2007 yılından beri boya sektöründe faaliyet gösteren Güray Kimya'nın Genel Müdürü Berk Güray ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Berk Güray; firmasının günümüzdeki yapısından boya sektörüne sunduğu ürün grupları ve Ar-Ge çalışmalarına kadar pek çok önemli konuda değerli bilgiler paylaştı.
Öncelikle bizlere kendinizden ve kariyer yolculuğunuzdan bahsedebilir misiniz?
İzmir Türk Koleji’nin ardından 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2003 yılından itibaren de pigment pasta üretiminde çalışmaktayım. İş hayatına Ar-Ge bölümünde başladım.
Paralel olarak Kalite Yönetim Sorumlusu görevini de üstlendim. Akabinde Üretim Planlama Üretim Müdürü ve Teknik Müdür olarak görev yaptım. 2007 yılında kurduğumuz Güray Kimya’da 2011 yılından itibaren Genel Müdür pozisyonunda görev almaktayım.
Güray Kimya’nın kuruluş hikayesini, günümüzdeki yapısını ve hizmet verdiği sektörleri bizlerle paylaşabilir misiniz?
2007 yılında kurulan Güray Kimya, deneyimli kadrosu ve teknik altyapısı ile hızlı bir büyüme trendine girmiştir. Özellikle kurucumuz İrfan Güray’ın boya sektöründe 45 yılı aşkın deneyimi bize büyük güç katmaktadır. Hali hazırda İzmir AOSB’de, 5000 m2’lik alana sahip tesisimizde yıllık 5.000 ton pigment pasta kapasitesi ile üretimimize devam etmekteyiz.
2023 yılında yapılan yatırımlar ile kapasitemiz %50 oranında artırılmıştır. 2024 ve 2025 yılları için planlanan yatırımlar ile kapasitemizi %20 oranında daha artırmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca yapılan yatırımlarda kapasite artışı yanında verimliliğin artırılması temel gayemizdir.
Sektöründe deneyimli 50 kişilik bir takımımız var. Kadromuzun %30’u Ar-Ge departmanında istihdam edilmektedir. Bir kimya firması olarak kadromuzun %38’ini kimyager ve kimya Mühendisleri oluşturmaktadır. Ayrıca takımımızda kadın istihdam oranı %40’tır. Bu oranın önümüzdeki dönemde daha da artırılması için çaba vermekteyiz.
Güray Kimya, ağırlıklı olarak boya sektörüne hizmet vermektedir. Boya haricinde tekstil, suni deri, tohum ve kırtasiye sektörlerine de yönelik renklendirici pigment pasta tedarik etmektedir. Güray Kimya üretiminin %60’ını 25 farklı ülkeye ihraç etmektedir.
[caption id="attachment_160317" align="aligncenter" width="985"]
Berk Güray[/caption]
Özellikle boya sektörüne sunduğunuz ürün gruplarınız nelerdir?
Boya sektörüne yönelik ürün gruplarımızı şu şekilde özetleyebilirim: Perfect Serisi ürünler; su bazlı emülsiyon boya sistemleri için işletme içi kullanıma uygun pigment dispersiyonlarından oluşmaktadır. Tintex Serisi ürünlerimiz ise su bazlı emülsiyon boya
sistemleri için tint makine sistemlerinde kullanıma uygun pigment dispersiyonlarından oluşmaktadır.
Unipaste Serisi ürünlerimiz su ve solvent bazlı boya sistemleri için universal pigment dispersiyonlarından, Unipaste Tint Serisi ürünlerimiz ise su ve solvent bazlı boya sistemleri için tint makine sistemlerinde kullanıma uygun universal pigment dispersiyonlarından oluşmaktadır.
