Nesnelerin İnterneti: IoT Teknolojiler

Nesnelerin İnterneti: IoT Teknolojiler
  • 06.09.2023
Nesnelerin İnterneti: IoT Teknolojiler Nesnelerin İnterneti, kısaltılmış ismiyle IoT, aklınıza gelebilecek her nesnenin internet aracılığıyla birbirleriyle iletişim halinde olmasına verilen addır. Bu teknolojinin genel tanımı olan Nesnelerin İnterneti; aslında bir iletişim ağını kapsar. Bu iletişim ağında nesneler gömülü sensörler, eklenen yazılımlar veya diğer teknolojiler aracılığı ile internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurar, veri paylaşımında bulunur. İşte bu ağ teknolojisine IoT (Nesnelerin İnterneti) denmektedir. Gündelik kullandığımız diş fırçası, elektrik süpürgesi vb. cihazları bile internete entegre eden bu sistemin ilk örneği Carnegie Melon Üniversitesi’nde geliştirilen bir Coca-Cola makinesi olarak kabul ediliyor. Fakat “IoT” kavramı ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından yaptığı bir sunumda kullandı ve böylece bu kavram geliştirilmiş oldu. Zamanla gelişen teknolojiyle doğru orantılı olarak IoT teknolojileri de gelişim gösterdi. Her cihazın başına “akıllı” kelimesini getirmeye başladık ve uzaktan bağlanabildiğimiz bu cihazlar hayatımızı kolaylaştırdı. Artık sabah uyandığımızda akıllı kahve makinamız sayesinde kahvemiz hazır oluyor, ya da uzaktan bağlanabildiğimiz robot süpürgemize evi temizletebiliyoruz. Bu gibi daha sayısız örneğin olduğu IoT teknolojiler yalnızca gündelik hayatta değil endüstride de değişimler meydana getirdi. Şu an kullanılan birçok teknoloji aslında “Nesnelerin İnterneti” kavramıyla tanımlanan bu ağ sayesinde ortaya çıktı. Giderek daha fazla birbirine bağlanan bir dünyada, IoT sektörler arasında da dönüştürücü bir güç oldu. Cihazların iletişim kurmasını, veri toplamasını ve veri değiş tokuş etmesini sağlayan IoT, daha önce görülmemiş düzeyde verimlilik, otomasyon ve inovasyon sağlıyor. Üretimden sağlık hizmetlerine, tarımdan ulaşıma kadar IoT, sektörleri bir zamanlar hayal bile edilemeyecek şekillerde yeniden şekillendiriyor.

Üretimde IoT Teknolojiler

IoT’un kullanımında en başta yer alan sektörlerden biri; üretim sektörüdür. Özellikle makinelere eklenen sensörler sayesinde; performans ve verimlilik eş zamanlı olarak izlenebiliyor. Bu teknolojiler için yapay zeka, sensör teknolojisi, otomasyon gibi pek çok kavram kullanabiliriz ama aslında buna olanak sağlayan en önemli gelişme IoT’tur. IoT’un üretimde kullanılmasının ise üreticilere sağladığı bir dizi yarar bulunmaktadır. IoT’un üretim süreçlerine olan yararlarını ise şu şekilde maddeleyebiliriz: • Performansın gerçek zamanlı izlenmesine olanak sağlayarak daha doğru bir gözlem yapılabilmesine olanak sağlar. • Otomasyon ve veriye dayalı izlenme sayesinde önceden tespit edilen sorunlar ortadan kaldırılabilir, üretkenlik artar ve arıza süresi de en aza indirilir.                                          • Kaynak tahsisi daha doğru bir şekilde yapılır ve bu sayede israf azaltılır, maliyet düşürülebilir. • Makinaların hâkim olduğu akıllı fabrikalara geçişi kolaylaştırır. • Ekipmanların ne durumda olduğu daha kolay izlenebilir ve böylece bakım süreleri daha kolay belirlenebilir. • Sürekli veri akışı sayesinde çalışanların üzerindeki iş yükü azalabilir, üretimi kontrol etmek kolaylaşır. IoT Teknolojiler

