizasyonunun gelişim sürecini okurlarımızla paylaşabilir misiniz?
Netzsch, yaklaşık 150 yıl önce porselen üretimi ile meşhur bir bölge olan Almanya ‘nın Selb kasabasında kurulmuş bir firma. Başlangıçta bulunduğu bölge itibarı ile seramik sektörüne daha yoğun çalışmakla beraber yılların getirdiği büyüme ile “Analiz ve Test”, “Pompalar ve Sistemler” ve “Öğütme ve Dispersiyon” şeklinde 3 ana iş birimine odaklanarak yaklaşık 5000 çalışanı ile global faaliyetlerini sürdürüyor. Netzsch Türkiye ise “Öğütme ve Dispersiyon” iş birimi bünyesinde, 2013 yılında İzmir’de kurularak Türkiye ve çevre pazarlara hizmet vermektedir.
Hizmet verdiğiniz sektörlerden ve ürün gruplarınızdan bahsedebilir misiniz?
Enerji, kimya, mineral, çimento, gıda, ilaç ve kozmetik gibi çok farklı sektörlere hizmet vermekteyiz. Cep telefonundan dezenfektana, içtiğimiz kahveden giydiğimiz t-shirte kadar günlük yaşamınızda kullandığımız tüm eşyalarda aslında hitap ettiğimiz bir uygulama
mevcut.
Öğütme ve Dispersiyon iş birimimiz bünyesinde kuru ve ıslak öğütme, sınıflandırma, karıştırma, homojenizasyon vb. proseslerine yönelik makine ve tesis üretimlerimiz var. Netzsch Türkiye olarak da bahsettiğim proseslere yönelik İzmir merkezimizden teknik satış,
mühendislik, servis ve stoktan yedek parça ile öğütme boncukları satışı hizmetlerinin yanı sıra global projelerimiz için bir tedarik merkezi olarak da hizmet sunuyoruz.
Müşterilerinize daha iyi hizmet vermek için sunduğunuz hizmeti geliştirmeye yönelik nasıl çalışmalar yürütmektesiniz? Ar-Ge faaliyetlerinizi aktarabilir misiniz?
Çok çeşitli sektörlerde faaliyet göstermemiz sebebi ile pazarın ihtiyaçlarından yola çıkarak sürekli öğrenen ve ihtiyaçlara yönelik çözüm sunan bir firmayız. Örneğin ıslak öğütme teknolojilerinde elde ettiğimiz bir teknolojik gelişmeyi, kuru öğütme teknolojilerine uygulayabiliyoruz. Veya kozmetik tarafında herhangi bir son üründeki ihtiyacı bilmemizden dolayı endüstriyel minerallerin öğütülmesi ve sınıflandırılması proseslerini güncelleyebiliyoruz. Dolayısı ile bizim için üzerine çalıştığımız her projede bir Ar-Ge çalışması var diyebilirim.
Yaptığınız çalışmalar sonucunda sektöre sunmayı planladığınız yeni ürünler var mı?
Kısa süre önce sunduğumuz, kuru öğütme teknolojilerinde tamamen farklılık yaratan Pamir değirmenimizi söyleyebilirim. Özellikle boya sektöründe de yoğun kullanılan kalsit, talk, barit gibi endüstriyel hammaddelerin mikronize kuru öğütülmesinde yüksek enerji verimliliği sağlayarak üretim maliyetlerinde ciddi avantajlar yaratabiliyoruz. Yine pigment pastaların öğütülmesinde kullanılan Neos değirmenlerimiz ile daha yüksek renk şiddeti,
daha az fire, yüksek enerji verimliliği ve sürdürülebilir üretim sunuyoruz.
Türkiye’de boya sektörünün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Dünya’da Türkiye pazarının önemi nedir?
Biliyorsunuz Avrupa’nın en büyük 5. boya üretici ülkesiyiz. Konumumuz sebebi ile boya sektörümüz özellikle kalitesel bazda Avrupa ’daki üreticiler ile sürekli rekabet ederek büyümek durumunda. İşte bu rekabetin gerektirdiği teknolojik altyapısal yatırımların gittikçe artmasının yanı sıra yürütülen Ar-Ge faaliyetleri ile yüksek katma değerli ürünlere yönelimin de artmakta olduğunu gözlemliyoruz. Biz de bu potansiyele ve sektördeki gelişime inancımız sebebi ile Netzsch olarak İzmir merkezimizde gerçekleştirdiğimiz öğütme laboratuvarı yatırımımızda müşterilerimize Ar-Ge çalışmalarında üretime ölçeklenebilir proses desteği sunuyoruz.
Dünya’da yaşanan iklim krizi ve kaynakların tükenmeye başlaması sürdürülebilirliği daha önemli hale getirdi. Netzsch olarak sürdürülebilirlikle ilgili çalışmalarınız nelerdir?
Netzsch olarak sürekli gelişime inanan bir firmayız ve geliştirdiğimiz ve sunduğumuz tüm teknolojilerde yüksek enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik ana hedefimiz. Örneğin geliştirdiğimiz son değirmenimiz Pamir ile mevcut kuru öğütme proseslerinde ton başına %30‘lara varan daha az enerji tüketimi ile başta müşterilerimizin ana gider kalemlerinde; nihayetinde de çevresel anlamda avantaj yaratıyoruz. Yine boya üretim proseslerinde Neos
yüksek performanslı ıslak öğütme değirmenlerimiz ile 10 kata varan yüksek performanslar sunarak enerji, zaman, daha az kirlilik gibi avantajlar sunuyoruz.
Uzun bir pandemi döneminden geçtik ve pandeminin etkileri hala sürüyor. Bu dönem firmanızı nasıl etkiledi ve nasıl önlemler aldınız?
Başlangıçta tüm firmalar gibi pandeminin nasıl ilerleyeceği, ne büyüklükte olacağı ve iş yaşamımızı ne şekilde etkileyeceği konusunda bir fikrimiz yoktu; ancak zaten telefon ve internet erişiminin olduğu her yeri ofis olarak kullanabilen dinamik ve esnek çalışan bir ekibimiz olduğu için süreçten büyüyerek çıkmayı başardık. Yine birçok müşterimiz gibi Netzsch Türkiye olarak biz de pandemi sürecinde global tedarik zincirlerinde yaşanan krizi fırsata çevirerek ihracatlarımızı da artırmayı başardık.