İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç ile Röportaj

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç ile Röportaj
  • 02.11.2018

İZAYDAŞ Genel Müdürü Sayın Muhammet Saraç, İZAYDAŞ’ın çalışmaları ve projeleri  hakkında sorularımızı yanıtladı.

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç

Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

12.01.1966 tarihinde Şavşat/Artvin´de doğdum. İköğretimi İzmit Ziya Gökalp İlköğretim Okulu’nda tamamladım. Orta ve lise eğitimimi ise İzmit İmam Hatip Lisesi’nde tamamladıktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi K. Mühendislik Fakültesi´nden 1988 yılında elektrik mühendisi olarak mezun oldum. 1990 yılında elektrik proje mühendisi olarak Adapazarı Goodyear Lastik Fabrikası’nda çalışmaya başladım. Sırası ile enerji koordinatörü, enerji merkezi amiri ve mühendislik geliştirme uzmanı olarak 16 yıla yakın bir süre çalıştım. 2005 –2009 yılları arasında İZGAZ’da idari ve mali işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yaptım. 2008 yılında İZGAZ’ın yasal özelleştirme sürecinde aktif rol aldım. Çalıştığım sürece yurt içi ve yurt dışında Türkçe ve İngilizce olarak teknik, idari ve kişisel gelişim konularında çok çeşitli kurs, seminer, eğitim, konferans ve programlara katıldım, sertifika ve yetki belgeleri aldım. Çalışma hayatım sırasında ilk olarak İktisat ön lisansını tamamladım. Sonrasında ise Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü´nde İşletme Bölümü yüksek lisansımı aldım. Halen Kocaeli Üniversitesi’nde doktora çalışmalarına devam etmekteyim. 5 Mayıs 2009 tarihi itibariyle Genel Müdür olarak İZAYDAŞ ailesine katıldım. İyi derecede İngilizce ve Arapça biliyorum. İkisi kız, üç çocuk babasıyım.İZAYDAŞ Genel Merkezi

Türkiye’nin ilk atık bertaraf tesisi olarak İZAYDAŞ’ın ana faaliyetleri ve tesisleri hakkında bilgi verir misiniz?

Gelişen teknolojinin insan yaşamına sunduğu olanakların yanında, bu gelişmenin çevreye verdiği kirliliğin boyutu her geçen gün hızla artıyor. Hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması için teknolojinin gelişmesine bağlı olarak endüstrileşmenin de  artması kaçınılmaz. Bu artış da beraberinde var olan doğal kaynakların hızla tükenmesine ve çeşitli atıkların ortaya çıkmasına neden olmakta. Şirketimiz, 1996 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından kuruldu. Kurulma amacı, Çevre Kanunu’na uygun olarak evsel ve endüstriyel atıkların bertarafını sağlamaktı. Bu çerçevede İZAYDAŞ Türkiye’deki ilk atık bertaraf tesisi olarak bir taraftan bu atıkların bertarafını sağlarken diğer taraftan elektrik enerjisi üreterek atıkları değere dönüştürmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞolarak faaliyetlerimiz ile ilgili tüm yasal gereklikleri  ödün vermeden yerine getiriyoruz. ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 10002, ISO 17025, ISO17043 ile ISO 50001 ve ISO 27001 standartlarına uygunluk  belgelerine sahibiz.

Şirketimiz bünyesindeki tesisler ise;

Klinik ve Tehlikeli Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, Düzenli Depolama Alanları, Atık Nakliye Hizmetleri, LFG, Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, Atık Ara Depolama Tesisi, İZAYDAŞ Laboratuvarı, Atık Alım Gemileri, Deniz Yüzeyi Süpürgeleri ve Deniz Kontrol ve Koruma Uçağı, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Çöp Sızıntı Suyu Arıtma ve Geri Kazanım Tesisi, Biyogaz Entegre Enerji Üretim Tesisi, Yuvacık Barajı kanal tipi Hidroelektrik Santrali (HES) projesidir.

İZAYDAŞ’ın misyonu ve vizyonu hakkında bilgi verir misiniz?

Vizyonumuz; tecrübemizle teknolojiyi birleştirerek, kendini sürekli yenileyen, çevre ve sanayi dostu, müşteri odaklı, sektöre öncülük eden lider atık değerlendirme kuruluşu olmaktır. Misyonumuz ise; sürdürülebilir çevre ve sağlıklı toplum için, atık değerlendirme ve bertaraf konusunda etkin uygulamalar ve çözümler üreterek, toplumsal çevre bilincini artırmaktır.

