Kar Kimya Genel Müdürü Sayın Koray Göğebakan ile Röportaj Gerçekleştirdik

Kar Kimya Genel Müdürü Sayın Koray Göğebakan ile Röportaj Gerçekleştirdik
  • 17.01.2017
Kar Kimya Genel Müdürü Sayın Koray Göğebakan ile profesyonel özgeçmişi, firmanın kuruluşundan bugüne gelişimi, kalite kontrol ekipmanlarının boya sektöründeki önemi hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Sayın Koray Göğebakan, öncelikle okurlarımıza kısaca kendinizden ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1974 Ankara doğumluyum. Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ve akabinde Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Boya sektörü ile 1998 yılında üniversite stajım için gittiğim Alman Worlée-Chemie GmbH firmasının teknik uygulama laboratuvarlarında tanıştım. 1999 yılından beri de Kar Kimyada görev almaktayım.

Okurlarımıza firmanızın kuruluşundan bu yana gelişen süreci ana hatlarıyla anlatabilir misiniz? Ne kadar zamandır boya sektörüne hizmet vermektesiniz?

Firmamız Kar Kimya, 1990 yılında babam Kerim Göğebakan tarafından kurulmuş bir aile şirketidir. Sektörde kısa süreli bir çalışma deneyiminin ardından biraz da mecburiyetten oluşmuş bir girişimcilik hikayesi babamınki... Benim için internetin olmadığı o dönemlerde yurt dışı iş bağlantısı nasıl yapılırmış, hayalimde canlandırmak bile zor olsa da firmanın faaliyet alanı Avrupa’da yerleşik sektörlerinde çok iyi tanınan Worlée-Chemie, VMA-Getzmann, Gebr. Liebisch gibi çok iyi birkaç firmanın Türkiye temsilciliğini üstlenerek, mümessillik bazında çalışma üzerine tasarlanmış. Zaman içerisinde, yeni eklenen bazı mümessillikler ve distribütörlükler ile ve müşteri talepleri doğrultusunda ürünlerin ithalatı ve yurt içi dağıtımı konusunda da faaliyetlerimiz artarak devam etti.
Ürün gruplarınız ve hizmet verdiğiniz sektörler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şirketin kuruluş döneminde, yani 90’ların başında, en önemli hatta tek odak müşteri grubu boya, matbaa mürekkepleri ve toz boya üreticileri iken; zaman içerisinde boya tüketen sanayileri de içine alacak şekilde genişledi. Bugün Otomotiv, Beyaz Eşya, Havacılık, Ambalaj ve Paketleme endüstrisi gibi boya/matbaa mürekkebi endüstrisi ile direkt ya da dolaylı olarak ilişkili her sektöre temas eden bir yapıda olmamıza rağmen ilk göz ağrımız olan boya, mürekkep ve toz boya üreticileri bizim işimizin en büyük ve önemli kısmını oluşturuyor. kar kimya ürünlerÜrünlerimizi 3 gruba ayırıyoruz. Birincisi hammaddeler ki buradaki faaliyetimiz 1851’de kurulmuş WorléeChemie firmasının ürettiği ya da Avrupa’da dağıtımını yürüttüğü ürünleri kapsıyor. Bu grupta Su Bazlı Alkid Reçineleri, Solvent Bazlı Alkidler, Tiksotropik Reçineler, Su Bazlı Akrilik Bağlayıcılar, Su ve Solvent Bazlı 2K Akrilik ve Polyester Reçineleri, Gomalak, Dammar gibi Doğal Reçineler, Köpük Kesiciler, Yüzey Düzenleyici Katkılar ve diğer Özel Katkı Maddeleri, Özel Fonksiyonlu Pigmentler yer alıyor ki, çok geniş bir kimyasal yapıda 3000’in üzerinde kalemden bahsediyoruz. İkinci grup ürünlerimiz laboratuvar, pilot ve üretim ölçekli dispersiyon ve yaş öğütme ekipmanları. Herhalde boya sektöründeki herkes DISPERMAT® ismini duymuştur. Yüksek devirli laboratuvar mikserleri için jenerik isim haline gelmiş bu kelime aslında VMA-Getzmann firmasının ticari markası. Bu ürün grubunda 50ml ile 2000 lt arasında dispersiyon için yüksek devirli mikserlerimiz, vakumlu mikserlerimiz, basket-millerimiz ve yatay boncuklu değirmenlerimiz mevcut.
