Metal İşleme Sıvıları (MWF) için Yeni Nesil Bitkisel Esterlerin Kullanımı

Metal İşleme Sıvıları (MWF) için Yeni Nesil Bitkisel Esterlerin Kullanımı
  • 07.11.2018
Doğal yağlar ve yağ asitlerinden kimyasal reaksiyonlar ile elde edilen bitkisel esterler günümüzde endüstriyel uygulamalarda ve MWF yağlarında kullanılmaya başlanmaktadır. Özellikle ester yapılarından dolayı, normal mineral yağlara göre çok daha iyi yağlayıcılığa sahip oldukları, yüksek sıcaklık ortamlarında daha iyi performans gösterdikleri, düşük uçuculuğa sahip oldukları ve doğada %100‘e yakın oranda parçalanabildikleri ve ekolojik oldukları için tercih edilmektedir. Esterlerin normal yağlara göre viskozite indeksleri çok daha iyidir (sıcaklıkla viskozitelerini çok kaybetmezler) ayrıca oksidasyon stabiliteleri ve kullanım ömürleri de normal yağlara göre çok daha yüksektir. Ester yapıların yağlayıcılığı, EP ve AW özellikleri, mineral yağlar ile kıyaslandığında çok daha iyidir. Buharlaşma kaybı da mineral yağlara göre çok daha düşüktür. Bu nedenle esterler aşınmaları ve yıpranmaları azaltırlar ve mineral yağlara göre çok daha uzun ömürlüdürler. Günümüzde çok farklı yapıda ve özellikte Esterler üretilmektedir. Çok ince vizkoziteli esterlerin yanı sıra TMP-TO gibi Yanmaz Hidrolik Yağların üretiminde de kullanılan Esterler bunlardan en çok bilineni olmak ile beraber, kompresör ve zincir yağları gibi endüstriyel uygulamalarda da esterler tercih edilmektedir. -50°C‘nin altında donma noktasına sahip olması, 350°C’de yüksek parlama noktaları nedeni ile Ester yapıları çok farklı endüstriyel uygulamalarda ve yağlayıcılık gerektiren tüm proseslerde kullanılmaktadır.

Bitkisel Ester ve Solventleri

MWF ve endüstriyel uygulamalarda yeni tekniklerle üretilmeye başlanan Bitkisel Solvent&Esterler günümüzde çok farklı uygulama alanlarında kullanılmaya başlamıştır. Bunun en büyük nedeni ürününün solvent özelliği göstermesine karşın bitkisel kökenli olması, doğaya uygun olması ve yüksek parlama noktalarına çıkabilmesidir. Ayrıca ürün MSDS’lerde belirtilen hiçbir toksit, zararlı bir yapısı yoktur. Ayrıca ürünler normal solventler gibi, akaryakıtta kullanılamayacağı için izne ya da ÖTV’ye tabi değildir.  
Estichem Bitkisel Esaslı Solvent Esterleri
Estisol 300 ürünü bitkisel Solvent Esteri, EstiClean AR- Plus ise asfalt ve tüm organik yapıları dahi temizleyebilen özel bir temizleyici ester karışımıdır.
Sülfürlenmiş ve Polimerik Esterler (AW ve EP Katıkları)
Esterler, bitkisel yağ ve asitlerinin veya olefinlerinin, kimyasal reaksiyonu ile elde edilirler. Bu kimyasal reaksiyon son teknoloji gelişmiş reaktörlerde, yüksek sıcaklık, basınç ve vakum kontrolü ile gerçekleşir. Sülfürlenmiş Ekstrem Basınç EPOIL serisi katıklar, Hornett Bross & Co Ltd tarafından üretilen, ester ve sülfür komplex tepkimeleri ile oluşan, ester kısmının metale ıslaklık ve yağlayıcılık özelliği verdiği, sülfür kısmın ise EP özelliklerini verdiği özel katıklardır. Sülfür içeren EP katıkları büyük yükler altında sürtünme nedeni ile yükselen sıcaklıklarda metal yüzeyleri ile sürtünme, gerilme ve kaynama özelliklerini azaltacak şekilde bariyer işlevi görecek yeni bileşikler oluşturmak üzere kimyasal reaksiyona girerler.
Hornett Sülfürlenmiş Esterler (EP ve AW Katıkları)

OCP (Olefin Co-Polimer) ve Sentetik Steren Polimer Teknolojileri

OCP ve Steren Bazlı polimer yağların özellikle vizkozitesini artırmak ve multi-grade hale getirmek için kullanılmaktadır (5W-30 ve 15W40 gibi motor yağları için). Günümüzde farklı kimyasal yapılarda ve özelliklerde polimerler kullanılmaktadır. OCP (Olefin Co-Polimer) ve Stadien – Butadien Rubber, PAMA (Poliy-Metil-Meti- Akrilat) en çok tercih edilen polimer çeşitleridir. Bu polimerler motor yağlarında kullanılmak istendiğinde, SSI (Shear Stability Index) olarak bilinen özelliğe dikkat edilir. SSI indeksi polimerin işlendikten veya çalıştıktan sonra, yapısındaki bozulma ve polimer kaybıdır. Ne kadar düşük olursa polimer o kadar entetikleşir ve daha az bozulur. Şu an motor yağlarında en çok tercih edilen, 20 ~ 22 SSI Viscotech 6540 gibi kolay eriyen ve düşük SSI değerine sahip OCP polimerdir. Sentetik DPF’li motor yağlarında ise en çok tercih edilen 0 ~ 5 SSI değerine sahip Viscotech 494-L Stern Polimeridir.

PPD (poli-metil akrilat) ve PAMA (poli-metil-metilakrilat)

En çok bilinen adı ile PPDler yağların donmasını engellemek ve donma noktasını düşürmek için kullanılan sentetik polimerlerdir. PM (poli-metilakrilat) Polimer yapıları sayesinde elastik özelliği göstererek düşük sıcaklıklarda yağın tamamen donmasını geciktirir ve akışkanlığını ideal seviyelere getirir. PAMA ürünleri ise özel polimerik yapılarından dolayı (poli-metil-metilaktilat) PPD özelliği de gösterirken yüksek molekül ağırlıklı polimerlerdir. En çok viskozite indeksini artırmak amacı ile kullanılırlar. Yağın viskozitesini artırdıkları gibi, viskozite indeksini de artırırlar. (Yani yağın sıcaklık ile vizkozitesinin değişmesini ve düşmesini engellerler). Kusapour 300 (PPD) ve Kusacryl 840 (PAMA) ürünleri Additive Chemie Luers‘un özel ürettiği polimerler olup, çok az kullanıldığı halde (%0,1 ~ 0,3) yağın donma noktasını düşürerek, VI’ni artırırlar.   Ümit Özvardar Satış Müdürü Troychem DMCC  

Yazıyı Paylaş