Kocaeli Sanayi Odası Tarafından Düzenlenen II. Proses Emniyeti Sempozyumu Başladı
09.04.2019
Ülkemizdeki büyük endüstriyel kazaları engellemek için güncellenen ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik’in getirdiği yeni yükümlülükleri tartışmak üzere Kocaeli Sanayi Odası tarafından düzenlenen II. Proses Emniyeti Sempozyumu 9 Nisan 2019 tarihinde Bilişim Vadisi’nde başladı.Proses Emniyeti Sempozyumu’nun açılışına; Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ile Kocaeli Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Proses Emniyeti Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan katıldı.Proses Emniyeti Sempozyumu kapsamında; yaralanma, ölüm, çevresel ve maddi hasarlarla sonuçlanan büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için AB’de uygulanan SEVESO Direktifleri doğrultusunda Mart ayında ülkemizde güncellenen yönetmelik tartışılacak. Kamu, sanayi, üniversite, Ar-Ge merkezleri, denetçiler ve belgelendirme kuruluşlarını bir araya getiren Proses Emniyeti Sempozyumu, yaklaşık 2 bin katılımcıyı ağırlayacak ve 2 gün boyunca devam edecek.
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy;
14 organize sanayi bölgesine sahip olan Kocaeli’deki ihtisas organize sanayi bölgelerinden birinin de kimya sektörüne ait olduğunu açıkladı. Aksoy, proses emniyetiyle ilgili güncellenen yönetmelikten en çok etkilenen firmaların kimya sektöründen olduğunu belirtti. Aksoy, “Büyük kazalarla ilgili hem önleyici tedbirleri hem de kaza sonrası etkilerinin azaltılmasını kapsayan proses emniyeti konusunun bu sempozyumda ele alınması hem bölgemiz hem de ülkemizdeki sanayiciler açısından büyük önem taşımaktadır. Proses Emniyeti Sempozyumu kapsamında Türkiye’de bu konudaki çalışmaların en güncel hali tüm ilgili taraflarla birlikte tartışılacak.” şeklinde konuştu.
Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi Düzenleme Kurulu Başkanı Hasan Şerefhan;
Güncellenen ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmelik’ ile birlikte şirketlerin güvenlik raporlarını ve büyük kaza önleme politika belgelerini hazırlamaları gerektiğini vurguladı. Şirketlerin olası büyük endüstriyel kaza tehlikelerini belirleyerek senaryolar oluşturmaları gerektiğini aktaran Şerefhan, olası kaza durumlarında nasıl hareket edilmesi gerektiğini gösteren acil durum müdahale planlarını da yapmaları gerektiğini söyledi.