Üçüncü grup ise Kalite Kontrol Test Cihazları;
ilk iki grubun aksine burada boya üreticilerinin yanı sıra tükettikleri boyanın ve kaplamanın kalitesini test etmek isteyen her firma bizim potansiyel müşterimiz. Bu grupta Tuz Sisi, Yoğuşan Rutubet ve Çevrimli Korozyon Test Kabinleri üreticisi Alman Gebr. Liebisch GmbH firmasının temsilciliğini yürütmekteyiz ki kimileri 1990 yılından beri çalışmakta olan toplam 80’den fazla çalışır durumda test kabinimiz mevcut. Ayrıca, fiziksel boya testleri konusunda Hollanda’da yerleşik TQC firmasının temsilciliğini yürütmekteyiz. 1990’dan beri temsilciliğini sürdürdüğümüz Alman Simex GmbH firmasının 2003 yılında TQC bünyesine katılması sonucu çalışmaya başladık. Bu ürün grubunda film aplikatörleri, parlaklık ölçerler, yoğunluk kapları, sertlik elastikiyet, yapışma, ovalama mukavemeti gibi boya kalite kontrolü için çok geniş yelpazede ürünler yer almakta. Yine TQC’nin ürettiği akış kapları ise TQC logosu ile taklit edildiğine göre piyasada yaygın olarak tanındığını düşünüyoruz. Gravür ve Flekso matbaa mürekkepleri için laboratuvar ölçekli baskı prova ekipmanları üreten RKPrintCoat Firması ile de 1996 yılından beri çalışıyoruz. Yine Viskozimetreler ve Reolojik analizler için Fransız Lamy Rheology firması ile 2007’den beri süren bir iş birliğimiz mevcut. Kuru film kaplama ölçümü için Alman Phynix firmasının temsilciliğini yürütmekteyiz ve son olarak bu sene başından beri Amerikan Taber Industries firması ile çalışmaya başladık, "Taber” ismi endüstri standardı bir sürtünme ve yüzey aşınması test cihazı ile birlikte anıldığı için çok fazla tanıtmaya gerek olduğunu sanmıyorum ama kazınma, çizilme ve mar testleri için de değişik test ekipmanları mevcut olan köklü bir firma.
Satış faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
2016 yılı sanırım Türkiye’de kimsenin yüksek beklentiler içinde olmadığı bir yıldı. Üzerine bir de yazın yaşanan, tatsız olaylar da eklenince piyasanın tadının epey kaçtığını biz de gözlemliyoruz. Buna rağmen cirolarımıza baktığımızda ilginç biçimde artışlar gözlemliyoruz. Ciromuzun yaklaşık 3’te 2’sini hammadde satışları oluşturuyor. Hammadde alanında 2016 Ocak-Kasım döneminde 2015’in %26, son 5 yılın ortalamasının %20 üstüne çıkmış durumdayız, Burada su bazlı alkidler konusunda yıllardır beklediğimiz kırılma sanırım gerçekleşiyor. Bu sebeple biz de yıl içinde kadromuzu bu alanda genişlettik. Dispersiyon cihazlarında hafif bir düşüş bekliyorduk ama yıl sonuna doğru orada da bir toparlanma var. Korozyon cihazları beklentilerin çok ötesinde iyi gidiyor. Test cihazlarında ise, son 2 aydır inanılmaz bir yoğunluk mevcut.

