Fiber Kompozit Bloklarla Deprem Konutu İnşa Ediliyor
Kahramanmaraş merkezli depremde hasar gören Gaziantep Nurdağı ilçesinde, fiber kompozit bloklarla deprem konutları ve köy evleri yapılıyor.
Özel bir firma tarafından üretilen cam, elyaf ve mineral tozu gibi geri dönüşüm malzemeleri içeren
kompozit bloklar ile 400 metrekarelik köy evi, 4 günde inşa edilebiliyor. Proje; bir anaokulu, bir köy evi ve 6 dairelik 3 katlı konutu kapsıyor.
Yürütülen proje sonucunda şu anda Nurdağı-1 Konteyner Kent içerisinde bulunan 4 derslikten oluşan anaokulunun kaba inşaatı tamamlandı, Alparslan Türkeş Konteyner Kent'te köy evi ve konutun inşası ise hala devam ediyor.
Fiber Kompozit Malzeme Yangın, Rüzgar ve Depreme Karşı Dayanıklı
TOKİ uzmanı inşaat mühendisi Fatih Taşdemir konu ile ilgili muhabirlere açıklamalarda bulundu. Hala deprem konutlarının ve anaokulun inşaatının sürdüğünü ifade eden Taşdemir; "Konutlardan bir tanesi 3+1, 130 metrekareden oluşan müstakil köy evi projesi, diğeri de 6 daireden oluşan çok katlı apartman projesi" dedi.
Taşdemir, aynı zamanda birbirine geçmeli bloklardan oluşan fiber kompozit malzemenin; yangın, rüzgar ve depreme karşı dayanıklı olduğunu da aktardı.
“Kanserojen ve Sağlığa Zararlı Hiçbir Madde Bulunmamaktadır”
Proje koordinatöre olarak görev alan Erkan Güngör de bilgiler paylaştı ve geri dönüşüm ile üretilen ürünün yerli olduğunu belirtti. Bu ürün üzerine 15 yıldır çalıştıklarını aktaran Güngör; "Bu sistemi ABD'de 4. yapı sistemi olarak kabul ettirmeyi başardık ve birçok inşaatta kullandık. TOKİ sayesinde ülkemizde bu inşaatlara başladık. Çok kısa sürede depreme dayanıklı konut ihtiyacını karşılayacağımızı düşünüyoruz.
Bu yapı sistemiyle 5 kata kadar her türlü binayı yapabiliyoruz. Örneğin, 400 metrekarelik bir villanın karkas kısmını 4 günlük kısa bir sürede tamamlayabiliyoruz. Ürün aynı zamanda geri dönüşümlü malzemelerden üretildiğinden yeşil bir üründür. Kanserojen ve sağlığa zararlı hiçbir madde bulunmamaktadır" dedi.
Ürün, Tuğladan 10 Kat Hafif ve 40 Kat Dayanıklı
Ürünün içerisindeki malzemelerin de geri dönüştürülebilme özelliğine sahip olduğunu ifade eden Güngör, ürünün depreme ve rüzgara karşı sağlam ve dayanıklı olduğunu da aktardı. Güngör; "Ürün, tuğladan 10 kat hafif, 40 kat daha dayanıklıdır. Ürün tek başına mukavemetli olmasıyla birlikte tüm parçalar birbirine modüler olarak kilitlendiğinde tünel kalıp gibi oluyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak