Yapılara zarar veren en önemli etkenlerden birisi de sudur. Binalarımıza nüfuz eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında betonun bozulmasına, çatlamasına ve betonarme içindeki donatının paslanarak taşıma kapasitelerinin düşmesine yol açar.
Yapılarımız; yağmur, kar, toprağın nemi, binanın inşa edildiği zemindeki yer altı suyu gibi dış kaynaklı, ıslak hacimlerde iç kaynaklı suya maruz kalır. Bu yüzden poliürea su yalıtım malzemesi, yeni nesil teknolojidir.
Poliürea Zemin Uygulama Poliürea ve Uygulama Alanları
Poliürea iki ana kimyasal, A bileşen izosiyanat ve B bileşen amin ve türevlerinden oluşan reçinenin reaksiyonu sonucunda oluşan bir kimyasaldır. İki bileşenli yüzey kaplama malzemesi olan yüksek performans ve istenildiği kadar kalın uygulanabilen çeşitli yüzeylerde uygulanması mümkün olan, çok yüksek kimyasal dayanıma sahip hızlı kürlenen kaplama yalıtım malzemesidir. Poliüreanın alifatik ve aromatik olarak iki tipi vardır. Piyasada kullanılan poliüreaların çoğu aromatik poliüreadır. Poliüreaların farklı uygulamaları yüksek basınçlı sprey makineleri ile başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Bu makinelerden beklenen performans 180-200 bar basınçlara 70-80 derece sıcaklıklara ulaştırılabilmesidir. Biyojenik sülfürik asit ve hidrojen sülfite karşı dayanıklıdır. Solvent içermez, çatlak kenetlenmesi yüksektir. Kopma anındaki uzaması %400’dür. Çekme direnci ve yırtılma mukavemeti çok iyidir. Birkaç saniyede kürlenir. Bir saatte yük mukavemeti gösterir. Geniş sıcaklık aralığında uygulama yapılabilir. Beton ve metal yüzeylere çok iyi tutunma, Hidrolitik dayanımı yüksek ve yaşlandırma özellikleri çok iyidir. Yırtılmaya karşı dayanıklı olup poliüreamalzemesini tek kat olarak uygulanabilmesi mümkündür. İçme suyu ile teması uygun olup yüksek yoğunluk ve sızdırmazlık sağlar, VOC içermez, asit tuz ve bazik ortamlara dayanıklı olup darbe ve aşınma dayanımı olan güçlü bir membran ve yüzey kaplama malzemesidir.Poliürea yüzey kaplamalar genellikle beton ve çelik yüzeylerin korozyon ve aşınmaya karşı korunması için uygulanmaktadır. Su geçirmez özelliğinin yanında birçok kimyasal ve fiziksel özelliğe sahip olup uygulama alanları olarak başlıca sayacağımız yerler; teras çatılarında, sulama kanallarında, zemin kaplamalarında, oto parklarda, temellerde, havuzlarda, dilatasyonlarda, su depolarında, araç kasa kaplamalarında, poliüretan yalıtım köpükleri üzerinde, köprü platformlarında, banyo ve ıslak hacimli alanlarda, endüstriyel alanların zemin kaplamalarında, hızlı ve ek yersiz olarak her türlü alanda rahatlıkla uygulanabilmektedir.Poliürea zemin kaplama ve poliürea su yalıtımı sistemlerinin geleneksel sistemlerle karşılaştırıldığında %100 aderans ile daha güçlü yapışma özelliği, %250 ve üzeri daha fazla esneklik ve yüksek yırtılma direnci, bitki kimyasallarına ve köklerine dayanım özelliği, hızlı uygulanabilmesi (günde 750 m² ile 1000 m²), çok hızlı kürleşme (3-8 saniye) ve uygulama alanlarını 50-60 dakika gibi kısa zamanda kullanıma açılabilme özellikleri belirleyicidir. Püskürtülerek ekyersiz olarak uygulanan sprey poliürea çatlak örtme özelliği sayesinde; dilatasyonlarda, baca dipleri, girinti çıkıntı gibi karmaşık detayların çözümünde mükemmel sonuç verir.
Uygulama Öncesi Hazırlık
Uygulama yapılacak yüzey mutlaka kuru olmalıdır. Nemli ya da ıslak yüzeylere kesinlikle uygulama yapılamaz. Nem içeriği %5’i geçmemelidir. Nemli yüzeyler için nem bariyer astarı tercih edilmelidir. Yüzeyde toz, kir ya da yapışmayı engelleyecek maddelerin olması durumunda uygulama öncesi mutlaka ilgili alan mekanik ya da kimyasal yollarla temizlenmelidir.Emre Ertuğral / Rigid Poliüretan Satış Sorumlusu - Derkim Poliüretan San. ve Tic. A.Ş.