Boya sektörü hakkında değerlendirmelerinizi öğrenebilir miyiz? Kalite Kontrol ekipmanlarının boya sektöründeki önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

15 yıl önce kalite kontrol sadece büyük boya firmalarında ve büyük endüstriyel boya kullanıcılarında ele alınan bir konu idi. Günümüzde özellikle marin ve endüstriyel boyalar için kalite kontrol, boya üreticilerinin yanı sıra boya uygulayıcılarının da önem verdikleri bir konuya dönüşmüş durumda. Sanırım bunda en önemli sebep, ülkemizin otomotiv ve otomotiv yan sanayi alanındaki atılımları. Otomotiv sektörüne ürün verirken ürünün üzerindeki boya ve kaplamanın kalitesi çok büyük önem taşıyor zira ürün geri dönüşlerinin maliyeti boya ya da kaplama maliyetinden çok daha büyük oluyor. Aynı şekilde toz boya sektöründe küçük boyama atölyeleri bile Qualicoat belgesi almak için uğraşıyorlar. Endüstriyel boya uygulayıcıları ve onların müşterileri kalitenin testi konusunda oldukça hassaslar. Bu dönüşümün nispeten az yaşandığı alan ise dekoratif boyalar ve inşaat boyaları. Zira bizim ülkemizde "kendin-yap” sektörü çok gelişmediğinden, sektörü "boya ustalarının” talepleri ve fiyat/vade opsiyonları belirliyor. İnşaat ve dekoratif boya piyasası büyük ölçüde konsolide olmuş durumda ve piyasada kalan oyuncular, zaten kendi ürünlerinin kalitesini çok iyi değerlendirecek ekipmanlara sahipler. Yine de geçtiğimiz yıllarda yapılan TS5808 - TS EN ISO 13300 değişiklikleri boya kalitesinin sınıflandırılması açısından çok olumlu oldu. Şimdi tüketicinin bilinçlenmesi ve aldığı boyanın fiyat etiketinin yanı sıra sarfiyat ve kalite sınıflarının bulunduğu etiketi de değerlendirmesi gerekiyor. TSE’nin de beyanedilen boya sınıflarına uygunluğu rutin olarak titizlikle kontrol etmesi oldukça önemli.
Müşterilerinizin firmanızı tercih etmesinin sebebi sizce nedir? Müşterilerinizin memnuniyetini sağlamak adına sunmuş olduğunuz hizmetler nelerdir?
Ucuz fiyatlarımız diye yanıtlamak isterdim ama maalesef biliyoruz ki Kar Kimya ucuz fiyatları ile tanınan bir firma değil. Sanırım müşterilerimiz biliyorlar ki 1992 yılında satın aldıkları Dispermat bozulursa Kar Kimya, üreticinin de verdiği destek ile gelir ve cihaz teknik olarak hala tamir edilebiliyorsa, yedek parçası bulunabiliyorsa ne kadar eski olduğuna bakmaksızın servis verir. Bizim ürünlerimizin ilk yatırım maliyetleri daha pahalı olsa da kullanım ömürlerinin uzunluğu sayesinde uzun vadede daha ekonomik olduğunu hesaplayan firmalar sanırım bizi tercih ediyor. Bu durum sadece Dispersiyon Makinaları ve Test Cihazları ile sınırlı da değil. Hammadde konusunda da benzer bir durum söz konusu. Örneğin, 2K akrilik bir reçine sattığımız bir müşterimiz var. Firma zaten benzer bir 2K akrilik bir reçineden kendi reaktörlerinde onlarca ton üretiyor. Ancak sanırım ürünlerimizin teknik bir farkı olmalı ki küçük miktarda da olsa bizden bu ürünü satın alıyorlar. kar kimyaBir de biz ürünlerimizi iyi tanıyoruz, ortaya çıkan teknik sıkıntıları Worlée’den de aldığımız destekle çok hızlı çözebiliyoruz. Gerektiğinde müşterilerimizi kendi laboratuvarlarında ziyaret ederek ürünlerimizin kullanıldığı boyaları formüle etmelerine bizzat yardımcı olabiliyoruz. Laboratuvar ölçekli dispersiyon imkanları yeterli olmayan firmalara daha çok yardımcı olabilmek için 2003 yılında bünyemizde bir laboratuvar kurduk. Bu tür müşterilerimizi laboratuvarımıza çağırıyoruz, çalışmaları bizim laboratuvarımızda gerçekleştirip, ilk testlerini birlikte yapıp, ürün numunelerini müşterimize vererek uğurluyoruz. Bizim iş hacmimizde bir firmanın yılda 15-20 kere kullandığı bir laboratuvara yatırım yapması hatta yer ayırması bile tuhaf olarak değerlendirilebilir. Ancak biz komodite ürünler satmıyoruz ve teknik ürünler de teknik satış gerektiriyor. Burada yaptığımız çalışmalardan elde ettiğimiz geri dönüşler 13 sene önce ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor.
Çalışan profiliniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Geçtiğimiz günlerde bunu bir müşterimiz de sordu bize. Tahminlerini öğrenmek istediğimizde ise, "15-20 kişi” cevabını aldık. Müşterilerimiz sanırım bizi daha kalabalık sanıyor, ancak 6 kişilik bir personel kadromuz var. "Müdür”le birlikte toplam 7 kişiyiz. Tabii bu da her sabah bizimle işe gelip her akşam bizimle eve dönen labradorumuz "Müdür”ün bizi ne kadar iyi yönettiğinin bir göstergesi sanıyorum(!)

