LANXESS, iklim nötrlüğüne giden yolda bir başka önemli adım daha attı: özel kimyasallar şirketi, 10 Şubat'ta Belçika'nın Antwerp kentindeki tesisinde bir nitröz oksit azaltma tesisinin açılışını yaptı. Tesis, yılda yaklaşık 500 metrik ton azot oksidi parçalamaktadır; bu, 150.000 metrik ton CO2'nin iklim etkisine eş değerdir. LANXESS, tesisin inşaatına yaklaşık 10 milyon Euro yatırım yapmış. İkinci bir tesisin 2023'te başlaması planlanıyor ve 300.000 ton CO2 eşdeğerini (CO2e) ortadan kaldırması bekleniyor.
LANXESS Yönetim Kurulu üyesi Hubert Fink “Küresel ısınmayı iki santigrat derecenin altında sınırlandırma konusunda Paris Anlaşması'na bağlıyız. Antwerp'teki yeni azot oksit azaltma tesisi, LANXESS'in 2040 yılına kadar iklim açısından nötr hale gelmesinde kilit bir yapı taşıdır ” diye açıklıyor.
Aynı zamanda, iklim koruma önlemlerinin ekonomik faydalarının altını çizerek, “İklim koruması bizim için bir ticari durumdur. Bir yandan müşterilerimiz için daha da sürdürülebilir bir ortak haline geliyoruz. Öte yandan, Avrupa Emisyon Ticareti Sisteminden daha az sertifikaya ihtiyacımız olduğundan ve yenilikçi teknolojiler sayesinde daha az enerji kullandığımız için maliyetlerimizi azaltıyoruz. "
[caption id="attachment_123153" align="aligncenter" width="739"]
LANXESS, Antwerp'teki yeni nitröz oksit indirgeme tesisi ile gülme gazını 1.000 santigrat derecede nitrojen ve oksijeni bileşenlerine ayırarak tamamen nötralize ediyor.[/caption]
Verimli ısı kullanımı ile yenilikçi teknoloji
Gülme gazı olarak da bilinen nitröz oksit (N2O), plastik ara kaprolaktamın üretimi sırasında Antwerp tesisinde üretilir. İnsanlar için zararsızdır ancak çevreye karbondioksitten 300 kat daha zararlıdır. LANXESS, yaklaşık 1.000 Santigrat derece sıcaklıklarda, yeni tesisteki azot oksidi zararsız bileşenleri nitrojen ve oksijene böler ve böylece onu tamamen nötralize eder.
İkinci bir işlem adımında, tesis daha fazla nitrojen oksitleri (NOx) parçalar. Bunun için indirgeyici ajan olarak amonyak kullanılır. 250 ile 450 Santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda, nitrojen oksitler parçalanır, nitrojen ve su üretir.
Bu süreçlerin yenilikçi kombinasyonu sayesinde tesis termal olarak oldukça verimlidir. Bu, özel olarak geliştirilmiş seramik ısı eşanjörleri ile sağlanır. Bunlar, termal oksidasyon işleminde kullanılan ve nitröz oksit ve nitrojen oksitlerin parçalanması sırasında üretilen ısıyı yakalar ve depolar.
Isı eşanjörleri temiz gazdaki ısıyı depoladığında, işlem akış yönü değişir ve ısı eşanjörleri artık gelen egzoz gazını önceden ısıtır. Bu yön değişikliği daha sonra tekrar tekrar gerçekleşir. Bu, sürecin devam etmesi için önemli ölçüde daha az harici enerjinin sağlanması gerektiği anlamına gelir.
İklim koruması için iddialı planlar
Antwerp fabrikasına ek olarak, Grup şu anda 2040 yılına kadar iklime nötr olma amacıyla başka iklim koruma projeleri de uyguluyor. LANXESS ayrıca Hindistan'daki tesislerindeki tüm enerji tedarikini yenilenebilir enerji kaynaklarına çeviriyor. Şirket orada, biyokütle ve güneş enerjisi tedarikini büyük ölçüde genişletiyor ve gelecekte artık kömür veya gaz kullanmayacak.
Bu, 2024'ten başlayarak CO2e emisyonlarını 150.000 ton daha azaltacak. Grup ayrıca Almanya'daki ana üretim tesislerinde kömür bazlı enerji kullanımını aşamalı olarak durdurmayı planlıyor. LANXESS, 2019 yılında, 2025 yılına kadar iklim koruma projelerine toplam 100 milyon Euro'ya varan yatırım yapacağını duyurmuştu.
LANXESS ayrıca mevcut üretim süreçlerinin çoğunu revize ediyor. Örneğin, Grup "Verbund" yapılarını geliştirmeye devam edecek, ör. tesisler arasında ısı değişimi ve hava arıtma söz konusu olduğunda. Diğer prosedürler önce büyük bir endüstriyel ölçekte geliştirilmelidir. Bu nedenle Grup, araştırmasının odağını daha yakından iklime nötr süreç ve teknolojik yeniliğe çeviriyor.
LANXESS 2004 yılında kurulduğundan beri, Grup emisyonlarını 6,4 milyon ton CO2e'den 2019'da yaklaşık yarıdan fazla, yani 3,06 milyon ton CO2e'ye düşürdü.