Kireçlenmenin Nedenleri ve Belirtileri

Kireçlenmenin Nedenleri ve Belirtileri
  • 11.07.2019
Kireçlenme, genellikle ileri yaşlarda görülüyor ve daha çok yük binen eklemlerde ve el bileklerinde ortaya çıkıyor. Ağrı ve hareket kısıtlılığı artışı ile kendini gösteren kireçlenmede uzmanlar, hastanın ideal kilosunda olması gerektiğini vurguluyor. Kireçlenme tedavisinde kullanılan ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmede etkili olan protezlerin dayanıklılığı da fazla kilolardan etkileniyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kerem Canbora, ağırlıklı olarak ileri yaşlarda görülen kireçlenme ve tedavisine ilişkin bilgiler verdi.

Ağrı ve Hareket Kısıtlılığı Artıyor

Kireçlenmeyi “ağrı ve hareket kısıtlılığı artışıyla birlikte çoğunlukla yük binen eklemlerde ve el bileklerinde görülen eklem aralığının daralması” olarak tanımlayan Prof. Dr. Kerem Canbora, “Her şey kireçlenme değildir. Birtakım zorlanmalarla birlikte yük taşıyan eklemlerde oluşan sıvı artışları ve sıvı birikimleri, tepkisel olarak gerçekleşen reaksiyonlar kireçlenme olarak sayılamaz. Kireçlenme, ağrı ve hareket kısıtlılığı artışıyla birlikte çoğunlukla yük binen eklemlerde ve el bileklerinde görülen eklem aralığının daralması durumudur. Yaş ile beraber yüklenmeye ve kireçlenmeye bağlı eklem sıvısının artmasıyla ağrı oluşur. Ağrı ve hareket kısıtlılığı artarak eklem aralığının daralma durumu gerçekleşir” şeklinde konuştu.

Kireçlenme Yürüme Mesafesini de Etkiliyor

Kireçlenmenin farklı evrelerden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Kerem Canbora, “Kireçlenme, giderek yürüme mesafesinin kısalmasına ve ilerleyen evrelerde de dinlenme durumunda bile oluşturduğu ağrının geçmeme durumlarına yol açar. Kireçlenmenin durumu ağrının karakteri, yanıcı mı batıcı mı olduğu, devamlılık durumu, hareket ile ilişki durumu, hastanın yaşı, hastanın işi, spor düzeyi, aktivite düzeyi, geçmişteki travmalar, farklı hastalıklara sahip olup olmadığı durumlara göre değişir. Hastanın hikâyesi iyi araştırılmalıdır. Hasta konuşturulmalı ve iyi dinlenmelidir. Hasta ve doktor arasında iyi bir güven oluşturulmalıdır” dedi.

Daha Önce Geçirilen Bir Travma da Kireçlenme Nedeni

Kireçlenmenin nedenlerinin farklılık gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Kerem Canbora, “Yaşa göre nedenler aranmalıdır. Erken yaşta kireçlenme bulgusu olan kireçlenmeler, daha önce geçirilen bir travma, çocukluk çağı hastalıkları, romatizmal sorunlar, sistemik hastalıklar, omurga sorunları ve birtakım tümörsel durumlara kadar inebilir. Nedenleri hastanın hikâyesine göre değişiklik gösterir” dedi.

Fazla Kilo, Eklemlere Yük Bindiriyor

Yük binen eklemlerin bütün vücudun ağırlığını çok küçük bir yüzeyde taşıyan eklemler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, “Fazla kilo durumunda daha fazla yük taşıma gerçekleşir. Kilolu, obez ve ileri derecede obez bir hastada aktivite düzeyi ve mesleki aktiviteler önemlidir. Aktivite düzeyi eklemlerin aşınmasını hızlandıran bir faktördür. Kilo veremeyen hastalarda protez dayanıklılığı daha az olabilir” dedi.

Yazıyı Paylaş