GEA Crystallization Technologies

GEA Crystallization Technologies
  • 04.05.2017

GEA, çözelti kristalizasyonu ve benzer konsantrasyon teknolojileri alanında küresel bir teknoloji tedarikçisi ve tesis kurucusudur.

GEA ’nın uzmanlığı çözeltiden kristalizasyon proseslerinde gerek duyulan, basınçlı dolaşım ya da sürekli çözelti karıştırmalı ürün uzaklaştırılan (MSMPR) kristalizatör, türbülans (DTB) kristalizatörü ve akışkan yataklı (OSLO) kristalizatör gibi tüm temel kristalizatör tiplerini kapsar. Bu nedenle GEA istenen ürün kristal saflığı ve boyutuna göre tüm müşterilerinin özel taleplerini karşılayabilmektedir. GEA, ön-konsantrasyon (çoklu etki, mekanik buhar sıkıştırma, yanma ve diğer evaporator konfigürasyonları), yoğunlaştırma (kıvamlaştırma, filtrasyon ya da santrifüjleme), kurutma, katıların elleçlenmesi ve paketleme gibi tüm işlem öncesi ve sonrası temel işlemleri düzenli olarak sağlar. İnsanlık tarih boyunca beslenme amacıyla tuzun kayalardan, tuzlu sudan yahut güneş yardımıyla buharlaşma gibi yöntemlerle kolaylıkla elde edilebildiği alanlardan faydalanmıştır. Örneğin, tuz Nil deltasında ve Ostia (Roma yakınlarında) kıyılarında üretiliyordu. Bu ve diğer pek çok üretim sahası göstermektedir ki çözeltiden kristalleştirme insanlar tarafından gerçekleştirilmiş en eski temel işlemlerden biridir. Güneş havuzlarında kristalizasyon işlemi halen daha iyi güneş alan bölgelerde uygulanmaya devam ederken, düşük üretim hızı ve vasat ürün saflığı nedeniyle genel bir kullanım boyutuna erişememektedir. Dünyamız günümüz sanayi çağında gelişirken, kristal kimyasallara olan talep çeşit, nicelik ve nitelik olarak artmaktadır. Bu da, kristalizasyon işlemlerinde kullanılan yöntem ve ekipmanın iyileştirilmesini hedefleyen kristalizasyon teknolojilerine dair bir ihtiyacın doğmasına neden olmuştur. Modern kristalizatörler yüksek enerji verimliliğine sahip olup daha az insan gücüne ihtiyaç duymaktadır ve üretim kapasiteleri saatte 100 ton üzerine çıkabilmektedir. Bir kristalizatöre özgü ihtiyaçlar, ürünün doğasına ve hedeflenen kullanım amacına göre çeşitlilik göstermektedir: Örneğin ilaç ve gıda ürünleri daha yüksek bir saflık oranına ihtiyaç duyarken, gübrelerin kristal boyutunun daha büyük olması gereklidir. Kristal boyutu ve nihai nem, bir ara bileşen ortaya koyan kristalizasyon sistemlerinde o kadar da büyük bir önem teşkil etmez. Kristalizatörün asıl ürününün çözücü olduğu durumlar vardır: çözücünün saflığını bozan bileşikleri ayırmak için kristalizasyon kullanılır.
Tüm kristalizasyon sistemlerinin ortak özelliklerinden biri de, çözücünün yahut kristalin nihai kullanımından bağımsız olarak kristalleri ana çözeltiden ayırma becerileridir.
Bu beceri, kristal boyutunun bir fonksiyonudur ve aynı zamanda ayırma ekipmanlarında kullanılabilir. Santrifüj, ortalama kristal boyutları yeterince büyükse en verimli ayırma yöntemidir. Herhangi bir bileşiğin kristalizatörde geliştirilen kristal boyutu onun kimyasal ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra çözücünün özelliklerine de bağlıdır. Buna paralel olarak, kristal boyutu da kristalizasyonda kullanılan ekipman ve bu ekipmanın çalışma yöntemine bağlıdır. Kullanılan kristalizatör, kristallerin çekirdeklenme, aşınma ve büyüme hızlarını kontrol ederek ve kristalizatörün içinde halihazırda bulunan daha küçük kristal parçalarını yok ederek fiziksel ve enerji sınırları dahilinde kristal boyutunun geliştirilmesine katkı sağlayabilir. GEA, belirli ürünler için farklı kristalizasyon prosesleri sunmaktadır. Uygulanan temel prosesler şunlardır: çözünürlüğü sıcaklığa bağımlı olan ürünler için yüzey soğutma ve vakum soğutma kristalizasyonu ile çözünürlüğü sıcaklıktan bağımsız olan ürünler için buharlaştırma kristalizasyonu. Daha ileri prosesler tepkime kristalizasyonudur, örneğin amonyum sülfat ve tuzla çökeltme kristalizasyonu. Almanya (Ettlingen ve Duisburg) ve Fransa’da (Montigny) bulunan GEA laboratuvar ve pilot üretim tesislerinde kristalizasyon tesislerinin tasarımı için gerekli olan temel bilgilerin yanı sıra müşterilerimiz için en uygun prosesler de geliştirilmektedir. Kimyasal laboratuvarlarımız, kristalizatör tasarımcısının ihtiyaç duyacağı yarı kararlı bölge genişliği (aşırı doygunluk), aşırı doygunluk giderme hızları, viskozite, bir bileşim dizisinin yoğunluğu, sistem çözünürlüğü, karışık kristal formasyonu ile çözeltilerin ve minerallerin kimyasal bileşimi gibi fiziksel özellikleri tanımlayabilmektedir. Araştırma ve geliştirme tesislerimizde, çoğu kristalizatör çeşidini net bir şekilde temsil eden ve müşterilerimiz tarafından öngörülen özel tasarımları simüle edebilecek ekipmanlar mevcuttur. Bu proses tasarımları, belirli proses gereksinimlerini simüle eden ufak pilot tesislerde test edilebilir ve daha ileri testler veya pazar araştırmaları yapabilmek için numuneler üretilebilir. Tesislerimize gönderilemeyecek kadar hassas olan veya özel elleçleme (sağlık ve güvenlik nedenleriyle) gerektiren durumlarda, ekibimiz gerekli testleri veya araştırmaları müşterimizin tesisinde gerçekleştirebilir. Sofra tuzu ve gübreden, akülerde kullanılan lityum ürünlerine varıncaya dek tüm ürün çeşitliliği için kullanılabilecek sistem çözümlerimize dair bilgiler talep edilmesi durumunda iletilebilir.
İlker Damar / Dr. Robert Buchfink - Satış Müdürü - Endüstriyel Uygulamalar - GEA Türkiye
Dr. Robert Buchfink / Satış Destek & Teklif Yönetimi - APC Kimya
   

Yazıyı Paylaş

BÖLÜM SPONSORU