Foamglas Cam Köpüğü Yalıtımda Doğallık

Foamglas Cam Köpüğü Yalıtımda Doğallık
  • 26.09.2016
Camın yapılara dahil olma sürecinde ilk olarak ışık almak için olsa da, endüstri devrimiyle cam, çok farklı bir boyuta ulaşmıştır. Özellikle 20. yüzyıl ikinci yarısından itibaren cam, yapıda ve birçok alanda farklı amaçlarla kullanılan bir endüstri ürünü haline gelmiştir. Foamglas cam köpüğü, camın yüksek sıcaklıkta eritilerek soğumaya bırakılıp, elde edilen malzemenin ince toz haline getirilmesinin ardından, camla karbonun selüler fırında köpükleşmesiyle üretilen, milyonlarca sızdırmaz, hava dolu hücreciklerden oluşan bir malzemedir. Bu yapısı sayesinde düşük ağırlıkta olup, yüksek izolasyon performansı sağlar. Foamglas cam köpüğünün ısı iletim katsayısı, 0.038 - 0.045 W/mK arasındadır. 273 ile 485°C arasında kullanılabilir, buhar geçirmez ve su emmez. Foamglas cam köpü-ğünün en önemli özelliği yüksek basınç mukavemetidir. 8800 1cPa kadar basınca dayanıklı üretilmektedir. İnorganik bir madde olduğu için özellikle tabanda ve toprakta risksiz izolasyon sağlar. Hayvanların yuvalanmasına, büyümesine ve tohumların çimlenmesine imkan vermez. Bu nedenle özellikle yeraltı ısı yalıtımı uygulamalarında tercih edilmektedir. Foamglas cam köpüğünün üretiminde bağlayıcı madde kullanılmaması ve zehirli gazlar barındırmaması ekolojik bir ürün olarak sınıflandırılmasını sağlamaktadır.

Foamglas’ın Özellikleri

Su geçirmez: İçeriğinde cam içermesi nedeniyle su geçirmez. Nemi absorbe etmez ve kabarma yapmaz. Su geçirmezlik özelliğini çok uzun yıllar kaybetmez. Yanmaz: Yangın davranışı EN 13501e göre A1 sınıfı olarak belirlenmiştir. Yangın durumunda baca etkisi yoktur. Buhar Geçirmez: Hava geçirmez cam hücre yapısı nedeniyle buhar geçirmez. Asit Dayanımı: Camın asitlere karşı uyguladığı mukavemetten dolayı asitlere ve organik çözücülere karşı dayanımlıdır. Basınç Dayanımı: Hücresel özelliği sayesinde uzun sureli yüklerde bile olağanüstü şekilde deformasyonsuz basınç dayanımına sahiptir. Boyutsal Kararlılık: Cam herhangi bir şekilde şekil değiştirmediği için boyutsal olarak kararlıdır. Düşük genleşme katsayısı çelik ve betona yakındır. Haşere Geçirmez: İnorganik olduğu için çürüme yapmaz ve haşereye yaşam alanı sunmaz. Zeminde ve topraklarda risksiz izolasyon sağlar. Hayvanların yuvalanmasına, büyümesine ve tohumların çimlenmesine imkan vermez. Çalışma Kolaylığı: Camın pudra halinde yapısında mevcut olduğundan dolayı uygulaması kolaydır. Testere veya el testeresi gibi basit aletler ile istenilen boyutlarda kesilebilir. Ekolojik: İçeriğinde cam ve karbon bulunmaktadır. Çevreye zarar veren petrol ve kimyevi maddeler içeriğinde bulunmamaktadır. Ayrıca yıllarca ısıl izolasyonda kullanıldıktan sonra tekrar tekrar kullanılabilir. Geri dönüştürülebildiği için ekolojik olarak duyarlıdır. Foamglas cam köpüğü birçok alanda farklı niteliklerde kullanılmaktadır.

Bu alanları iki ana başlık altında toplayabiliriz;

• Yapısal alanda Foamglas cam köpüğü kullanımı, • Endüstriyel alanda Foamglas cam köpüğü kullanımı. Yapısal Alanda Foamglas Cam Köpüğü Kullanımı Foamglas yapı fiziğinin gerektirdiği en zorlu ihtiyaçları bile sağlayan özelliklere sahiptir. Hava sızdırmaz hücre yapısıyla su ve buhar geçirmeyen bunun yanı sıra diğer birçok özellikleriyle yapıda birçok uygulama alanları mevcuttur. Yapıdaki uygulama alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz: • Çatılar Düz çatılar, Metal ve özel biçimli çatılar Yeşil çatılar Çatı otoparkları • Cepheler • Uçak pistleri • İç mekanlar • Yüksek nem içeren mekanlar • Toprak altı duvarlar • Zemin izolasyonu Yapısal alanda kullanılan Foamglas cam köpüğü üç farklı levha tipiyle uygulanır. Bu levha tiplerini şu şekilde sıralayabiliriz Diğer Özel Tipler Foamglas cam köpüğü yapılarda istenilen performansı tam manasıyla yerine getirmektedir. Temelde, çatıda, cephede kullanılan Foamglas cam köpüğü uzun süreli kullanım ve çevreci yaklaşımıyla diğer yalıtım malzemeleri arasından sıyrılmaktadır.

Faomglas Endüstriyel Alanda Faomglas Cam Köpüğü Kullanımı

Foamglas cam köpüğü yanmaz ve su buharı geçirmez yalıtım malzemesi olduğundan endüstriyel alanda güvenlik ve performans güçlükleri ile başa çıkar. Foamglas cam kö-püğü ulusal ve uluslararası testlere tabi tutulmuş ve gerekli onayları almıştır. Kalınlığa ve malzemenin kullanımına bağlı olarak foamglas cam köpüğü boru duvarlarına geçişte iki saate kadar yangın dayanımı sağlar. Endüstriyel alanda kullanılan Foamglas cam köpüğünün farklı sıcaklık aralıklarında zarar görmemesi (-273 ile 485 oC arası), uzun süreli performans, yanmazlık, korozyona dayanıklılık, ölçüsel denge, yüksek basınç dayanımı gibi özellikleri endüstriyel alanda kullanılan malzemelerin ya-lıtımında kullanılmasının önünü açmıştır. Foamglas cam köpüğü endüstriyel alanda çeşitli uygula-ma alanları mevcuttur. Uygulama alanlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: • Soğuk su boruları • Cryogenic / soğuk borular ve ekipmanları • Yüksek sıcaklık boruları ve ekipmanları • Yeraltı boruları • Dikey depo tankları • Düşük sıcaklık depo küreleri • Sıvı gaz tankı (Foamglas HLB) • Yangın söndürme • Sıcak yağ ve asfalt depolama tankları • Sıvı ısı iletimi sistemleri • Kimyasal işleme sistemleri • Hidrokarbon işleme sistemleri Foamglas cam köpüğü yalıtım blokları yüksek sıcaklıkta özel bir yapıştırıcı kullanılarak demir çubuklara preslenir. Bu çubuklar, boru, tank, kap, flanş ve vana gibi her türlü endüstriyel yalıtım uygulamalarında kullanılmak üzere üretilmiştir. Camın ilk olarak ne zaman üretildiği bilinmese de, Foamglas cam köpüğü, endüstri devrimiyle camın doğayla uyumlu içeriğiyle geldiği son haldir. Hande Eroğlu/ Teknosel Teknolojik Yapı Ürünleri - Ticaret ve Pazarlama Yöneticisi        

Yazıyı Paylaş