Boya sektörüne sunduğumuz diğer bir ürün grubumuz; Transwood Serisi ürünlerdir. Bu ürünler, ahşap sektörüne yönelik transparan pigment dispersiyonlarıdır (WS – Su bazlı sistemler, LO – Uzun yağlı sistemler). Solvaperse Serisi ürünlerimiz ise solvent bazlı boya
sistemleri için kendi reçineleri içerisinde hazırlanmış pigment dispersiyonlarını (Solvaperse LO ve Solvaperse RPD) barındırmaktadır.
Güray Kimya ColorLab Ar-Ge Merkezi’nizin özellikleri nelerdir ve burada yaptığınız Ar-Ge çalışmalarını bizlerle paylaşabilir misiniz?
Kurulduğu günden itibaren Ar-Ge bölümü şirketin can damarı olmuştur. Kriz dönemlerinde dahi Ar-Ge yatırımlarından ve harcamalarından taviz vermedik. Ar-Ge yatırımları sabırlı olmayı gerektiriyor. Bu yatırımlar kısa vadede bir getiri sağlamasa da orta uzun vadede şirketlerin sigortası ve geleceği durumundadır.
Güray Kimya, bir kimya firması olduğu kadar bir Ar- Ge firması olmayı da hedef belirlemiştir. Bunun için özellikle takımın teknik altyapıya sahip olabilmesi için mesleki ve teknik eğitimler büyük önem arz etmektedir. Bu hususta ciddi çaba sarf etmekteyiz.
Güray Kimya olarak hedefimiz “organik büyüme”dir. Kadromuzda çok değerli ve sektöründe deneyimli arkadaşlarımız yer almaktadır. Onların tecrübe ve deneyimlerini, arkadan gelen genç kadrolara doğru aktarmak için büyük çaba sarf ediyoruz. İnsan Kaynakları olarak kariyer planlamamızı içeriden yetiştireceğimiz gençler üzerine kuruyoruz.
Türkiye’de özellikle KOBİ boyutunda Ar-Ge yapabilmek gerçekten çok zor. Bu konuda devlet destekleri var olmakla beraber bu desteklerden yararlanabilmek maalesef çok kolay değil. KOBİ büyüklüğünü aşan bir ekip ve altyapı gerektiriyor. Kısıtlı bütçeler ile yapılan çalışmaların da ne kadar Ar-Ge özelliği taşıdığı tartışmaya açık bir konu. İster Ar-Ge ister Ür-Ge olsun en azından bir yerden başlamak gerekiyor.
Bu anlamda Güray Kimya olarak üstünde ilk durduğumuz konu şirket içinde “proje kültürü” oluşturmaktı. Bu kavramın artık oturmaya başladığını görmek bizim için gurur verici.
ColorLab Ar-Ge Merkezi’nde yapılan çalışmaların birçoğu şu aşamada Ür-Ge boyutunda olsa da elde edilen kazanımlar bir sonraki çalışmalar için büyük önem arz etmektedir.
Sektörel olarak, teknik bilgi kirliliği olan Işık Haslığı, Dış Hava Şartları Haslıkları konularında da ciddi bir veri arşivi oluşturulmaktadır. Devam eden projeler ile birlikte literatürde önemli yer edebilecek çalışmalar yapılmaktadır.
Renklendirme sistemleri (tint sistemler) günümüzde giderek daha önemli bir konuma gelmektedir. Orta vadede, boyaların renklendirilmesinin neredeyse tamamı renklendirme makineleri tarafından yapılacak boyuta gelecektir. Bu sistemler için çalışmalar devam
ettirilmektedir. Ayrıca yalnızca kimya bacağında değil bu sistemlerin veri tabanı ve yazılımları konusunda da ciddi çalışmalar sürdürülmektedir.
Müşteri memnuniyetini korumak için satış öncesi ve sonrası hizmetlerinizde hangi noktalara dikkat etmektesiniz?
