Gürcan Karakulak ile Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik

Gürcan Karakulak ile Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik
  • 23.05.2022
Honeywell Türkiye ve Azerbaycan Bölge Satış Müdürü Sayın Gürcan Karakulak ile Keyifli Bir Röportaj Gerçekleştirdik. Honeywell Türkiye ve Azerbaycan Bölge Satış Müdürü Sayın Gürcan Karakulak ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Sayın Karakulak, Fortune 100 listesinde yer alan Honeywell şirketinin hizmet verdiği sektörler ve faaliyetleri ile ilgili değerli bilgiler paylaştı. Keyifli okumalar… Okurlarımıza kendinizden ve özgeçmişinizden bahseder misiniz? Merhabalar, İstanbul’da doğup büyüdüm ve lisans eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde tamamladım. 20 yıldır uluslararası firmalarda endüstriyel otomasyon üzerine çalışıyorum. Öncelikle proje ve servis mühendisi olarak işin operasyonel tarafında görev aldıktan sonra 2010 yılından itibaren kariyerimi satış üzerine yoğunlaştırdım. Şu anda Honeywell’de Proses Çözümleri iş biriminin Türkiye ve Azerbaycan’dan sorumlu satış müdürlüğü görevini yürütüyorum ve Honeywell’in Türkiye’deki yapılanması olan Honeywell Teknoloji A.Ş.’nin de yönetim kurulunda yer alıyorum. Evliyim, iki çocuğum var.

Firmanız hakkında neler söylemek istersiniz? Başarı politikanızı oluşturan kriterler nelerdir?

Honeywell, Amerika’da kurulmuş ve Fortune 100 listesinde yer alan çok uluslu bir teknoloji şirketidir. Dünya üzerindeki 100.000’in üzerinde çalışanıyla; havacılık ve uzay ürünleri ve hizmetleri; binalar ve endüstri için kontrol teknolojileri; emniyet ve üretkenlik çözümleri ve özel kimyasal malzemeler gibi endüstriye özel çözümler sunmaktadır. Honeywell’in başarı kriterleri ve amaçları, yenilikçi teknolojileri geliştire rek müşterilerine en iyi değeri ve hizmeti sunarak sürdürülebilir bir büyüme trendini yakalamak; bunu yaparken de uluslararası etik değerleri ve sosyal sorumluluğu en üst seviyede uygulayabilmektir.

Hangi sektörlere hitap etmektesiniz? Ürün çeşitleriniz nelerdir?

Petrol-Gaz, Rafineri, Kimya ve Petrokimya başta olmak üzere; önde gelen tüm üretim ve enerji sektörlerine, ticari binalardan, havacılık ve uzay endüstrilerine kadar ürün ve hizmetlerimizi sunuyoruz. Örneklendirecek olursak; • Endüstriyel alanda; otomasyon (kontrol ve emniyet) sistemleri, saha ölçüm cihazları, endüstriyel yakma sistemleri, yangın ve gaz algılama dedektörleri, endüstriyel nesnelerin interneti, veri analizi ve optimizasyon yazılımları, kişisel koruyucu ekipman, • Rafineri ve Petrokimya sektörlerinde üretim teknolojileri ve “know-how” lisanslama , • Binalarda; bina yönetim sistemleri, havalandırmaısıtma- soğutma kontrolü, güvenlik (kamera ve kartlı geçiş) çözümleri, yangın algılama ve söndürme sistemleri, • Perakende ve lojistik sektörüne özel yazılım çözümleri, el bilgisayarları, barkod okuyucular, endüstriyel sensörler, • Soğutucu gazlar, özel kimyasallar, gelişmiş fiber ve kompozitler, • Havacılık ve uçak içi yazılım/navigasyon sistemleri, uçak/helikopter motorları ve güç üniteleri.

Geçtiğimiz yıl pandemi etkilerinin yoğun hissedildiği bir yıl oldu ve bu etkiler hali hazırda devam ediyor. Firmanız bu durumdan nasıl etkilendi ve ne gibi önlemler aldı?

2020 ve 2021 yılı, pandemiyle karşı karşıya kaldığımız ve adapte olmaya çalıştığımız yıllardı. Tüm Dünya ekonomisi ile birlikte Honeywell de etkilendi ve çalışanlarının sağlığını koruyacak ve modern hayatı işler kılacak kritik altyapıları destekleyecek şekilde çalışmalarını sürdürdü. Pandemi, endüstriler arasında değişimi hızlandırdı ve yeniliği teşvik etti. Honeywell, insanları güvenli bir şekilde işe, etkinliklere ve seyahate geri getirmeye odaklandı. Endüstriyel müşterilerimizde fabrikaların uzaktan veya minimum insanla üretime devam edebilmesi için yazılım ve otomasyon teknolojilerini hayata geçirdik. Sağlık ve üretim sektöründeki çalışanlar için yüksek koruyucu maske üretimlerimizi artırmak amaçlı dünyanın her yerine yeni tesisler açtık, görüntü işlemeyle ateş ve maske takibi sistemleri geliştirdik, uçak ve toplu taşıma için ultraviyole ışınlarla virüsleri etkisiz hale getirecek sistemleri hayata geçirdik.

