Facebook, dünyanın uzak bölgelerine internet sağlayacak olan insansız, güneşle çalışan uçağı olan Aquila’nın ikinci test uçuşunu başarıya gerçekleştirdiğini açıkladı. Uçağın geçen sene yaptığı ilk test uçuşu, inişi etkileyen yapısal bir arıza ile sonuçlanmıştı.
Ancak Aquila bu sefer, Facebook’un havacılık platformları direktörü Martin Luiz Gomez’e göre “mükemmel bir şekilde indi”. Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg geçen sene açıkladığı gibi, Aquila bir Boeing 737’den daha geniş bir kanat alanına sahip, ancak olabildiğince uzun süre havada kalabilmek için de mümkün olduğuncahafif ağırlığa sahip olmalı. Zuckerberg, 2016’da yayınlanan bir blog yazısında “Bu nedenle, uçak gövdesi karbon elyaf kompozit malzemeden yapılmış; her şey 500 kg’dan daha hafif, tüm uçak aslında büyük bir piyano ile aynı ağırlığa sahip”.
“Daha hafif yapmaya devam etmeliyiz.”
Gomez, Aquila’nın ikinci test uçuşunda Facebook’un ilk uçuştan edindiği dersleri hesaba kattığını belirtti. İkinci uçuştan önce şirket, iniş aşamasında hava diyılrencini atırmak ve kaldırmayı azaltmak için kanatlara“spoiler” eklenmesi de dahil olmak üzere, Aquila üzerinde bir takım değişiklikler yaptı.
Aquila ekibi ayrıca, yeni veriler toplamak için yüzlerce sensörü birleştirdi, otopilot yazılımını değiştirdi, entegre edilmiş yeni radyolar ekledi, düzlemde pürüzsüz bir yüzey elde etti ve başarılı bir inişi desteklemek için yatay bir pervane durdurma mekanizması kurdu.
Gomez, Aquila’nın “geleneksel anlamda iniş takımı bulunmadığını” ekliyor. Araç, motor bölmelerinin altına yapışmış olan Kevlar pedleri üzerine iniyor. İkinci test uçuşu toplamda bir saat 46 dakika sürdü.
Gelecekte, Facebook, en uzun insansız uçak uçuşu rekorunu kırmak istiyor. Zuckerberg, birçok Aquila uçağının birbirleriyle lazerlerle iletişim kurarak bir araya geleceğini ve daha önce hiç yapılmamış bir şekilde, 60.000 feet yükseklikte, aylarca havada kalabileceğini öngörüyor.
Kaynak: https://code.facebook.com/posts/1186557928107489/ reviewing-aquila-s-first-full-scale-test-flight/