İBA Kimya Genel Müdürü Tulga Dal ile Keyifli Bir Sohbet Gerçekleştirdik

İBA Kimya Genel Müdürü Tulga Dal ile Keyifli Bir Sohbet Gerçekleştirdik
  • 10.02.2016
İBA Kimya Genel Müdürü Sayın Tulga Dal ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Ar-Ge’ye büyük önem verdiklerini aktaran Dal, geliştirdikleri ürünler hakkında bilgi verdi. Okurlarımıza kısaca kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz? 1970 Ankara doğumluyum. Ted Ankara Koleji’nin ardından ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nü bitirdim. 1996 yılından bu yana firmamızın çeşitli bölümlerinde görev aldım. 2009 yılı itibari ile İBA Kimya’nın Genel Müdürlük görevini yürütmekteyim. İBA Kimya’nın kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? Üretim tesisleri, makine parkı ve istihdam edilen personel sayısı, bunların yanı sıra ciro, üretim hacmi gibi veriler de göz önüne alındığında İBA Kimya’nın günümüzdeki yapısı nedir? İBA Kimya, 1977 yılında Ankara’da kuruldu. Ahşap boya vernikleri ve sanayi boyaları alanında faaliyetlerini sürdürdü. 1995 yılında ülkemizin sektördeki dördüncü elektrostatik toz boya üretim tesisini kurdu. 2006 yılında ahşap boya ve vernikleri alanında İspanyol Valresa firması ile ortaklık kurdu. 2016 yılına geldiğimizde 300 milyon TL cirosu ve 500 çalışanı ile Ankara, Kayseri ve Slovakya’da üretim yaparak, bölgesinde lider kuruluşlar arasında yerini aldı.

İBA Kimya başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? İBA Kimya’nın ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Ahşap boya verniklerinde Valresa markamızla; kullanıma hazır yüksek katılı poliüretan ürünler, UV ile kürlenen sistemler ve su bazlı, yangın geciktirici kaplamalar ile hizmet vermekteyiz. İbavet markamızla da mobilya sektörüne poliüretan ve selülozik geniş yelpazeli ürünler sunmaktayız. Elektrostatik toz boya ürünlerimizle ev aletleri, mimari, mobilya, sanayi makinaları, elektrik ve aydınlatma, otomotiv sektörlerine hizmet veriyoruz. Müşterilerimizin ürünlerine katma değer sağlayacak çözümler sunmayı hedefliyoruz. Gelişmiş Ar-Ge ve üretim teknolojimizle geniş seçenekli ürün çözümleri sunabiliyoruz. Ürünlerimiz arasında; süper dayanımlı dış cephe toz boya ürünleri, antigrafiti, güneş ışığını yansıtan toz boyalar, timsah desenli, krom, inox ve çeşitli pütürlü desenlerde dekoratif ürünler, yüksek sıcaklığa dayanıklı ürünler, düşük derecelerde kürlenen parlak ve mat ürünler yer almaktadır. İnovasyon ve Ar-Ge alanlarında İBA Kimya firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir? ‘Taze tut’ adı altında yürüttüğümüz TUBİTAK destekli proje ile meyve ve sebzelerin saklandığı ortamda daha uzun süre taze kalmasını sağlayan boya geliştirdik. Bunun dışında Ar-Ge alanında yapmış olduğumuz faaliyetler neticesinde geliştirdiğimiz özel ürünlerimiz; yumuşak dokunuş toz boyalar, "Corrshield” yüzey işlem kimyasallarını azaltan veya kullanımdan kaldıran toz boyalar, ince film ve ultra ince film toz boyalar, hijyenik toz boyalar, polyester döküm pres kalıp içi toz boyalardır.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında ağırlıklı olarak hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

Müşteri beklentilerinin en iyi şekilde belirlenerek, bunların eksiksiz karşılanmasını amaçlıyoruz. Yurt içinde 5 bölge müdürlüğü ve 3 bayi teşkilatından oluşan kapsamlı bir satış ağı ile satış ve teknik servis hizmeti veriyoruz. Bölge-bayi stoklarından müşteri taleplerini en kısa sürede karşılıyoruz. İBA Kimya’nın ihracatı süreklilik gösteren bir artış trendi içinde bulunuyor. Almanya, Polonya, Slovakya ve Rusya’da şubelerimiz aracılığı ile müşterilere satış ve teknik hizmetler veriyoruz. Orta ve doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine temsilciliklerimiz aracılığı ile ihracat gerçekleştiriyoruz. İBA Kimya’nın çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz? Yeni nesillere, çevresel kirlenmenin yol açtığı etkilerin bütünüyle ortadan kaldırılmış bir dünya bırakmayı ve faaliyetlerimizde insan sağlığını koruyarak iş güvenliğini sağlamayı ilke edindik. Bu amaçla entegre yönetim sistemi kurduk ve titizlikle sürdürüyoruz. Elektrostatik toz boya üretim ve satış faaliyetlerimizden kaynaklı iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemeye yönelik sistemlergeliştirdik. Toprak, hava ve su kirliliğine neden olabilecek süreçleri kontrol altına alarak atıklarımızı azaltıp, geri kazanımı arttırdık.Geliştirdiğimiz "CorrShield” toz boyalar ile boyama öncesinde malzeme üzerinde yapılan kimyasal ön işlem sürecini ortadan kaldırıp, çevreye daha az atık oluşmasını sağladık. Bunun yanında geliştirdiğimiz düşük sıcaklıkta kürlenebilen toz boyalar ile enerji tasarrufu sağladık. Türkiye’deki endüstriyel boya, kaplama ve yüzey işlemleri sektörleri hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Bu sektörler açısından, sizce Türkiye’nin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Türkiye’de endüstriyel boya pazarı, toplam boya pazarının %40’ını oluşturmaktadır. Endüstriyel üretimlerin dünyada batıdan doğuya kaymakta olduğunu görüyoruz. Türkiye bu değişimden pay almaktadır. Boya sektörü olarak biz hazırlıklıyız. Teknoloji ve kapasite olarak yeterli durumdayız. Her sektörden müşterilerimizin özel ürün taleplerinde artış gözlemlemekteyiz. Her geçen gün kalite kriterleri artmakta, beklentiler yükselmektedir. Geliştirdiğimiz yeni teknolojiler ile bu beklentileri karşılamaya çalışıyoruz. İBA Kimya’nın yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için İba Kimya’nın yatırım planları var mı, varsa nelerdir? Çevreye ve insana saygılı ürünler olan su bazlı, uv ile kürlenen ve toz boya ürünleri alanında yatırımlarımız ve kapasite artırımlarımız devam ediyor.

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU