Sprey Kaplamada Yeni Teknoloji – Nitrotherm Spray

Sprey Kaplamada Yeni Teknoloji – Nitrotherm Spray
  • 31.10.2017
Teknoloji her geçen gün hızla gelişirken, buna ayak uydurmak hatta değişime yön vermek çok büyük bir önem kazanmış durumda. Çağımızda hemen hemen her mecrada, her uygulamada teknolojik destek olmadan verimli bir işlem ya da üretim olmayacağı aşikârdır. Her sektörde olduğu gibi Boyama ve Kaplama teknolojisindeki değişimlere en önemli örneklerden biri de dünyada birçok markada kullanılmakta olan ve ülkemizde de Latro Kimya tarafından sektöre sunulmuş olan “Nitrotherm Sprey Kaplama” teknolojisidir. Öncelikle Nitrotherm adından da anlaşılacağı gibi Nitrogen (Azot) ve Thermo (Isı) kelimelerinin kısaltılışından meydana gelen bir teknolojinin ismidir. Sistemin özetle çalışması şu şekildedir;Mevcut kompresörden gelen hava anlık olarak, patentli membran filtre sayesinde, azot dışındaki oksijen ve diğer gazlardan ayrıştırılmaktadır. Hava içerisinde bulunan %78 oranındaki azot, cihaz içinde bulunan tankta birikmeye başlar. Azot dışında hava içerisinde bulunan %21 oranındaki oksijen ve %1 oranındaki diğer gazlar moleküler farklılıklarından dolayı filtreden geçemez ve egzoz kısmından dış ortama gönderilir. Sistem sadece kuru, nemsiz azot gazını içinde tutarak boyama sisteminde kullanıma imkân verir. Bunun yanı sıra yaz-kış, gece-gündüz farkından meydana gelen ve stabilizasyonu asla sağlanamayan sıcaklık değişimini, ısıtmalı hortumu sayesinde sabit ve kontrol edilebilir hale getirir. Bu sayede 4 mevsim sabit sıcaklıkta uygulama yapmaya olanak sağlar. Manuel sprey boyama sistemlerinde, sprey tabancalarının iki girişi bulunmaktadır. Bunlardan biri kompresörden gelen hava girişi, bir diğeri de boya pompasından gelenboya girişidir. Bu iki hat birbirinden tamamen bağımsız girişlerdir. Normal sistemlerde kompresörden çıkan hava önce kurutucudan geçer ve nem-yağ alma işlemi gerçekleşir.Akabinde tabanca ağzına kadar gelen bu hava, hava şapkasından çıkarak boya ile temasa geçer. Ancak kompresörler her zaman boya kabinine uzaktır ve kurutucu sistem kompresörün hemen çıkışındadır. Hattın uzunluğundan ve ortam sıcaklık değişiminden kaynaklı, boru içerisinden geçen hava nem oluşmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda hava her daim içerisinde oksijen molekülü taşıdığından nem oluşumu kaçınılmazdır.
Tabanca ağzında boya ile buluşan atomizasyon havası bu sebeple nemli olacak ve aslında iyi diye tabir edilen uygulama kalitesiz olacaktır. Tam bu noktada Nitrotherm Spray devreye girmekte ve nemden ve oksijenden tamamen ayrıştırılmış saf ve kuru azot gazı ile yüzey kalitesinde iyileşmede çok büyük rol oynamaktadır.Latro Kimya Laboratuvar ortamında yapılan denemelerdeboya partiküllerinin hava ile 7 m/sn hızla sabit yüzeye ulaştığı ölçülürken, azot gazı kullanılarak yapılan ölçümlerde boya partiküllerinin 13 m/sn hızla sabit yüzeye ulaştığı tespit edilmiştir.
Örneğin, normal hava kullanılarak yapılan bir uygulamada, 6 bar atomizasyon basıncı kullanılmakta, 4 bar ve 400 ml/dk boya debisi kullanılmaktadır.Yüzey kalınlığı ölçüldüğünde 40 mikron kalınlık elde edilmektedir. Tabi yüksek basınç ve yüksek debide uygulama yapıldığından “overspray” ve “bounce effect” olarak adlandırdığımız boyanın boşa gitmesi durumu meydana gelmektedir.Nitrotherm Spray kullanılarak yapılan aynı uygulamada ise 6 bar’lık atomizasyon basıncı 4.5 bar’a indirilmiş, boya debisi 4 bar 400 ml/dk’dan, 3 bar 300 ml/dk’yadüşürülmüştür. Akabinde yüzey kalınlığı ölçüldüğünde istenilen 40 mikron kalınlık ve yüzey kalitesinde iyileşme elde edilmiştir. Burada azot gazının hızı ve nemsiz bir gaz olması avantajından faydalanılmıştır.Basınç ve boya debisi azaltıldığından“overspray” oldukça azaltılmış, nemsiz ve kuru bir gaz olan azot sayesinde de daha kaliteli bir yüzey elde edilmiştir. Overspray yani aşırı püskürtmenin azalması demek tasarrufun yanı sıra ortama salınan solvent içeren zararlı gazlarda azalma anlamı taşımakta, VOC değerlerini de düşürmektedir.Devletler bu konu ile özellikle ilgilenmekte ve teşvik amaçlı oldukça olumlu yaklaşmaktadır. Teknik satış mühendislerimizin yoğun saha çalışmaları ve bilgi birikimi ile Nitrotherm Spray teknolojisi birçok sektörde tasarruf, kalite ve çevrecilik kapsamında ciddi faydalar sağlamaktadır. Sizlerde teknolojiye yön veren, kaplama sistemlerinizi ve üretim hattınızı günümüz teknolojisinden bir adım öteye taşıyan bu teknolojiyi Latro Kimya ile keşfedin. Gürkan Serttaş / Teknik Satış Yöneticisi / Latro Kimya

Yazıyı Paylaş