Piyasadaki ürünlerinizin uzun vadede varlığını sürdürebilmesi için ne gibi konulara önem veriyorsunuz?

Bizim için her satış, bir sonraki satış için atılmış bir tohum aslında. Memnun bir müşteri, başka bir müşteri ile tanışmanıza her zaman vesile oluyor. Hele de bizim sektörümüzdeki personel sirkülasyonu yüzünden eski müşterinizin yeni müşteri olma potansiyeli de yadsınamaz. Bu çerçevede müşteri memnuniyetini önemsiyoruz ve hızlı, uygun fiyatlı ve güvenilir servis bu işin olmazsa olmazı. Elbette ki tedarikçi partnerlerimizin desteği olmadan bunu sağlayabilmemiz mümkün değil. Bu sebepten ötürü tedarikçilerimizi seçerken çok titiz davranıyoruz, uzak doğu menşeili ürünlerden ve tedarikçilerden özellikle uzak duruyoruz. Tedarikçi partnerlerimizin çoğu ile çeyrek asırı geçen bir iş birliğimiz mevcut, bu da işimizi oldukça kolaylaştırıyor.

Boya sektörü hakkındaKar Kimya olarak 2017 yılı için hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Dünya zor zamanlardan geçiyor, bölgemizin durumu malum, ülkemizin de kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan sıkıntıları mevcut. 2016 son çeyreğinde yaşanan döviz kurlarındaki dalgalanmalar hedef belirlemeyi, beklenti oluşturmayı zorlaştırıyor. İnsanların yatırım yapmaları için, hele de bizim sattığımız test cihazları ve lab ekipmanları gibi üretimi direkt ilgilendirmeyen ertelenmesi kolay projeler için yatırım yapmaları için iyimser bir modda olmaları gerek. Yine de bizim için çok iyi bir yıl olarak gerçekleşmekte olan 2016’yı ticari anlamda tekrarlamak temel hedefimiz olarak görüyoruz. Hammadde konusunda ise attığımız birçok tohumun filizlenmesi an meselesi, üzerinde uzun yıllardır titizlikle çalıştığımız bu projelerin gerçekleşmesini umut ediyoruz.
Sektöre iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
2017’nin tüm boya, toz boya, matbaa mürekkebi ve ilintili sektörlerdeki dostlarımıza öncelikle sağlık ve ülkemize, bölgemize ve bütün dünyaya barış getirmesini dilerim. Bu ikisinin değerini kaybetmeden anlamak zor. Bazen gündelik işlerimizin içinde kaybolup bunların değerini unutuyoruz ve bunlar olmadan elde edilenlerin de kıymeti olmuyor. Önce sağlık, sonra barış ve sonra da yüksek katma değerli bol üretim ve bol kazançlar temenni ediyorum.

Yazıyı Paylaş