Maalesef ülkemiz son 30-40 yıldır eline geçen fırsatları iyi değerlendirememiştir. Birçok firma daha özel ürünlere yönelmek yerine daha ucuz ve daha çok satılacak ürünlere yönelmiştir. Bu durum, kalite ve markalaşma konusunda da bizleri geriye götürmektedir. Fiyat günümüzde çok önemli bir kriter olmakla beraber, tekrarlanabilirlik müşteri memnuniyeti açısından en önemli kriterlerden bir tanesidir, Güray Kimya açısından ise
en önemlisidir.
Önceliğimiz kalitemizden emin olmaktır. Kaliteyi tekrarlanabilir kılmak için çok çaba sarf etmekteyiz. Bunun için çok güçlü bir kalite sistemi kurmuş bulunuyoruz. Sorunlarımızı müşterimizde görmek yerine kendi içimizde görebilmek adına çok farklı adımlarda kalite
talimatları oluşturduk. Birçok hammadde daha sipariş aşamasında kontrol edilmekte, girdi kontrolleri yapılmakta ve gereğinden fazla aara kontrol yapılmakta.
Böylece fabrikamızdan çıkan mallardan emin olabiliyoruz. Süreci burada da sonlandırmıyoruz. Periyodik ve rastgele testler ile sevk edilen ürünlerde de kontroller
yaparak üretimlerimizi çapraz kontrol ediyoruz. Bu sayede neredeyse %0,3’lerin altında geri bildirim alıyoruz.
Ayrıca olası müşteri şikayetlerinde hızlı dönüş büyük önem arz ediyor. Bazen firmaların büyüklükleri yaptıkları cirolarla değerlendiriliyor. Maalesef bazı global firmalarda dahi bir şikâyete geri dönüş, günleri hatta haftaları bulabiliyor. Güray Kimya olarak, gelen müşteri
şikayetlerine en geç 24 saat içinde dönüş yapma hedefimiz bulunuyor. Çalışmalar ilave süre gerektirdiği durumlarda da müşterilerimize bu konuda ara raporlar sunarak bilgilendirmeler yapıyoruz.
Artan rekabet ortamında sektöre özel çözümlerimiz, satış öncesi ve sonrası verdiğimiz hizmetler ile alanında farklılık yaratmayı hedefleyen firmamızın ana hedefi; standart bir tedarikçi değil önemli bir “çözüm ortağı” olabilmektir.
Son olarak gelecek dönem için hedeflerinizi bizlerle paylaşabilir misiniz?
Çok iyi bir takımımız var ve şu ana kadar elde ettiğimiz başarı tek tek bireylerden ziyade takımın tamamının başarısıdır. Ancak hepimizin daha kat etmesi gereken çok yol bulunuyor.
Günümüzde insanların ve firmaların kendilerini sürekli geliştirmeleri gerekiyor. Yerinde kalmaya ve bulunduğu yeri korumaya çalışanlar, yarışta geride kalıyor. Öncelikli olarak insana yatırım hedefimizdir.
Bu anlamda önümüzdeki 2-3 yıllık dönemin eğitim planlarını şimdiden yapmış bulunuyoruz. 2023 yılında personel başı 32 saat eğitim gerçekleştirdik. Bu yıl ve gelecek yıl için hedefimiz kişi başı 40 saattir. Son 2 yıldır dijitalleşme konusunda firma olarak ciddi adımlar attık.
Ancak ülke olarak bu konuda biraz geride kaldığımızı düşünüyorum. Birçok ülke Endüstri
4.0’a geçmişken bizler Endüstri 3.0’a bile uzağız. Güray Kimya olarak 2024’ün sonuna kadar kadar Endüstri 4.0’a geçişte büyük bir yol kat etmeyi hedefledik. 2025 yıl ortasına kadar tüm entegrasyonun bitmesi planlanmaktadır.
Önümüzdeki dönem için hedefimiz yalnızca satış miktarı ve ciro anlamında büyümek değil, aynı zamanda verimlilik konusunda ilerleme kat etmeyi hedefliyoruz. Zaten bu belirttiğimiz hususları yerine getirdiğimizde başarı kendiliğinden gelecektir.