Hedef ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Birçok devam eden projemiz var. Bunların ilkini Evsel Atık Yakma Tesisi ve Enerji Üretimi Projesi oluşturuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde evsel atıklar için 2 bin ton kapasiteli bir tesis yapılacak. Şu an Kocaeli’nde evsel atıkları şirketimiz bünyesinde depolayarak bertaraf ediyoruz. Fiziki olarak bir yeri kullanıyoruz ve bu sonunda dolacak. Gidişata bakıldığında bizim 3-4 yıllık kapasitemiz kaldı. Bir sonraki adıma hazırlık yapmamız gerekiyor. Büyükşehir Belediyemizin  öncülüğünde evsel atık yakma ve enerji üretiminin gerçekleşeceği bir tesis projesi üzerinde çalışıyoruz. Yatırımımız 2 bin ton kapasiteli, yaklaşık  40-45 MW kurulu gücü olacak ve yılda 300 milyon Kwh yakın enerji üretecek. Diğer devam eden projelerimiz de Gemi Atıkları Kabul Tesisi’nin yapılması, Deniz Acil Müdahale Yetki Belgesi’nin alınması, atık hazırlama RDF/ ön işlem yapılması, ERP (ll.faz), Software Altyapısı Entegrasyonu’nun tamamlanması, geri kazanım çalışmaları, LFG tesisi sera yapımı, biten depolama alanlarının  yeşillendirilmesi, ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Sistemi Belgesi’nin alınması ve CRM sistemi kurulması  olarak sıralayabiliriz.
Laboratuvar ve Ar-Ge faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
İZAYDAŞ Laboratuvarı Yeterlilik Testi Sağlayıcısı olarak, hizmet verdiğimiz kapsamlarda Türkiye’deki ISO 17043 Akreditasyon Sertifikası’na sahip tek laboratuvarız. Başta çevre laboratuvarları olmak üzere birçok faaliyet alanındaki laboratuvarlara yeterlilik testi alanında hizmet veriyoruz. Gerek yeterlilik testi turları gerekse referans materyal üretimleri ile attığımız adımlar ile bu hizmetlerin ithal edilmesinin önüne geçmiş olacağız ve bu hizmetler Türkiye’de yapılabilecek. İZAYDAŞ olarak yeterlilik  testlerinde biz hizmete başlamadan önce ilgili laboratuvarlar yurt dışından  hizmet alımı yapıyorlardı. Şimdi ise yavaş yavaş bize doğru yönelmeye başladı. Laboratuvarla ilgili geleceğe yönelik bir vizyon çizdik. Laboratuvarımızda artık  300 civarında parametreye bakabiliyoruz. Parametreler ile ilgili Bakanlık’tan Yeterlik Sertifikası’na ve TÜRKAK’tan Akreditasyon Sertifikası’na sahibiz. Laboratuvarımızda bir yandan işletme analizlerimizi devam ettirirken diğer yandan sürekli kapsam genişleterek piyasaya da hizmet veriyoruz.İZAYDAŞ Teknik Birimi

Gerek yeterlilik testi turları gerekse referans materyal üretimleri ile attığımız adımlar ile bu hizmetlerin ithal  edilmesinin önüne geçmiş olacağız ve bu hizmetler Türkiye’de yapılabilecek.

Ar-Ge projelerine gelince, öncelikle TÜBİTAK ve Kocaeli Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerimizle iş birliği içinde olduğumuzu belirtmek isterim. Öte yandan tesisimizde mevcut proseste iyileştirmeler yapıp, alternatif yedek sistemler oluşturduk. Toz karbon püskürtme sistemini yaptık ve devreye alındı.  Uçucu küller ile ilgili bir deneme yaptık, başarılı oldu. Şu anda da patentlendirme için çalışıyoruz.

Eklemek istedikleriniz…

8-10 Kasım tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek TURKCHEM 2018 Uluslararası Kimya Sanayi Fuarları’ndan ChemLab Eurasia’da biz de İZAYDAŞ Laboratuvarı olarak yerimizi alıyoruz. TURKCHEM 2018’in yeni katılımcı ve ziyaretçilerine verimli bir fuar deneyimi yaşatacağını umuyoruz. Sektördeki yeniliklerin tanıtılıp sorunların konuşulacağı organizasyonda emeği geçen herkese başarılar diliyorum.  

Yazıyı Paylaş