Lojistikte IoT

IoT aynı zamanda endüstriye lojistik anlamında da birçok artı sunmaktadır. Lojistik sektörüne, rota optimizasyonu, tedarik zinciri yönetimi gibi birçok fayda sunmaktadır. Özellikle kargo konteynerleri, araçlar ve depolardaki IoT özellikli sensörler sayesinde malların durumu, hareketi, konumu hakkında anında bilgi edinilebilir ve hareketler izlenebilir. Bu sayede ise gerçek zamanlı takip olanağı sağlanır ve bu da daha kısa teslimat sürelerine, daha iyi kaynak kullanımına, gerçek zamanlı doğru tahminlere yol açar.  
Perakende
Iot teknolojilerin etki ettiği bir diğer sektör ise parekendedir. Burada ise müşteri deneyiminin geliştirilmesini, envanterin yönetilmesini, operasyonel maaliyetlerin azaltılmasını sağlar. Aynı zamanda ağırlık sensörleri raflara konabilir ve rafların ağırlığının düştüğünü algılayan sensörler envanterin azaldığına dair uyarı verebilir.
Akıllı Şehirler
IoT üste de bahsettiğimiz gibi bir dizi teknolojinin yaratılmasına ve daha akıllı cihazların geliştirilmesine olanak tanımıştır. Sensörler, yazılımlar vb. teknolojiler sayesinde güçlenen IoT aynı zamanda akıllı şehirlerin kurulmasını da sağlar. Akıllı şehirler kavramı, kentsel yaşamı geliştirmek için büyük ölçüde IoT teknolojilerine dayanır ve yaşam kalitesini artırır. IoT teknolojilerle kurulan akıllı şehirlerde IoT sensörleri hava ve su kalitesi, gürültü seviyesi, trafik düzenini izler ve böylece şehir planlamacılarının sürdürülebilirliği ve verimliliği artırıcı düzenlemeler yapmasını, kararlar almasını sağlayabilir. IoT’un olumlu sonuçları olduğu gibi bu teknolojiler ile ilgili gizlilik ve güvenliğe dayalı endişeler de mevcuttur. Bu sistemlerdeki bir ihlal geniş sonuçlara yol açabilir. Aynı zamanda IoT büyük hacimde veriler tuttuğu için bu verilerin derlenmesi, depolanması ve incelenmesi de zor olabilir. Fakat yine de IoT farklı sistemleri birarada çalıştırmak, sorunsuz iletişim ve entegrasyon için oldukça önemlidir. IoT; aslında bir Cola makinasından bugüne insanın yenilik arayışı sonucunda gelen çok önemli bir teknolojidir. Akıllı şehir, akıllı endüstriyel sistemler ile IoT; teknolojiyle ve çevremizdeki dünyayla etkileşim şeklimizi dönüştürmüştür. Bizim nesnelerle iletişim şeklimizi de dğeiştirdiği gibi IoT teknolojileri, yeni bir inovasyon çağı başlatarak tüm sektörlerde bir dönüşüm yarattı. Olası güvenlik endişelerini kaldırmak için de önemli adımlar atıldığı sürece IoT; gelecek yıllar için daha da önemli bir teknoloji haline gelecektir. IoT; iletişim içinde, veri odaklı ve sürdürülebilir bir dünya için sektörleri şekillendirirken gelecek için de heyecan verici olasılıklar sunmaktadır.   Kaynak https://aws.amazon.com/tr/what-is/iot/, https://tr.wikipedia.org/wiki/Nesnelerin_interneti, https://www.oracle.com/tr/internet-of-things/what-is-iot/, https://ateam. global/blog/iot-in-manufacturing-industry/, https://www.iienstitu.com/blog/nesnelerin-interneti-iot-ornekleri-nelerdir

Yazıyı Paylaş