Robotlar ve CNC makineleri dünyadaki tüm endüstriler gibi otomotiv sektöründe de üretim verimliliğine büyük katkıda bulunuyorlar. Verimliliğin en kritik kıstaslardan biri olduğu günümüzde, robotlar, bu teknolojiyi akıllıca kullanan firmaların rekabet ortamında öne çıkmasını sağlıyor.
Japon devi
FANUC, dünyanın dört bir yanındaki otomotiv endüstrisinde kullanılmak üzere uygulamada farklı özelliklere sahip robotları ve otomotiv üretim hatlarını iyileştirmeye yönelik opsiyonlarıyla tüm ihtiyaçlara çözüm oluyor. FANUC robotları, 0.5kg’dan 2.300kg’a kadar kaldırma kapasitesine sahip geniş bir model aralığında üretiliyor.
Robotlar fabrikalarda zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor
Kurulumu olabildiğince hızlı ve kolay hale getiren, hazır tak-çalıştır teknolojilerini içeren FANUC çözümleri, özellikle geleceğe dönük akıllı fabrikalarda kullanıma son derece uygun.
Kullanıma hazır bu teknolojiler duruş sürelerini etkin bir şekilde minimize ederken, kullanıcılar ihtiyaçlarını göre basit menülerde kolaylıkla kendi çözümlerini oluşturabiliyor. Çağın en büyük gereksinimlerinden biri olan enerjinin verimli olarak kullanılması kapsamında tüm FANUC ürünleri maksimum enerji verimliliği göz önünde bulundurularak tasarlanıyor. FANUC, mümkün olan maksimum verimi en düşük enerji tüketimi ile Akıllı enerji tasarrufu özellikleri ve servo teknolojisi ile çözümlüyor. FANUC ürünleri; üretim miktarı, verimlilik ve hız dışında birçok farklı faktörü de kapsayacak şekilde, fabrika alanının en optimum şekilde kullanılabilmesi için geliştiriliyor.
FANUC teknolojileri otomotiv sektörü için ideal çözümler sunuyor
Robotlar, otomotiv sektöründe üretim hattının hemen hemen her aşamasında kullanılıyor.
Yüksek düzeyde verim gerektiren, tekrar eden ve insan sağlığı için riskli olabilecek görevler, robotların çokça tercih edilmesinin en önemli sebepler arasında yer alıyor.
Daha düşük bakım maliyetleri ve kolay kurulum
FANUC tarafından, fabrikaların ihtiyaçları doğrultusunda, ağırlıklı olarak, punta kaynak, araç gövde komponent transferi, mastik, ark kaynak, araç ölçümü, boya gibi uygulamalar için otomotiv kaporta üretim hatlarında kullanılan robotlar üretiliyor.
Ayrıca görsel işleme ürünleri, kuvvet sensörü, yörünge hızlandırma opsiyonları, ZDT olarak adlandırılan robotlar ve bağlı çevre ekipmanlarının haberleşebildiği, takip edilebildiği ve olası problemlerin oluşmadan fark edilmesinin sağlandığı IoT çözümleri de FANUC tarafından sunuluyor.
Robotlarının yanı sıra FANUC; CNC, lazer, Power Motion, Robodrill, Roboshot, Robocut teknolojileri ile tek ortak platform üzerinden aksiyon alarak ek ara yüz ve kablolama ihtiyacını en aza indirgiyor. Çözümler arasında çok yönlü montaj şekillerinin yanında küçük izdüşümlerine sahip hızlı ve ince punta robotları, kompakt işleme merkezleri ve tanımlanmış güvenlik bölgelerine göre robotun çalışma alanını kesin olarak belirlemeye olanak veren akıllı DCS (Dual Check Safety) yazılımı da yer alıyor.
Öte yandan FANUC’un 900kg - 2.300kg taşıma kapasite aralığındaki dört robot modeliyle araç komplesi transferinde rol oynayan M-2000 robot serisi; geleneksel konveyörlere göre verimlilikleri, daha düşük bakım maliyetleri ve kolay kurulumlarıyla farkını gösteriyor.
Yüz binin üzerinde kurulu robot
FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, FANUC’un Amerika, Asya ve Avrupa pazarlarındaki otomotiv devlerinin üretim hatlarında faaliyet gösteren yüz binin üzerinde kurulu robotu olduğunu belirtiyor. Yiğit, dünyanın ileri gelen saygın otomotiv üreticilerinin her geçen gün gelişen FANUC teknolojilerini kullandığını aktarıyor.
IoT teknolojileriyle donatılacak olan gelecekte, otomotiv sektöründe bugünün çok daha üzerinde bir verimlilik seviyesi oluşacağını ifade eden Yiğit, gelecek yıllarda network üzerinden birbirine bağlı hareket edebilen, karar ve planlama sunabilen daha ileri teknolojilerin kullanılacağını tahmin ediyor.
FANUC olarak modüler fakat kesintisiz veri akışı sağladıklarına dikkat çeken Alper Yiğit, sözlerine şöyle devam etti: “Yüksek enerji verimliliğine sahip, alan tasarrufunun maksimum düzeyde gerçekleşeceği, insan-makine işbirliği üzerine kurulu yepyeni bir üretim modelinin içindeyiz ve her geçen gün köklü değişimlere yol açacak yeni modellerimizi geliştiriyoruz. Geleceğin dünyasında robotlar, tüm zorlu görevleri yerine getirerek insanların değerli zamanlarını daha hafif, daha vasıflı veya zorlu görevlere ayırmalarına olanak tanıyacaktır.”