Ar-Ge’nin firmanız için önemi nedir? Son dönemlerde yürütmüş olduğunuz Ar-Ge projelerinizden bahseder misiniz?

Honeywell olarak, Dünyamızı daha akıllı, daha güvenli ve daha sürdürülebilir kılmak için sürekli teknoloji geliştirmeye devam ediyoruz. Dünya her bölgesinde yer alan 148 adet mühendislik ve araştırma merkezimizde toplam 16.000 mühendisimiz çalışıyor ve bu sayının yarısını yazılımcılar oluşturuyor. 30.000’in üzerinde patent ile hayatımıza dokunan birçok noktada Honeywell’in imzasını görmek mümkün. Örnek verecek olursak; uçaklardaki kokpit ve yaklaşım sistemleri, bina kontrol sistemleri, araçlarımıza koyduğumuz akaryakıtların üretim teknolojileri, tüm eşyalarımızda kullanılan plastik ürünlerin üretim teknolojileri, süpermarket buzdolapları ve araç klimalarında kullanılan gazlar gibi birçok noktada Honeywell patentli teknolojisini ve “know-how”ını görmek mümkün. Son dönemdeki en büyük odak noktasını sürdürülebilirlik ve net sıfır karbon hedefleri olarak görüyoruz. Honeywell bu alanda büyük Ar-Ge yatırımları yapmaya devam ediyor. Bataryalı enerji depolama sistemleri, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı, Hidrojen üretimi ve kullanımı teknolojileri, karbon yakalama ve saklama teknolojileri, düşük küresel ısınma potansiyelli soğutma gazları, plastiğin kimyasal geri dönüşümü teknolojileri, bu alanda Honeywell’in çalıştığı konu başlıklarının önde gelenleri.
Firmanızın başlattığı ya da öncülük ettiği bir sosyal sorumluluk projesi varsa bunlar hakkında bize bilgi verir misiniz?
Honeywell’in Kurumsal Sosyal Sorumluluğunun önemli bir unsuru da toplum yararına projeler ve yatırımlardır. Küresel anlamda bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) eğitimi, kapsayıcılık ve çeşitlilik, insani yardımlar, çocuk ve aile güvenliği gibi programlarımız mevcut. Örnek olarak ABD Uzay ve Roket Merkezi’nde (USSRC) düzenlenen uzay kampı programı Honeywell Liderlik Akademisi’ni verebiliriz. Dünyanın dört bir yanından 16-18 yaş grubundaki lise öğrencilerinin; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında kendilerini geliştirmelerinin hedeflendiği programa, 45 ülkeden 300 civarında öğrenci katılım sağlıyor. Son yapılan programa da Türkiye’den iki lise öğrencisi katıldı.
Daha sürdürülebilir bir dünya adına üretim yaparken almış olduğunuz önlemler nedir? Bu çerçevede firmanızın sürdürülebilirliğe bakış açısını tanımlayabilir misiniz?
Honeywell, 2035 yılına kadar “net sıfır” olma sözü verdi, önümüzde fazla bir zaman kalmadı. Sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik çok büyük adımlar attık, 2004’teki duruma oranla %90 azalma sağlandı. Son 15 yılda 5.700 sürdürülebilirlik projesini hayata geçirdik. Diğer bir önemli nokta, ileriye dönük Ar-Ge çalışmalarımızın %50’sinin çevresel veya sosyal sonuçların iyileştirilmesine yönelik olma niyeti ve hedefidir. Sürdürülebilirlik konusundaki çalışma alanlarımızdan örnekleri az önce paylaşmıştık.
Gelecek yıllara dair hedeflerinizden bahseder misiniz? Önümüzdeki yıllarda firmanızı ne gibi yenilikler beklemekte?
Tüm Dünyada öne çıkan iki büyük eğilim olduğunu görüyoruz: Dijitalleşme ve Sürdürülebilirlik. Honeywell de Dünyanın değiştiği ve dönüştüğü bu dönemde, yenilikçi teknolojileri geliştiren, bu yöndeki trendleri yönlendiren ana oyunculardan biri olma hedefinde. Şirketimizi tamamen bir endüstriyel yazılım ve dijital teknoloji firmasına dönüştürmek için gerekli adımları atıyor ve yapılanmamızı gerçekleştiriyoruz. Bunları yaparken de ana prensiplerimiz olan etik, kapsayıcılık ve farklılıklara saygıyı en üst seviyede uygulamayı hedefliyoruz.  

Yazıyı Paylaş